Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

27-10-2016

Latvijas delegācija apmeklē visus Moldovas reģionus ar mērķi veicināt to sadarbību un izaugsmi


No 2016. gada 19. līdz 22. oktobrim Latvijas delegācija Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vadībā piedalījās vairākos ar uzņēmējdarbību saistītajos pasākumos visos Moldovas reģionos. Vizītē uz Moldovu piedalījās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA), Latvijas reģionu, pašvaldību, nevalstisko organizāciju un uzņēmēju pārstāvji. 

Moldovas otrajā lielākajā pilsētā Baltos Latvijas delegācija piedalījās VARAM kopīgi ar Moldovas Reģionālās attīstības un celtniecības ministriju un Moldovas Ziemeļu reģiona attīstības aģentūru organizētajā seminārā par ekonomikas attīstības jautājumiem reģionos. Pasākumā no Latvijas puses ar uzrunu uzstājās Latvijas Vēstnieks Moldovā Atis Lots, VARAM Reģionālās politikas departamenta direktora vietniece Jevgēnija Butņicka, Latvijas Darba devēju konfederācijas Latvijas-Moldovas Lietišķās sadarbības padomēs līdzpriekšsēdētājs Imants Kanaška. Tika uzsvērta Latvijas un Moldovas sadarbības nozīme, paveiktais un turpmāk plānotais reģionālās attīstības un uzņēmējdarbības jomā. Tika sniegta Latvijas un Moldovas pieredze par instrumentiem nacionālajā, reģionālajā un vietējā līmenī ekonomikas veicināšanai reģionos, meklējot kopīgās un atšķirīgās pazīmes, sadarbības iespējas un sniedzot ieteikumus instrumentu pilnveidošanai. Tāpat tika sniegta informācija par iespējamiem atbalsta pasākumiem sadarbības projektu īstenošanai.


Vizītes laikā notika LIAA organizētā Latvijas un Moldovas uzņēmēju, reģionu un pašvaldību kontaktbirža iepriekš nodefinētajās jomās – pārtikas rūpniecība, vieglā rūpniecība, lauksaimniecības rūpniecība, transports un loģistika, tūrisms, reģioni un pašvaldības. Šīs tikšanās palīdzēja nodibināt jaunus kontaktus un tika panākta vienošanās par turpmāko sadarbību. Kontaktbiržā plānošanas reģionu un pašvaldību uzņēmējdarbības speciālisti informēja par uzņēmējdarbības iespējām Latvijas reģionos. Lai veicinātu divpusēju sadarbību, plānošanas reģionu un pašvaldību speciālistu iegūtā pieredze un kontakti tiks nodoti Latvijas uzņēmumiem.


Latvijas reģionu vakarā Latvijas reģioni un pašvaldības prezentēja savu teritoriju un tajās esošos resursus, ražotos produktus un sniegtos pakalpojumus. Prezentētā produkcija ieinteresēja Moldovas pārstāvjus un tika izteikts aicinājums Latvijas pārstāvjiem piedalīties Moldovā organizētajās izstādēs un tirdziņos.


Vizītes laikā Latvijas delegācija dažādos sastāvos apmeklēja visus Moldovas reģionus. Moldovas Ziemeļu reģionā pie saviem sadarbības partneriem pēc individuāli sagatavotajām programmām viesojās Gulbenes, Alojas, Jelgavas, Tērvetes, Dobeles, Preiļu novadu, Daugavpils pilsētas un Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvji, apmeklējot dažādu jomu projektus, objektus, tiekoties ar pašvaldību speciālistiem un uzņēmējiem, diskutējot par sadarbības iespējām turpmākajos gados. Tāpat Vidzemes plānošanas reģiona, Dobeles un Tērvetes pārstāvji piedalījās Maizes festivālā.


Moldovas Centra reģionā Latvijas delegācija piedalījās seminārā par uzņēmējdarbības un tūrisma attīstības jautājumiem Centra reģionā, Rīgas plānošanas reģionam un Ķekavas novada pašvaldībai daloties savā pieredzē. Tāpat Rīgas plānošanas reģions informēja par reģiona pieredzi Baltijas jūras reģiona stratēģijas īstenošanā, īstenojot dažādus projektus. Semināra ietvaros notika arī uzņēmēju kontaktbirža, pārrunājot sadarbības iespējas piena, gaļas pārstrādes un maizes un konditorejas izstrādājumu ražošanas jomā.


