Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

27-01-2017

Vienības namā noritēja pirmais jubilejas pasākums (VIDEO)


Šogad Daugavpils Vienības namam aprit 80 gadi. 1936. gada 15. maijā Latvijas prezidents Kārlis Ulmanis ielika pirmo ēkas pamatakmeni, bet 1937. gada decembrī Vienības nams  iesvētīts un atklāts. Jubilejai tiks veltīti daudzi pasākumi, pirmais  notika 26. janvārī Latviešu kultūras centra mazajā zālē. Šeit  atklāta izstāde „Latvijas novadu tautas tērpi”. Tā tiek organizēta sadarbībā ar Rīgas Tautas tērpu centru „Senā klēts”. Izstādes iniciatori uzskata, ka izstādi un jubilāru saista tautas tērpos paustā valsts reģionu vienotība.

Pētnieki tautas tērpa vēsturē izdala divus periodus: „senā apģērba” un jaunāko laiku „etniskā” vai „etnogrāfiskā apģērba” periodu. Sendienās  izmantoti lini, kažokādas, ādas, bronzas izstrādājumi. Interesanti ir tas, ka šī perioda apģērbam nebija kabatu, to vietā izmantoja jostu. Ekspozīcijā ir apskatāms XI-XIII gadsimta latgaliešu tautastērps. „Etniskajā apģērbā”  izmantoti adījumi, pārsvarā dominēja baltā un pelēkā krāsa, bet dekoram izmantoja zilo, sarkano, dzelteno un zaļo. Kopumā izstādē ir apskatāmi 20  tautas tērpi no pieciem Latvijas  novadiem: Kurzemes, Zemgales, Vidzemes, Augšzemes un Latgales. Katrā tērpā atspoguļojas novadam raksturīgākie darināšanas paņēmieni, rakstu kompozīcija, krāsu salikums un valkāšanas tradīcijas. Savulaik tautas tērps kalpoja par vizītkarti, par reģiona atšķirības zīmi. Pēc tautas tērpa varēja spriest par tā valkātāju: par vecumu, turīgumu, sociālo un ģimenes stāvokli.

Mūsdienās  tautas tērps tiek izmantots kā svētku apģērbs. Tajā tērpjas folkloras kolektīvu dalībnieki, uzstājoties  svētkos. Tautas tērps ir nacionālo un vēsturisko vērtību, kultūras mantojuma, gadsimtiem senu tradīciju simbols. Izstāde ir atvērta no 9.00 līdz 17.00 (ieeja no Ģimnāzijas ielas), grupu apmeklējumi tiek organizēti,  piesakot pa tālruni +371 29128943.

 




Atpakaļ