Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

29-08-2017

Daugavpilī suminās audžuģimenes un prezentēs jauno atbalsta programmu


31. augustā plkst. 11.00 Zinoo centrā notiks pasākums, uz kuru aicinātas audžuģimenes, kuras audzina bērnus no Daugavpils un ģimenes, kuras interesējas par šādu iespēju. 

Pasākuma laikā domes priekšsēdētājs apbalvos pieaicinātās ģimenes ar atzinības rakstiem un pasniegs dāvanas. Šīs dāvanas būs Domes apsveikums bērniem Zinību dienā un pats pasākums bērnos ieskandinās jaunā mācību gada sākumu.

Svētkos piedalīsies 18 audžuģimenes no visas Latgales- 27 pieaugušie, 81 bērns.

Šī pilsētai nozīmīgā pasākuma organizatori sagatavoja gaviļniekiem lielu izglītojošu programmu. Bērni kopā ar vecākiem varēs veikt ķīmiskus eksperimentus un palaist gaisā pašgatavotas raķetes.

Vecāki tiks iepazīstināti ar jauno Atbalsta programmu audžuģimenēm. Viņiem būs iespēja uzdot visus interesējošus vai satraucošus jautājumus Sociālā dienesta un Bāriņtiesas pārstāvjiem, izteikt savus priekšlikumus par jauno programmu.

Jāpiebilst, ka 24. augustā kārtējā Daugavpils Domes sēdē deputāti pieņēma  lēmumu, kas paredz grozījumus virknē normatīvo dokument un palīdzības paplašināšanu audžuģimenēm.

Grozījumu iniciatore ir deputāte, Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Marjana Ivanova- Jevsejeva. Viņa skaidro, ka galvenais mērķis ir aktivizēt audžuģimeņu darbību, popularizēt audžuģimeņu kustību Daugavpilī. Svarīgākais ir panākt, lai Daugavpilī būtu vismaz 20 audžuģimenes. Šobrīd to ir tikai 10.

Pabalsta apmērs audžuģimenēm no pašvaldības  vienam bērnam būs 300 eiro. Tas ir otrs lielākais pabalsts starp Latvijas pašvaldībām (pēc Rīgas). Jaunais projekts paredz arī virkni iniciatīvu.

  1. Palielinās pabalstu bērna uzturēšanai līdz 170 eiro mēnesī (bija 115), mīkstā inventāra iegādei līdz 130 eiro (bija 85). Šī palīdzība sekos Daugavpils bērniem, neatkarīgi no audžuvecāku dzīvesvietas.
  2. Būs jauns pabalsta veids efektīvai bērna socializācijai un audzināšanai 600 eiro apmērā gadā. Pabalsts būs pieejams ģimenēm, kuras savu dzīvesvietu deklarējušas Daugavpilī. Nauda paredzēta bērna papildus izglītošanai.
  3. Būs vienreizējs pabalsts 70 eiro apmērā, ko izmaksās, kad bērnu ievietos audžuģimenē. Tas nepieciešams, lai jauniem vecākiem būtu līdzekļi pirmās nepieciešamības preču iegādei- pārtika, apģērbs.
  4. Tāpat kā daudzbērnu ģimenes, arī audžuģimenes saņems pabalstu uzsākot jauno mācību gadu. Pirmskolas izglītības audzēkņiem 25 eiro, pirmklasniekiem 50 eiro, pārējiem skolēniem 35 eiro. Šis pabalsts tiks izmaksāts visiem Daugavpils bērniem, kuri ievietoti audžuģimenēs.
  5. Šogad tiks izstrādāta speciāla sociālās rehabilitācijas programma, palielinās iespējas saņemt psihologa palīdzību.

Svētkus audžuģimenēm rīko Daugavpils pilsētas dome sadarbībā ar Sociālo dienestu un Bāriņtiesu.

Tiks aicināta prese un interesenti. Pasākumā plāno piedalīties arī Latvijas Tiesībsargs Juris Jansons ar mērķi atbalstīt Daugavpils audžuģimeņu kustības attīstību.

Daugavpils Domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa.




Atpakaļ