Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

27-10-2016

LĪDZ ŠĪ GADA BEIGĀM IZSTRĀDĀS KRITUŠAJIEM KARAVĪRIEM VELTĪTĀ PIEMINEKĻA ATJAUNOŠANAS PROJEKTU


Pēc biedrības „Daugavpils mantojums” pasūtījuma SIA „Konvents” līdz 2016. gada beigām izstrādās Latvijas armijas Zemgales divīzijas 10. Aizputes kājinieku pulka kritušajiem karavīriem veltītā pieminekļa atjaunošanas būvprojektu.

Piemineklis  uzstādīts Daugavpils cietokšņa dārzā 1924. gadā, tas tika daļēji izpostīts padomju laikos, un līdz šim ir viena no retajām piemiņas vietām Latvijā, kas veltīta Brīvības cīņām un joprojām nav atjaunota. Ilgus gadus dārza teritorija piedērēja valstij, bet pašlaik tā tiek nodota Daugavpils pašvaldībai.

Lai veicinātu pieminekļa atjaunošanu, biedrība „Daugavpils mantojums” 2015. gadā ir uzsākusi ziedojumu vākšanas kampaņu, kura turpinās līdz šai dienai. 2015. gadā no Daugavpils pilsētas domes Sabiedrisko organizāciju atbalsta fonda tika saņemts līdzfinansējums 720 EUR, ar kura palīdzību tika izstrādāta pieminekļu palieku izpēte.

Uz izpētes bāzes šobrīd tiek izstrādāts pilnvērtīgs pieminekļa atjaunošanas būvprojekts (paskaidrojuma raksts), lai vēlāk arī būtu iespēja atjaunot pašu pieminekli. Biedrība „Daugavpils mantojums” jau ir noslēgusi līgumu ar pieminekļa izpētes autoriem, SIA „Konvents” (to vada arhitekts, pieminekļu restaurācijas vecmeistars Pēteris Blūms), par summu 2420 EUR pieminekļa atjaunošanas projekta izstrādei. 2016. gadā mūsu biedrība ir piesaistījusi līdzfinansējumu tehniskās dokumentācijas izstrādei 900 EUR apmērā no Daugavpils pilsētas domes Sabiedrisko organizāciju atbalsta fonda,  projektētājiem jau tika samaksāts avanss. Kultūrvēsturisko projektu konkursa rezultātā Valsts Kultūrkapitāla fonds (www.vkkf.lv) piešķīra 500 EUR projekta dokumentācijas izstrādes pabeigšanai. Mūsu biedrība nodrošina pašfinansējumu 1020 EUR apmērā, kura lielāko daļu sastādā privātpersonu saziedotā nauda.

2017. gadā tiks turpināta ziedojumu vākšanas kampaņa, lai līdz 2018. gada 18. novembrim pilnībā atjaunotu Latvijas armijas Zemgales divīzijas 10. Aizputes kājinieku pulka kritušajiem karavīriem veltīto pieminekli Daugavpils cietokšņa dārzā. Ceram uz sabiedrības plašu atbalstu, lai sakārtotu šo memoriālo vietu, kā mūsu kopējo dāvanu Latvijai 100 gadu jubilejā.

Biedrība „Daugavpils mantojums” ir dibināta 2015. gada janvārī ar mērķi saglabāt, atjaunot, attīstīt un popularizēt Daugavpils cietokšņa un Daugavpils pilsētas mantojumu vietējā, reģionālajā, nacionālajā un starptautiskajā kontekstā. Mūsu organizācija veic sabiedriskā labuma darbību, kas vērsta  uz kultūras un zinātnes veicināšanu, vides aizsardzību un pilsoniskas sabiedrības attīstību. Biedrības valde: Jānis Ostrovskis, Māris Grunskis, Artjoms Mahļins.

 

Papildus informācija:

Biedrība „Daugavpils mantojums”

dmantojums@gmail.com

Tālrunis: 28445071

 

Biedrības bankas konts ziedojumiem:

Nordea Bank AB Latvijas filiāle

Bankas kods: NDEALV2X

Konta Nr.: LV43NDEA0000084460491




Atpakaļ