Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

20-06-2017

Daugavpils skolnieces iegūst zelta godalgu prestižajā GENIUS Olympiad Amerikas Savienotajās Valstīs


No 2017. gada 12. jūnija līdz 17. jūnijam OSWEGO Universitātē, Oswego (ASV) un Ivy League Universitātē, Ņujorkā (ASV) norisinājās ikgadējās starptautiskās GENIUS Olympiad pasākumi. Ar Valsts izglītības satura centra īstenotā projekta “Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai” atbalstu Latviju šogad pārstāvēja Daugavpils 13.vidusskolas skolnieces Elīna Lipska, Alina Gabdrahmanova un Diana Gabdrahmanova.

GENIUS Olympiad konferencē Elīnas, Alinas un Dianas darbs “ZnO un ZnO/Ag nanostruktūru iegūšana, to antibakteriālās īpašības” (darba vadītājs Jurijs Kostjukevičs) tika augsti novērtēts– piešķirta zelta godalga, novērtējot inovatīvo pieeju jaunu materiālu iegūšanā un to, ka skolnieces demonstrēja starpdisciplināru pieeju fizikas zināšanu izmantošanā. Skolnieču darbs tika iekļauts kategorijā “Zinātne”, kurā šogad tika iesniegti kopumā 761 darbi, no tiem tika atlasīti 338 finālisti.

Projekta “Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai” (8.3.2.1./16/I/002) vadītāja Liene Voroņenko atzīst, ka skolēnu izstrādāto zinātniski pētniecisko darbu kvalitāte ar katru gadu pieaug un Latvijas skolēni var veiksmīgi konkurēt Eiropas un pasaules līmenī. “Aiz katra no skolēnu sasniegumiem ir milzīgs viņu skolotāju brīvprātīgi ieguldītais darbs ārpus ikdienas mācību darba. Skolu aktīvā piedalīšanās pētniecisko darbu izstrādē pierāda nepieciešamību Valsts izglītības satura centram meklēt arvien jaunas iespējas skolēnu talantu attīstībai un sasniegumu prezentēšanai ārpus Latvijas”, uzsver projekta vadītāja.

Šogad pirmo reizi jauniešus pavada arī skolotāji, kas ilgus gadus ir vadījuši pētniecisko darbu izstrādi, un projekta vadītāja cer, ka tas ļaus starptautisko pieredzi ieviest arī Latvijas skolās. GENIUS Olympiad piedalījās skolēni no 69 valstīm. Kopā tika iesniegti 1234 darbi dažādās kategorijās (zinātne, māksla, robotika, humanitārā, mūzika, bizness), no tiem 570 tika izvirzīti finālam. Paredzēts, ka šogad Latvijas jaunie zinātnieki tiks pārstāvēti vēl divos zinātnes konkursos- Milset starptautiskajā EXPO zinātnes konkursā Fortalezā (Brazīlijā), kas notiks no 7. līdz 12. augustam un 29. Eirpoas Savienības jauno zinātnieku konkursā, kas šogad norisināsies Tallinā no 22. līdz 27. septembrim.

 Alise Bērziņa Valsts izglītības satura centra sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālrunis: 67212415, 26490590 E - pasts: alise.berzina@visc.gov.lv




Atpakaļ