Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

14-12-2017

Cietokšņa vēsturiskie kazemāti ir jāsaglabā


Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs R. Eigims kopā ar Izglītības un kultūras komitejas priekšsēdētāju J. Dukšinski un Daugavpils cietokšņa pārvaldnieku J. Ostrovski apsekoja cietokšņa 8. bastiona teritoriju ar apbūvi.

Bastiona valnī ir izvietoti divi kazemāti - ķieģeļu mūrētās celtnes ar velvētiem griestiem un šaujamlūkām, kuras agrāk izmantoja kā noliktavas, bet kara laikā tajos varētu uzturēties cietokšņa aizstāvji.

Kazemātu stāvoklis ir neapmierinošs. Kreisā flanga kazemātos jau sen ir zudis jumts, līdz ar to tā pārsegumos un nesošās konstrukcijās uzkrājas liels mitruma apjoms, kas draud apmeklētājiem ar ķieģeļu izdrupumiem. Ieeja kreisā flanga kazemātā ir slēgta jau no šī gada pavasara, jo tā pārsegumi ir avārijas stāvoklī.

Savukārt virs labā flanga kazemāta ir daļēji saglabājusies vēsturiska jumta konstrukcija, taču segums ir vizuāli sliktā stāvoklī.

Domes vadība pēc apsekošanas nolēma steidzīgi veikt pasākumus, nepieciešamos abu kazemātu jumtu remontdarbiem, lai nodrošinātu kultūras pieminekļa elementu saglabāšanu un pieejamību apmeklētājiem, jo vēl nesen šajās būvēs rīkoja dažādus pasākumus. Sakarā ar abu būvju pilnās restaurācijas augstām izmaksām, saglabāšanas pasākumus veiks pa posmiem.




Atpakaļ