Ņemot vērā Latvijas un Moldovas Ziemeļu reģiona pašvaldību veiksmīgo sadarbību, kas notiek ar VARAM un Moldovas Ziemeļu reģiona attīstības aģentūras atbalstu, vizītes ietvaros tika noslēgts sadarbības līgums starp Raunas novadu un Centra reģiona ciemu Teleseu, kas ir otrais ar VARAM un Centra reģiona atbalstu noslēgtais sadarbības līgums starp Latvijas un Moldovas pašvaldību Centra reģionā. Tāpat notika iepazīšanās starp Limbažu novadu un Strašeni rajonu, Ķekavas novadu un Strašeni pilsētu, Rundāles novadu un ciemu Lozova, tiekoties ar pašvaldību administrāciju, apmeklējot pakalpojumu sniegšanas objektus, uzņēmumus utml. Perspektīvā starp šīm pašvaldībām paredzēts slēgts sadarbības līgumus un attīstīt sadarbību dažādās jomās. Rīgas plānošanas reģiona vadība pārrunāja sadarbības iespējas ar Moldovas Centra reģionu, vienojoties par sadarbības attīstību arī turpmāk.


Kurzemes plānošanas reģiona un Dundagas novada pārstāvji apmeklēja Gagauzijas reģionu, pārrunājot investīciju iesaistes un divpusējās sadarbības jautājumu. Zemgales plānošanas reģiona, Riebiņu, Jaunpils novadu pārstāvji apmeklēja Moldovas Dienvidu reģionu, apmeklējot reģiona būtiskākos objektus un piedaloties seminārā par uzņēmējdarbības attīstību, t.sk. daloties par Kurzemes reģiona pieredzi Baltijas jūras reģiona stratēģijas īstenošanā. Zemgales plānošanas reģions noslēdza nodomu protokolu par sadarbību ar Moldovas Dienvidu reģionu.


Vizītes ietvaros notika Latvijas-Moldovas lietišķās sadarbības padomes sēde, pārrunājot aktualitātes abu valstu sociālekonomiskajā situācjā un sadarbības iespējas.


Vizītes noslēgumā notika Latvijas delegācijas tikšanās ar Moldovas Reģionālās attīstības un celtniecības ministrijas ministra vietnieku un visu Moldovas reģionu attīstības aģentūru vadītājiem, pārrunājot vizītes rezultātus un turpmākās sadarbības iespējas.


Kopumā īstenotais pasākums tika atzīts kā labās prakses piemērs valsts pārvaldes, uzņēmēju un NVO sadarbībai VARAM vadībā, ko ir būtiski turpināt Latvijas iesaistīto pušu koordinētai rīcībai Moldovas reģionu līdzsvarotai un integrētai izaugsmei. Tāpat pasākums tika novērtēts kā būtisks ieguldījums Moldovas un Latvijas reģionu savstarpējās sadarbības veicināšanai – Moldovas Reģionālās attīstības ministrija un Moldovas reģionu reģionālās attīstības aģentūras ir ieinteresētas turpināt sadarbību teritoriju attīstības plānošanas, reģionālās politikas īstenošanas, vietējās sabiedrības aktivizēšanas, reģionu darbības pilnveidošanas, uzņēmējdarbības veicināšanas, visa veida investīciju piesaistes jautājumos.

Papildus informācija pieejama:

 

 

*Vizīte tiek organizēta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Ārlietu ministrijas 2016.gada 31.maijā noslēgtā līguma nr.2016/6 (Ārlietu ministrijas reģ.nr. 16) par projekta “Atbalsts Moldovas Ziemeļu reģionālās attīstības aģentūrai teritoriju attīstības plānošanas, īstenošanas un uzņēmējdarbības veicināšanas jautājumos” finansēšanu un īstenošanu ietvaros.

Sabiedrisko attiecību nodaļa
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Tālr. 67026418
E-pasts: prese@varam.gov.lv 




Atpakaļ