Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

29-05-2017

Daugavpils pilsētas domei piešķirta pasaules mēroga Energopārvaldības balva


Daugavpils ir otra lielākā pilsēta Latvijā ar vairāk kā 94 500 iedzīvotājiem. Tā atrodas Latvijas dienvidaustrumos netālu no robežas ar Lietuvu un Baltkrieviju. Daugavpils pilsētas dome ir saņēmusi Energopārvaldības 2017. gada balvu Ministru sanāksmes tīrās enerģijas jomā (Clean Energy Ministerial – CEM), kas ir augsta līmeņa globālais forums un kura mērķis ir veicināt tīras enerģijas politikas un programmu izstrādi,. Daugavpils pilsētas dome saņēma balvu par augstas kvalitātes situācijas analīzi ar mērķi gūt priekšstatu par ISO 50001 standartam atbilstošas energopārvaldības sistēmas ieviešanas procesu un ieguvumiem. Balva tiks oficiāli pasniegta ikgadējās CEM tikšanās laikā, kas norisināsies Pekinā, Ķīnā, 2017. gada 8. jūnijā.

 “ISO 500001 ieviešana mūsu pašvaldībā ir vēstījums mūsu iedzīvotājiem par to, ka vietējā pašvaldība rūpējas par viņu labklājību un apkārtējo vidi. Tas arī ir pozitīvs piemērs citiem, lai efektīva enerģijas izmantošana kļūtu par neatņemamu viņu ikdienas daļu.”

—Jānis Lāčplēsis, Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs

 

Šī balva ir daļa no CEM Energopārvaldības līderības balvas programmas, ko vada CEM Energopārvaldības darba grupa, kurā ir pārstāvji no Austrālijas, Kanādas, Čīles, Ķīnas, Dānijas, Eiropas Komisijas, Somijas, Vācijas, Indijas, Indonēzijas, Japānas, Korejas, Meksikas, Saūda Arābijas, Dienvidāfrikas, Zviedrijas, Apvienotajiem Arābu Emirātiem un Amerikas Savienotajām Valstīm. Lai piedalītos programmā un pretendētu uz balvas saņemšanu, Daugavpils pilsētas dome sadarbībā ar SIA „Ekodoma” izstrādāja un iesniedza detalizētu situācijas analīzi par tās pieredzi un ISO 50001 piemērošanas rezultātiem sabiedriskajās ēkās, ielu apgaismojuma un sabiedriskā transporta sistēmās. Balvu ieguvēju situācijas analīzes apraksti ir pieejami CEM mājaslapā, lai citas organizācijas, kas ir ieinteresētas ilgtermiņā būtiski samazināt patērētās enerģijas apjomu un sasniegt izmaksu ietaupījumu, varētu smelties iedvesmu un informāciju.

Daugavpils pilsētas domes veiktajā situācijas analīzē ir aprakstīti ISO standarta prasībām atbilstošas energopārvaldības sistēmas galvenie aspekti un ieguvumi, tai skaitā:

  • enerģētikas pārskats un plānošana;
  • ikgadējais enerģijas izmaksu ietaupījums un atmaksāšanās laiks;
  • energoefektivitātes uzlabošana un rezultātu validācija;
  • operatīvā kontrole;
  • attīstība un komunikācijas;
  • instrumenti un resursi;
  • citi ieguvumi pašvaldībai, darbiniekiem, produktivitātei utt.

ISO 50001 standarts ir izstrādāts, lai palīdzētu kompānijām pārvaldīt un nepārtraukti uzlabot savu energoefektivitāti un panākt izmaksu un emisiju samazināšanu. Neatkarīgi no kompānijas  lieluma vai nozares, kurā tā darbojas, tas palīdz sasniegt enerģijas un izmaksu ietaupījumu gadu no gada. ISO 50001 ir tapis starptautiskas sadarbības rezultātā, izmantojot vairāk kā 50 valstu labāko praksi un demonstrējot iespaidīgus ietaupījumus, ko ir panākušas dažādas organizācijas visā pasaulē. Ir pierādīts, ka šis standarts ir draudzīgs uzņēmējdarbībai, vispārēji nozīmīgs un pārveidojams, jo tas ļauj iekļaut labāko praksi ikvienā organizācijā un nodrošina pasaules mēroga kritērijus pasākumiem klimata un tīrās enerģijas jomā.

 

Informāciju sagatavoja:

Helēna Trošimova

Daugavpils pilsētas domes Attīstības departamenta

Stratēģiskās plānošanas un starptautisko sakaru nodaļas Telpiskās attīstības plānotāja

Tālr.: +371 654 76066; E-pasts: helena.trosimova@daugavpils.lv




Atpakaļ