Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

05-07-2017

Daugavpilī godināja Holokausta upuru piemiņu (VIDEO)


Tulkojumā no sengrieķu valodas Holokausts nozīmē „vissadedzināmākais upuris”. Ebreju masveida iznīcināšana fašistu okupētajā Latvijā aizsākās 1941. gada 4. jūlijā, kad Rīgas Horālajā sinagogā tika sadzīti un dzīvi sadedzināti 500 ebreji. 4. jūlijs Latvijā ir Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas diena. Vācu karaspēka darbības okupētajā teritorijā bija labi izplānots un pārdomāts mēģinājums pilnībā iznīcināt veselu nāciju. Īsā laika periodā no novembra beigām līdz decembra sākumam Rīga vien no 33 000 ebreju tika nogalināti 27 000. Daugavpili nacistu karaspēks ieņēma 1941. gada 26. jūnijā. Līdz ar karaspēka ienākšanu pilsētā sākās ebreju masveida nāvessodu izpilde.

Izdzīvojušie tika sadzīti geto, kur tika pakļauti nepārtrauktiem pazemojumiem. Daugavpils geto, kurā atradās aptuveni 14 000 cilvēku, tika izvietoti ebreji no visas apkaimes, kā arī bēgļi no Lietuvas, tāpēc nācās dzīvot saspiestībā. Aizbildinoties ar pārvešanu uz citu vietu (tāpēc neviens no viņiem neslēpās un nemēģināja bēgt), lielās grupās viņi periodiski tika izvesti uz Poguļankas mežu un nošauti. 1941. gada 28. jūlijā pilsēta tika pasludināta brīva no ebrejiem. Lielākā daļa geto gūstekņu gāja bojā divās iznīcināšanas akcijās 1941. gada 7. novembrī un 1942. gada 1. maijā. 1943. gada rudenī Daugavpils geto tika pilnībā likvidēts. Izglābties izdevās vien nedaudziem. Palīdzēja vietējie iedzīvotāji – vajātos slēpa savās mājās. Daugavpilietis Arsēnijs Korņilovs kļuva par 137. Latvijas iedzīvotāju, kurš saņēmis apbalvojumu „Taisnais starp tautām”. Šī gada 2. martā šis apbalvojums tika pasniegts viņa radiniekam – brāļa mazdēlam Konstantīnam Bogdanovam.

1989. gadā nošauto mirstīgās atliekas tika pārapbedītas Poguļankā, bet 1991. gada novembrī tika svinīgi atklāts memoriāls genocīda un Daugavpils geto upuru piemiņai. Šeit ir apbedīti padomju karagūstekņi un civiliedzīvotāji – dažādu tautību pārstāvji, no kuriem 15 000 ir ebreji.

Līdz karam Daugavpilī dzīvoja vairāk nekā 11 000 ebreju, pēc kara palika tikai 2500. Pašlaik ebreju kopienā ir aptuveni 150 cilvēki, taču katrs no viņiem atceras pagātnes notikumus nākotnes vārdā.




Atpakaļ