Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

24-03-2017

Daugavpils domē atklāta pavasara izstāde (VIDEO)


Pavasarīgu noskaņu pilsētā pagaidām rada tikai krāsainās rokām darinātās tulpes. Dažviet saules sasildītās vietās jau ir izspraukušies pirmie asni, taču kopumā daba ir gluži kā sastingusi siltuma un saules gaidās. Tomēr ir vietas, ko vienmēr piepilda spilgtas krāsas. Viena no šādām vietām ir Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola “Saules skola”. Dažādas izstādes gan pašā skolā, gan citās izstāžu telpās notiek regulāri, taču Daugavpils domes ēkā Bērnu mākslas skolas pedagoģes Kristīnes Jansones audzēkņu darbu izstāde  atklāta pirmo reizi. Izstāde ir veltīta diviem ievērojamiem notikumiem: “Saules skolas” dibināšanas simtgadei un 25. gadadienai, kopš tā tika atjaunota kā Lietišķās mākslas vidusskola. Vēl viens savā ziņā ievērojams notikums – tā ir astronomiskā pavasara iestāšanās, tāpēc izstāde tā arī saucas – “…un pilsētā ienāca pavasaris”.

Savus darbus, kas līdzinās vitrāžām, jaunie mākslinieki radīja grafikas skolotājas Kristīnes Jansones vadībā. Viņa strādā autortehnikā, kas ietver ne tikai grafiku, bet arī glezniecību un sietspiedi uz stikla. Visam pamatā ir zīmējums uz papīra, bet krāsas, zīds un stikls tiek uzklāts slāņiem, kas galarezultātā rada optisku efektu.

Cilvēkam, kas ar to nav saskāries, šī tehnika varētu šķist pārlieku sarežģīta, taču skolotāja apgalvo, ka bērni to apgūst samērā ātri, iedarbina fantāziju, un tālāk viņiem praktiski vairs nav nepieciešami norādījumi. Tomēr, lai izveidotu šo ekspozīciju, bērni strādāja pusgadu. Taču tehniskās nianses nav tik būtiskas, daudz labāk ir izbaudīt  bērnu uztveri un visu to, kas atdzīvojas, iestājoties pavasarim: ziedus, tauriņus, saules apspīdētas mājas un mašīnas.

Ir atklātas  vairākas “Saules skolas” jubilejai veltītas izstādes, bet svētku kulminācija norisināsies 31. martā.

Tajā pašā dienā, 31. martā, Daugavpils novada kultūras centrā notiks svētku vakars un “Saules skolas” absolventu salidojums. Savu ieguldījumu svinību programmā ir devuši arī jaunie mākslinieki: pavasara izstāde ir apskatāma Daugavpils pilsētas domes foajē pirmajā stāvā.

 




Atpakaļ