Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

03-10-2017

Latviešu karavīru pieminekļa pamatā iemūrēja piemiņas kapsulu (VIDEO)


2. oktobrī Daugavpils Komandanta dārzā bija notikums. Dalībnieku nebija daudz, bet nozīmes ziņā to varētu uzskatīt ne tikai par pilsētas, bet pat valsts līmeņa pasākumu.

Tas bija veltīts 10.  Aizputes kājnieku pulka kritušajiem karavīriem veltītā pieminekļa atjaunošanai.

Pieminekļa pamatos tika iebetonēta kapsula ar vēstījumu nākošajām paaudzēm. 

Par tās saturu klātesošajiem pastāstīja biedrības ,,Daugavpils mantojums” pārstāvji – Daugavpils cietokšņa pārvaldnieks Jānis Ostrovskis un Daugavpils domes projektu eksperts, vēsturnieks Artjoms Mahlins.

Piemineklis tika uzstādīts 1924. gadā. Atklāšanas brīdī šeit bija daudz karavīru un iedzīvotāju.  Saka, ka atklāšanas ceremonijā piedalījās pats kara ministra biedrs –  ģenerālis Ezeriņš. No pieminekļa atklāšanas brīža pagājis vairāk nekā 90 gadu.

Pēc Otrā pasaules kara pieminekļa augšējā daļa tika demontēta, bet apakšējā kalpoja par padomju proletariāta vadoņu krūštēlu postamentu. Pirmais bija Staļins, vēlāk – Ļeņins. Ap 1975. gadu Ļeņina krūštēls bija pārnests citur, bet postaments tā arī palika aizmirsts Cietokšņa dārzā.

Tikai 2015. gadā biedrība ,,Daugavpils mantojums” uzsāka ziedojumu vākšanu pieminekļa atjaunošanai.

Nerūsējošā tērauda kapsulā tika ievietota informācija ar pieminekļa aprakstu,  laikraksta ,,Latgales Laiks” jaunākais numurs, monēta 2 eiro vērtībā ar Mildas tēlu, kā arī lapa ar ceremonijas dalībnieku parakstiem.

Pieminekli sola atjaunot līdz mūsu valsts neatkarības gadadienai.

Domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa.




Atpakaļ