Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

03-01-2017

Valsts kontroles rekomendācijas uzņēmumam “Daugavpils siltumtīkli” tiek izpildītas (VIDEO)


Valsts kontrole ir pabeigusi pārbaudi uzņēmumā “Daugavpils siltumtīkli”. Revizorus interesēja periods no 2007. līdz 2012. gadam. Tika pārbaudīta arī pēdējos trīs gados veiktā saimnieciskā darbība, par šo periodu aizrādījumu nav. Gala dokumentā ir teikts: “Revīzijas gaitā netika konstatēti pārkāpumi, nosakot tarifu par siltumu”. Piebildīsim, ka šobrīd šis tarifs Daugavpilī ir zemāks nekā citās reģionālajās pilsētās. Decembrī Daugavpilī tas bija 47,4, Rēzeknē – 51,1, Liepājā – 54,9 eiro par megavatstundu. Īpašu uzmanību Valsts kontrole pievērsa līgumiem ar firmām, kas koģenerācijas stacijās ražoja elektroenerģiju un procesā iegūto siltumu pārdeva pilsētai – vidēji par 20 procentiem lētāk par pašizmaksu. Valdība savulaik pieņēma lēmumu iepirkt šādu elektroenerģiju par paaugstinātu cenu obligātā iepirkuma ietvaros. Taču tolaik uzņēmumam “Daugavpils siltumtīkli” vienkārši nebija līdzekļu iepirkt un uzstādīt jaunas iekārtas. Revizori uzskata, ka uzņēmums nedrīkstēja ļaut saviem partneriem piesaistīt apakšuzņēmējus, jo tas ietekmēja elektroenerģijas gala tarifu patērētājiem. Bet tas, ka šādi lēmumi ir ministrijas, nevis uzņēmuma pārziņā, pēc pārbaudes veicēju domām, ir jau cits jautājums.

Norādījumos ir šāds punkts: ja jau saražotās siltumenerģijas apjoms samazinājās, vajadzēja atlaist vairāk darbinieku. Vienlaikus  norādīts, ka valdības lēmums par elektroenerģijas obligāto iepirkumu jau pēc diviem gadiem pakāpeniski zaudēs spēku. Revizori arī brīdina: komersantu aiziešana no uzņēmuma “Daugavpils siltumtīkli” var izraisīt tarifa pieaugumu. Tāpēc Valsts kontroles galvenā rekomendācija ir savlaicīgi tam sagatavoties un izstrādāt uzņēmuma attīstības stratēģiju. Šī rekomendācija ir praktiski izpildīta.

Uzņēmuma attīstības programmas īstenošanai ir paveikts galvenais – ir saglabāts kolektīvs un pašvaldības īpašumā ir visa siltumapgādes sistēma.

 




Atpakaļ