Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

25-01-2017

ZINOO Daugavpils saņēma dāvanu no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VIDEO)


Bērnu zinātkāres centrs Daugavpilī  atklāts 2015. gada 1. jūlijā un kļuva par īstu dāvanu pilsētas 740. jubilejā.  Īsā laikā ZINOO, kur var pavadīt laiku kopā ar visu ģimeni, iekaroja popularitāti bērnu un pieaugušo vidū. Interaktīvās ekspozīcijas attīsta zinātkāri, ļauj pārbaudīt dabas likumus, izmēģināt dažādas tehnoloģijas. Īstenojot daudzveidīgas programmas, centrs cieši sadarbojas praktiski ar visām pilsētas izglītības un kultūras iestādēm, pašvaldības uzņēmumiem, valsts un komercstruktūrām. Viens no centra partneriem ir Norvēģijas pilsēta Tronheima, kur arī ir līdzīgs zinātnes un izklaides centrs kā ZINOO Daugavpils. Jaunajā 2017. gadā draugu lokam pievienojās arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Latgales reģiona brigāde. Glābēji uzdāvināja centram pilnu aprīkojuma komplektu.

Nesenās Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa vizītes laikā Daugavpilī viņa kundze Iveta Vējone pirmo reizi paviesojās ZINOO centrā un iepazinās ar ekspozīciju, vērojot eksperimentus un izmēģinājumus.

Vējones kundze kā viena no pirmajām aplūkoja ugunsdzēsēju ekipējumu. Īpaši viņu pārsteidza tas, ka no zvana saņemšanas līdz brīdim, kad jādodas ceļā uz notikuma vietu, ugunsdzēsējiem tiek dota viena minūte, tāpēc jāpaspēj saģērbties 25-30 sekundēs. Zābaki, kombinezons un jaka tiek salocīti tā, lai maksimāli ietaupītu dārgo laiku un paspētu izglābt kāda dzīvību. Jostai un karabīnēm ir jāiztur smagums līdz 350 kg. Centram  uzdāvināta sarkana ķivere: tādas valkā tikai nodaļas komandieri. Parastam cilvēkam ir ļoti grūti izturēt glābējiem izvirzītos standartus. Iepazīšanās ar aprīkojumu aizsāks turpmāko sadarbību.

Ieplānotie mācību pasākumi ir paredzēti bērniem un skolēniem, tomēr tajos piedalīties var arī pieaugušie, jo visiem ir jāzina un jāievēro drošības pasākumi.

 




Atpakaļ