Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

11-06-2017

Daugavpilij – 742: svētku gājienā piedalījās 4 000 pilsētnieku (VIDEO)


Sestdien, 10. jūnijā, Daugavpilī norisinājās galvenās pilsētas 742. dzimšanas dienai veltītās svinības. Tās sākās no rīta ar viesu ekskursiju svētku tramvajā. Sadraudzības pilsētu pārstāvji no Lietuvas, Polijas, Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas un Gruzijas, kā arī sadarbības partneri iepazinās ar pilsētas ievērojamākajām vietām un apmeklēja jaunos tūrisma objektus.

A. Pumpura skvērā, kur jau otro gadu tika organizēts Ģimenes parks ar bērnu atrakcijām un precēm, norisinājās Zviedrijas nacionālā diena. Viesus sagaidīja draiskulīgā bērnu mīlule Pepija Garzeķe. Viņa vadīja  jautras spēles un konkursus. Ikviens, kurš vēlējās, varēja uzspēlēt galda hokeju, iemācīties dejot stepu un piedalīties radošajās darbnīcās. Ap pusdienlaiku sāka darboties gadatirgus. Šogad savus izstrādājumus piedāvāja komersanti no Daugavpils un citiem Latvijas reģioniem, kā arī Lietuvas, Polijas un Ukrainas. Viņiem  organizētas 415 tirdzniecības vietas, kas ir par 100 vairāk nekā pagājušajā gadā. Skulptūru dārzā un Rīgas ielā darbojās izglītības pilsētiņa. Ar savām zināšanām un prasmēm dalījās vispārizglītojošo, profesionālo skolu un tehnikumu audzēkņi, kā arī augstskolu studenti. Daudzviet viņi demonstrēja inženierijas brīnumus: sākot ar robotiem, līdz pat motoriem un automašīnas ritošās daļas agregātiem, kā arī mašīnbūves jaunumiem. Daugavpils Būvniecības tehnikuma Profesionālās izglītības kompetences centra pasniedzējs un antikvāro automobiļu kluba biedrs Juris Buls pirmo reizi publikai atrādīja pašrocīgi uzbūvētu četrvietīgu vieglo automašīnu, kas ir izgājusi arī tehnisko apskati.

Pirmo reizi uz pilsētas svētkiem ieradās mobilais zināšanu ekspresis. To atveda Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā darbinieki. Dažāda vecuma cilvēkiem viņi rīkoja  konkursus par Eiropas tematiku un spēli “Eiropas erudīts”. Viszinošākajiem tika pasniegtas balvas.

Savukārt netālu no dzelzceļa stacijas Rīgas ielā notika gatavošanās svētku gājienam. 150 vecāku atsaucās aicinājumam piedalīties ratiņu parādē. Šoreiz tā noritēja ar devīzi “Bērni, ziedi un mūzika”. Daži mazuļi bija iemiguši, gaidot savā dzīvē pirmās pilsētas mēroga svinības, bet citi mierīgi sēdēja krāšņi izrotātajos ratiņos. 66 izglītības iestāžu, uzņēmumu, sabiedrisko organizāciju, sporta klubu kolektīvi, kopumā 4 000 cilvēku, Daugavpils vadība, delegācijas no 8 valstīm un 6 orķestri piedalījās gājienā pa pilsētas centrālo ielu līdz Vienības laukumam, kur notika pilsētas svētku oficiālā atklāšana. Sveicot klātesošos, pilsētas mērs Jānis Lāčplēsis atgādināja par katra iedzīvotāja atbildību par Daugavpils likteni un pateicās visiem, kas pilsētā dara labus darbus.

Šajā dienā pilsētas centrā, šķiet, nebija brīvas vietas: no visām pusēm skanēja mūzika, cilvēki dziedāja, dejoja, iepirkās un no sirds priecājās. Īpaši daudz cilvēku pilsētā bija vakarā, kad Daugavmalā varēja vērot avio šovu ar izpletņlēcējiem, paraugdemonstrējumiem un akrobātisku pilotāžu. Sevišķi aizraujoši bija aviogrupas “Baltic Bees” lidojumi. Svētki turpinājās ar krievu grupas “Mumiy Troll” koncertu un, tuvojoties pusnaktij, noslēdzās Daugavas krastā, kad debesis virs pilsētas izgaismoja krāšņā svētku uguņošana. Svētdien, 11. jūnijā, svētki turpināsies ar sporta un mūzikas dienu.




Atpakaļ