Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

22-11-2017

Konferencē “Pieredze, zināšanas un veselība ilgākam darba mūžam” diskutēs par darbinieku virs 50 gadu vecuma nodarbinātību


Pašreizējās demogrāfiskās tendences liecina par sabiedrības novecošanos. Tas nozīmē, ka jau tuvākajā laikā darba devējiem būs jādomā par darbinieku virs 50 gadu vecuma lielāku atbalstu darba tirgū un motivējošiem pasākumiem ilgākai darbaspēju saglabāšanai. Lai diskutētu par aktuālajiem Latvijas darba tirgus izaicinājumiem – kā nodrošināt atbalstošu attieksmi, darbavietas un karjeras iespējas darbiniekiem virs 50 gadu vecuma, Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) sadarbībā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību (LBAS) rīko plašu konferenci “Pieredze, zināšanas un veselība ilgākam darba mūžam”.

 

NVA direktore Evita Simsone uzsver, ka kompetentu, brieduma gadus sasniegušu darbinieku pieredze ir nozīmīgs faktors dažādu jomu uzņēmumu darbībā, un darba devējiem jau laikus jādomā par motivējošu priekšnoteikumu radīšanu viņu darba mūža paildzināšanai. “40% Latvijas iedzīvotāju ir vecumā virs 50 gadien, tādēļ viens no konferences aspektiem būs par iespēju radīšanu jebkura vecuma darbspējīgiem cilvēkiem,  kuri var un grib strādāt, ļaujot  tiem pilnveidot esošo kompetenci un atrast savai kvalifikācijai, prasmēm un zināšanām atbilstošu nodarbinātības veidu. Iedzīvotāju un kopējās ekonomiskās situācijas uzlabošanai nepieciešams veicināt ilgāku un veselīgāku Latvijas iedzīvotāju darba mūžu. Tas ir viens no izaicinājumiem, par kura risinājumu konferencē diskutēs eksperti,” norāda Evita Simsone.

 

Arī Mairita Mēnese, ES fondu projektu departamenta ESF projekta „Atbalsts ilgākam darba mūžam” vadītāja, ir pārliecināta, ka nākotnes darba tirgus izaicinājumos cilvēkiem vecumā 50+ būs nozīmīga loma, tādēļ ļoti svarīga ir darba devēju, gados vecāku nodarbināto un arī sabiedrības izpratne par ilgāka un labāka darba mūža panākšanai iespējamiem risinājumiem. “Darbinieki virs 50 gadu vecuma var dot nenovērtējamu pienesumu ar savu pieredzi un zināšanām, tomēr viņu noturēšanai vai atgriešanai darba tirgū svarīgi ir arī tādi motivējošie faktori kā atbilstoša darba vide, iespēja realizēt un pielietot savas zināšanas, mūžiglītības nodrošināšana jaunu, konkurētspējīgu prasmju apgūšanai, kā arī vienlīdzīgas iespējas ar gados jaunākiem darba ņēmējiem.”

 

Savukārt LDDK eksperts Pēteris Leiškalns norāda, ka situācijā, kad diezgan radikāli mainās tradicionālā darbspējas vecuma un pensijas vecuma cilvēku samēri, ļoti būtiska ir nodarbināto personu īpatsvara palielināšana. Pretējā gadījumā strādājošo skaita samazināšanās dēļ var rasties situācija, kad valsts pensiju sistēma vairs nespēs nodrošināt samērīgas pensijas. “Pensijas vecumu ik gadus sasniedz apmēram 28 tūkstoši cilvēku, savukārt darbspējas vecuma grupā ienāk aptuveni 20 tūkstoši jauno cilvēku. Turklāt apmēram piektā daļa no viņiem dodas prom uz citām valstīm. Tas nozīmē, ka ja mēs vēlamies pensijas vecuma cilvēkiem nodrošināt kaut cik normālus apstākļus, būs vai nu jāpalielina nodokļi, vai arī jāpalielina nodarbināto personu skaits. Viens no efektīvākajiem instrumentiem problēmas risināšanai ir paildzināt strādājošo darba mūžu. Īsā termiņā cita ceļa nav. Darba roku trūkst, un tā ir tendence, ar kuru jārēķinās.”

 

Konference “Pieredze, zināšanas un veselība ilgākam darba mūžam” notiks VEF kvartāla kamerzālē, Rīgā, Ieriķu ielā 5a, 28. novembrī no pulksten 10 līdz 16.

 

Par darbinieku virs 50 gadu vecuma nodarbinātību plānots diskutēt arī reģionos - seminārs “Pieredze, zināšanas un veselība ilgākam darba mūžam” notiks 1. decembrī Daugavpilī, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā, Mihaila ielā 3, no plkst 11 līdz 15  un 5.decembrī Kuldīgā, “Mārtiņzālē”, Pilsētas laukumā 4,  no plkst 10 līdz 14.

 

Gan konferencē, gan reģionālajos semināros aicināti piedalīties valsts institūciju, pašvaldību, uzņēmēju, nevalstisko organizāciju, sociālo partneru un mediju pārstāvji.

 

Lūgums pieteikties dalībai konferencē līdz 22. novembrim, aizpildot anketu šeit. Dalībai seminārā Daugavpilī var pieteikties līdz 27. novembrim šeit, savukārt, dalībai seminārā Kuldīgā var pieteikties līdz 29. novembrim šeit. Pieteikties dalībai konferencē un semināros var arī NVA, LDDK un LBAS mājaslapās.

 

Konference un reģionālie semināri tiek organizēti Eiropas Sociālā fonda projekta „Atbalsts ilgākam darba mūžam” Nr.7.3.2.0/16/1/001 ietvaros.

 

Informāciju sagatavoja

Linda Uzkalne,

Konferences/semināru koordinatore

 

Sīkāka informācija

pa tālruni +371 29118615

un e-pastu linda@tels.lv.

 




Atpakaļ