Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

27-07-2017

Daugavpilī godināja pilsētas atbrīvotāju piemiņu (VIDEO)


27. jūlijs Daugavpils vēsturē ir iezīmēts, kā pilsētas atbrīvošanas no fašistiskajiem iebrucējiem diena. 1944. gadā tieši šajā jūlija dienā 2. Baltijas frontes karaspēks uzsāka uzbrukumu pilsētai un atbrīvoja to trīs stundu laikā. Šajā dienā mēs godinām tos, kuri pirms 73 gadiem, ziedoja savu dzīvību, lai atbrīvotu Daugavpils pilsētu. Ziedu un vainagu nolikšanas ceremonijā memoriālā pie mūžīgās uguns Dubrovina parkā, kur atdusas pilsētas atbrīvotāju mirstīgās atliekas, piedalījās pilsētas vadības pārstāvji, Krievijas un Baltkrievijas Ģenerālkonsulātu Daugavpilī pārstāvji, Antihitleriskās koalīcijas cīnītāju Daugavpils biedrības (DOBAK) locekļi un citu organizāciju pārstāvji.

Sīvās cīņās par pilsētu gāja bojā 2536 Padomju armijas karavīri un virsnieki, vairāk nekā 600 vēlāk nomira no gūtajiem ievainojumiem. Pēc atbrīvošanas 75 % pilsētas ēku bija pilnībā sagrautas, nebija nevienas neskartas ēkas. Jau piektajā dienā pēc pilsētas atbrīvošanas sākās tās atjaunošanas darbi, pirmkārt tika atjaunots dzelzceļš. Kaujās par Daugavpils atbrīvošanu piedalījās arī toreiz 20 gadus vecā evakuācijas hospitāļa operāciju māsa Klavdija Jefimova. Šodien viņa ir vienīgā tā laika notikumu dzīvā lieciniece. Veselības stāvokļa dēļ viņa nevarēja piedalīties pasākumā, 1. augustā viņai apritēs 95 gadi. Veterāni atcerējās katra atbrīvotāja vārdu.

Veciem cilvēkiem pilsētas dome velta īpašu uzmanību. Veterāniem tiek piešķirti dažādi atvieglojumi, sociālā palīdzība un pakalpojumi. Otrā pasaules kara dalībniekiem katru gadu tiek izmaksāts vienreizējais pabalsts 100 eiro apmērā. Šajā dienā pašvaldība viņiem organizēja svētku pusdienas. Masu apbedījumu vietās jauniešu organizāciju pārstāvji aizdedza piemiņas svecītes, bet plkst. 19.00 Vienības laukumā notiks koncerts.




Atpakaļ