Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

14-06-2017

Veic monitoringu Daugavpils pilsētas mežā Jauno Stropu mikrorajonā


Latvijas Valsts mežzinātnes institūts “Silava”, sadarbībā ar Daugavpils pilsētas pašvaldības iestādi “Komunālās saimniecības pārvalde” un A/S “Latvijas valsts meži”, veic monitoringu un pētījumus par kaitēkļa -  priežu audžu tīkllapsenes savairošanās ierobežošanu un ietekmi uz mežaudzi.

Šobrīd pilsētas mežā Jauno Stropu mikrorajonā izvietoti zemsedzes slazdi, lai novērtētu tīkllapsenes lidošanas intensitāti. Slazdus nedrīkst pārvietot! Lūdzam meža apmeklētājiem ar sapratni izturēties pret veikto pētījumu, kas ilgtermiņā palīdzēs saglabāt pilsētas meža ekosistēmu.

2013. gada vasarā aizsākās masveida priežu audžu tīkllapsenes savairošanās Daugavpils pilsētas mežos. Priežu audžu tīkllapsene ir bīstams meža kaitēklis, kura savairošanās var ilgt vairāk par 10 gadiem. Priežu audžu tīkllapsene olas dēj pārsvarā uz vecajām skujām. Kāpuri tūlīt pēc izšķilšanās veido satīklojumus pa skujām, ar kurām tie barojas. Atkārtota koku defoliācija nereti noved pie audžu bojāejas. Kāpuri ziemo zemē līdz 30 cm dziļumā. Tīkllapsenes kāpuriem raksturīga diapauze, kas var ilgt līdz pat 7 gadiem.

            Izpētes vadītājs bioloģijas zinātņu doktors Agnis Šmits, t.26543584.

 

Komunālās saimniecības pārvalde




Atpakaļ