Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

31-10-2016

Izglītojošā mini seriālā skaidro pareizas atkritumu šķirošanas pamatprincipus


Latvijā 1 iedzīvotājs gada laikā saražo vidēji 304 kg atkritumu, no kuriem apmēram 40% ir pārstrādei piemērots izlietotais iepakojums. La arī vairāk nekā puse* Latvijas iedzīvotāju ir iesaistījušies atkritumu šķirošanā, tomēr otrreizējo izejvielu savākšanas uzņēmumu pieredze liecina, ka iedzīvotāji atkritumus šķiro nepietiekami rūpīgi un nepārzina, ko drīkst un ko nedrīkst mest dalītās vākšanas konteineros šķirotajiem atkritumiem.

Sekmējot atkritumu apsaimniekošanas sistēmas attīstību valstī un sniedzot atbildes uz tipiskākajiem iedzīvotāju jautājumiem par pareizu atkritumu šķirošanu, “Zaļā josta” izstrādāja mini seriālu “Kā pareizi šķirot atkritumus? Plastmasa | Papīrs | Stikls.” Tajā trīs sērijās tiek uzskatāmi parādīts, kāda veida atkritumi ir izmetami dalītās vākšanas konteineros plastmasai, papīram un stiklam, un kādi atkritumi tur nedrīkst nonākt. Seriāls skatāms “Zaļā josta” Youtube kanālā un mājaslapā www.zalajosta.lv/video.

Pirmā sērija veltīta plastmasas iepakojuma pareizai šķirošanai. Video uzskatāmi parādīts, ka Latvijā pārstrādei tiek vāktas PET pudeles, plastmasas iepirkuma maisiņi, plēves, kā arī cietās plastmasas iepakojums no HDPE materiāla. Turklāt ir būtiski, lai pārstrādei paredzētais iepakojums nesaturētu pārtikas paliekas, citu atkritumu piemaisījumus un būtu saplacināts, tādējādi aizņemot iespējami maz vietas atkritumu konteinerā. Video sniedz atbildes uz jautājumiem par tipiskākajām iedzīvotāju pieļautajām kļūdām, izmetot dalītās vākšanās konteinerā plastmasas izstrādājumus, putuplastu, kompozītmateriālus, netīrus plastmasas vienreizlietojamos traukus u.c. lietas, kuras Latvijā otrreizējai pārstrādei netiek vāktas.

Latvijā darbojas vairāki otrreizējo izejvielu vākšanas uzņēmumi, tāpēc iedzīvotājiem ir būtiski iepazīties ar konkrētā apsaimniekotāja izvirzītajām prasībām pret pārstrādei nododamo otrreizējo izejvielu materiālu veidiem. Ja pēc video noskatīšanās ir palikuši neatbildēti jautājumi par atkritumu šķirošanu, nepieciešams sazināties ar vietējo otrreizējo izejvielu savākšanas uzņēmumu.

 

*- atbilstoši SIA “Zaļā josta” 2016. gada februārī veiktās iedzīvotāju aptaujas rezultātiem, 55% respondentu atzīst, ka ikdienā šķiro atkritumus.

 

Youtube: Kā pareizi šķirot atkritumus? Plastmasa. https://youtu.be/ReVAxDA1Lfo

EMBED kods video koplietošanai:

 

Plašāka informācija:

Laima Kubliņa, SIA “Zaļā josta” mārketinga vadītāja

Tālr.: 26710793, e-pasts: laima.kublina@zalajosta.lv, www.zalajosta.lv




Atpakaļ