Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

09-05-2017

8. maijā daugavpilieši godināja nacisma upuru piemiņu (VIDEO)


8. maija rītā piemiņas pasākumi sākās ar ziedu un vainagu nolikšanu pie memoriāla Dubrovina parkā, kur atdusas Daugavpils atbrīvotāju mirstīgās atliekas. Ceremonijā piedalījās pilsētas vadības pārstāvji, Daugavpils pašvaldības deputāti, Krievijas un Baltkrievijas Ģenerālkonsuli, Otrā pasaules kara dalībnieki un sabiedrisko organizāciju pārstāvji. 8. maijs Eiropā ir atzīts par nacisma sagrāves un 20. gadsimta visasiņaināko kauju upuru piemiņas dienu. Šajā dienā mēs pieminam tos, kuri pirms 72 gadiem atbrīvoja pasauli no fašisma, samaksājot par to ar savām dzīvībām. Karš skāra ikvienu ģimeni, tāpēc šajā sēru dienā tiek pieminēti gan darba frontes cīnītāji, gan cīņu biedri, gan radinieki. Svarīgākais, lai neviens netiktu aizmirsts.

Daugavpils pilsētai kara laiks nodarīja milzīgus zaudējumus un ciešanas. Kara gados  sagrauti 70 % pilsētas ēku, īpaši cieta tās centrālā daļa. 1940. gadā pilsētā dzīvoja vairāk nekā 51 tūkstotis iedzīvotāju, bet 1944. gadā iedzīvotāju skaits saruka līdz 15 tūkstošiem. 1945. gada 8. maijā Vācijā  parakstīts Akts par bezierunu kapitulāciju. Tieši šis vēsturiskais notikums lika pamatus Apvienoto Nāciju Organizācijas izveidei, kuras mērķis ir atbrīvot pasauli no kara sekām un atgādināt visai cilvēcei, ka nekas tamlīdzīgs nedrīkst atkārtoties. Daugavpils pašvaldības vadība pievērš lielu uzmanību karavīru apbedījumu vietu uzturēšanai. Šajā darbā aktīvi palīdz arī sabiedriskās organizācijas.

Dienas gaitā ceremonijas dalībnieki apmeklēja visas karavīru apbedījumu vietas un nolika ziedus pie Otrajā pasaules karā kritušo kapavietām, bet Brāļu kapos garīdznieki noturēja piemiņas dievkalpojumu.

 




Atpakaļ