Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

18-11-2011

Daugavpils Domes priekšsēdētājas Žannas Kulakovas uzruna svinīgajā pasākumā 17 novembrī Daugavpils teātrī


Labvakar godātie kungi un cienītās dāmas!

 

Man ir gods un patiess prieks sveikt visus Latvijas Republikas proklamēšanas 93. gadadienā!

 

Šodien svinam mūsu valsts dzimšanas dienu. Aizvadīti 93 gadi - valsts neatkarības vēsture, kas mainīja mūsu dzīvi. Latvijas tauta ne reizi ir demonstrējusi savu gudrību un iecietību.

 

Mūsdienu pasaule uzliek jaunus pārbaudījumus Latvijas tautas dzimtenes mīlestībai un pašapziņai. Katram ikdienā ir jāatbild sev pašam, cik daudz un ko esam gatavi ziedot un paveikt.

Saudzēsim viens otru, jo Latvija- tie esam mēs visi. Bet Daugavpils ir daļa no Latvijas, pilsēta, kuru ļoti mīlam!

 

Mūsu pilsēta ir bagāta, galvenā bagātība- pilsētnieki- 20 nacionalitāšu pārstāvji, kuri draudzīgi dzīvo Daugavpilī, kuru visi sauc par savu.

Pašvaldības atbildība ir pilsētas iedzīvotāji un viņu labklājība. Tāpēc gribu runāt par to, kas izdarīts savas pilsētas, tātad arī valsts labā.

Jāatzīst, ka esošajos ekonomiskajos apstākļos mēs nestāvam uz vietas. Mūsu lielākais spēks ir jaunas idejas un jauni risinājumi. Bet lielākā vērtība- cilvēki, lielakais dārgums- jaunatne, kas veidos mūsu kopējo nākotni.

 

Lai turpinātos pilsētas attīstība mēs savā darbā esam izvirzījuši divas prioritātes- uzņēmējdarbības attīstība un tūrisma veicināšana.

Ko mēs varam darīt uzņēmēju labā? Uzņēmējiem svarīga ir moderna un ērta infrastruktūra, tāpēc mūsu lielākie projekti ir tieši  šajā virzienā.

Pašvaldība uzņēmējiem piedāvā arī informatīvo atbalstu un kā apliecinājums tam bija pirmais Starptautiskais Investīciju forums, Investīciju iespēju un uzņēmumu kataloga izdošana.

 

Neatņemama šodienas tēma ekonomiskā krīze, bet vērtējot statistiku Daugavpilī jāsecina, dinamika ir uz priekšu vērsta.

 9,6% saražotās produkcijas pieaugums ir mūsu lielākajos rūpniecības uzņēmumos. Prieks, ka mūsu uzņēmēji attīsta savas ražotnes, parāda īstu latgaliešu spītību un pierāda visiem, ka ar žēlošanos neko nevar panākt, tāpēc pilsētā nevis slēdz ražotnes, bet atver jaunus un modernus cehus.

Spilgtākais ekonomikas rādītājs ir bezdarba līmenis. Salīdzinot ar 2010. gada martu tas krieties no 14, 2% līdz 10%.

 

Apzināmies, ka pilsētas nākotne atkarīga arī no tūrisma jomas. Turpinām darbu pie jaunu ideju realizācijas, tapusi Tūrisma attīstības koncepcija pēc kuras arī strādāsim turpmāk. Galvenā vērtība tūrisma jomā Daugavpilī ir cietoksnis, tāpēc ir pastiprināta uzmanība šim objektam, tur jau notiek vairāku proejktu realizācija. Mēs apzināmies, ka vieni šo unikālo, lielo objektu atjaunot nespēsim, tāpēc intensīvi meklējam un piesaistām investorus, cietoksnis ir pilsētas lielākais investīciju objekts.

Strādājam pie tā, lai cietoksnis tiktu iekļauts nacionalās nozīmes objektu sarakstā, lai piesaistītu arī valsts naudu.

Pilsēta nestāv uz vietas un par to liecina pašvaldības budžets, kas sekmīgi pildās un dod iespēju attīstībai. Tas ir mūsu kopīgs darbs.

 

Pašvaldība no budžeta izglītībai atvēl 36 procentus finansējuma un izglītība joprojām paliek par vienu no prioritātēm.

Izglītībā arī daudz notikumu, renovējas skolu ēkas. Notiek bērnudārzu siltināšanas projekts. Pilsētas pedagogi un skolēni turpina augstu turēt Daugavpils izglītības kvalitātes karogu.

Daugavpils ir studentu pislsēta, pašvaldība savā darbā cieši sadarbojas ar augstskolām un izmanto to potencialu, ko nekad augstskolas mums neatsaka.

 

Svarīgas ir visas dzīves jomas, bet īpaši darbs ar jaunatni. Apzinoties to, analizējam situāciju pilsētā, organzizējam pasākumus, strādājam ar sabiedriskajām organizācijām, lai jaunieši nejustos atrauti no pašvaldības un pilsētas dzīves. Izstrādāta koncepcija darbam ar jaunatni. Jauniešiem ir jāpiedāvā arvien jaunas iespējas un mums noteikti jāieklausās viņu viedokļos.

 

Turpinam modernizēt pilsētas sporta infrastruktūru, pavisam nesen atklājām jauno segumu stadionā “Celtnieks”, notiek jauni sporta pasākumi, strādā sekcijas dažādos sporta veidos, tāpēc bērniem un jauniešiem ir plaša iespēja sevi attīstīt.

 

Sociālais darbs- viena no sfērām, kas ļoti jūtīgi reaģē uz visām sociāli ekonomiskajām un politiskajām izmaiņām.Un tā tagad notiek. Cilvēku skaits, kuri griežas pēc sociālās palīdzības un sociālajiem pakalpojumiem nepaliek mazāks. Daugavpils pašvaldība ir saglabājusi visus sociālos pabalstus, atvieglojumus un pakalpojumus un sociālā sfēra, visas sociālās iestādes uz šo dienu atbilst Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumam.

 

Neskatoties uz visiem krīzes izaicinājumiem neaizmirstam par garīgām vērtībām, par kultūru. Daugavpilī notiek dažādi kultūras pasākumi. Pavisam nesen notika skaists un unikāls pasākums - vienīgais Latvijā Akordeona mūzikas festivāls,šogad atvērām jaunu bibliotēkas filiāli Ruģeļos. Mēs saglabājam savas vērtības, tradīcijas un ļoti lepojamies ar tām.

 

Daugavpils sevi piesaka kā pilsētu ar lielu potenciālu. Tās nav tukšas ambīcijas. Pilsētā ir idejas un ir talantīgi cilvēki, kas tās spēj realizēt.

 

Un mēs, Daugavpils Domes vadība esam pateicīgi jums par radošu darbu, par jūsu aktīvo sabiedrisko pozīciju. Tikai strādājot kopā mēs varēsim panāk to, ka Daugavpils būs augsta Eiropas līmeņa pilsēta. Daugavpils ir iespēju pilsēta- šīs iespējas ir mūsu kopīgajās rokās.

 

Sveicot Valsts svētkos gribu novēlēt visiem labklājību, veselību un spēku pārvarēt ikdienas grūtības, spēju priecāties un ticību!

Ticību sev un mūsu Latvijas labākai nākotnei!

 

 

Dievs svētī Daugavpili!

Dievs svētī Latviju!




Atpakaļ