Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

27-01-2011

Rīt Daugavpilī tiks atklāta Glābējsilīte


Rīt, 28. janvārī, Daugavpils reģionālās slimnīcas dzemdību nodaļā tiks atklāta trešā Glābējsilīte Latvijā jeb Baby Box - vieta bērna dzīvībai.

Aivars Zdanovskis, Daugavpils reģionālās slimnīcas valdes loceklis: „Baby Box ir projekts, kas ir vajadzīgs Daugavpilij un visai Latgalei. Ne tālab, lai tur tiktu ievietoti bērni, bet tālab, lai sabiedrībā aktualizētu šo sāpīgo jautājumu. Neslēpsim, ka arī Latgales reģionā laiku pa laikam tiek atrasti miruši jaundzimušie. Lai glābtu bērna dzīvību, esmu gandarīts, ka sava Glābējsilīte būs arī Daugavpils reģionālajā slimnīcā. Esmu pārliecināts, ka ikvienā Latgales ģimenē un sētā tiks runāts par Baby Box un jau tas vien palīdzēs saprast ikviena bērna vērtību un novērst iespējamo nepārdomāto  rīcību."

Baby Box ir traģiska nozieguma profilakses projekts. Tā ir vieta zīdainim, kurš citādi, iespējams, nonāktu kādā atkritumu konteinerā vai izgāztuvē. Tā ir iespēja izglābt bērna dzīvību, ja māte kaut kādu apstākļu dēļ ir gatava pastrādāt noziegumu. Latvijā jau darbojas 2 Glābējsilītes - Rīgā un Liepājā. Laikā no 2009. gada 8. septembra Glābējsilītēs ievietoti 7 bērni - 1 Liepājā un 6 Rīgā. Tāpēc ir pamats uzskatīt, ka ir izglābtas 7 dzīvībiņas, kuras tagad ir nonākušas gādīgu audžuģimeņu aprūpē un ģimenes pavarda siltumā.

Projekta mērķis ir glābt bērna dzīvību, vienlaikus aicinot krīzes situācijā nonākušo sievieti uz mirkli apstāties pirms bērna ievietošanas Glābējsilītē un izvērtēt iespējas audzināt bērniņu pašai. Lai mudinātu sievieti pārdomāt bērna atstāšanas lēmumu un meklēt citus situācijas risinājumus, ikvienam ir iespēja visu diennakti zvanīt uz Daugavpils pilsētas izglītības pārvaldes Psiholoģiskās palīdzības centra tālruni +371 29467411. Šis tālruņa numurs ir norādīts uz plakāta blakus Baby Box durtiņām. Uz zvaniem atbildēs psiholoģe Nataļja Žekova un palīdzēs atrast tūlītēju risinājumu, sniedzot gan morālu, gan praktisku atbalstu.  

Daugavpilī projekts Baby Box - vieta bērna dzīvībai tapis, pateicoties Daugavpils pašvaldības un Daugavpils reģionālās slimnīcas finansiālam un morālam atbalstam.

Laura Zvirbule, projekta Glābējsilīte - vieta bērna dzīvībai īstenotāja un vadītāja: „Daugavpilī Baby Box tapa ļoti īsā laika periodā, patiecoties reģiona atbildīgo institūciju atbalstam. Uzreiz pēc Liepājas Glābējsilītes atklāšanas 2010. gada 8. oktobrī tika uzsākts darbs pie trešās Glābējsilītes izveides. Projekta īstenotāju vārdā pateicos Daugavpils reģionālās slimnīcas vadībai un Daugavpils pilsētas domes darbiniekiem par emocionālo un atbalstošo gaisotni Baby Box tapšanas laikā, it īpaši pilsētas domes priekšsēdētāja vietniecei Žannai Kulakovai un Saeimas deputātei Ritai Strodei."

Arī Daugavpilī pie Baby Box nav uzstādītas videokameras, negribēto bērniņu šeit var ievietot anonīmi. Ja mazulis nav izsludināts meklēšanā un viņam nav vardarbības pēdu, tiesībsargājošās iestādes kriminālprocesu neuzsāk un vecāki meklēti netiek.

Ja persona, kura ievietojusi bērnu Baby Box, pārdomā un vēlas bērnu paņemt atpakaļ, ir jāvēršas bāriņtiesā neatkarīgi no tā, cik ilgs laiks ir pagājis kopš bērna ievietošanas Baby Box.

Sabiedrisko attiecību kompānija „Divi gani", Daugavpils reģionālā slimnīca un Daugavpils dome uz projekta Baby Box - vieta bērna dzīvībai atklāšanu aicinājuši nozaru atbildīgās valsts amatpersonas, Latgales reģiona Valsts un Pašvaldības policijas vadību, Bāriņtiesas vadību, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadību. Tāpat savu dalību atklāšanā jau apstiprinājuši labklājības un veselības ministri, kā arī vairāki Latvijas Republikas Saeimas deputāti.




Atpakaļ