Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

26-10-2016

Daugavpilī norisinājās pirmais dzimtās valodas un svešvalodas pasniedzēju forums (VIDEO)


Rudens brīvlaika laikā valodas un literatūras skolotāji turpina strādāt un pilnveidot savu pedagoģisko meistarību. Tradīcija rīkot dažādu valodu skolotāju metodiskās konferences pastāv jau desmitiem gadu, taču tās visas norisinājās katrā priekšmetā atsevišķi. Šogad Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde piedāvāja kolēģiem apvienot uzreiz trīs lielus pasākumus - 11. Latgales latviešu valodas un literatūras skolotāju metodisko konferenci, 16. Latgales krievu valodas (kā dzimtās un svešvalodas) un literatūras skolotāju metodisko konferenci un 16. Latgales angļu valodas skolotāju metodisko konferenci. Dažādu valodu pasniegšanas specifika ir līdzīga, tāpēc pedagogi var mācīties viens no otra. Ideja tika atbalstīta, un 25. oktobrī Daugavpils 15. vidusskolā norisinājās pirmais kopīgais Latgales reģionālais forums „ Valodas loma kompetenču izglītībā”.

Sākot ar šo gadu, Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija uzsāk darbu pie jauna uz kompetencēm balstīta izglītības satura izstrādes. Šis jēdziens ietver zināšanu, prasmju, iemaņu un attiecību kopumu, ko cilvēks izmanto ikdienā. Kompetences tiek iedalītas pamatkompetencēs un tā saucamajās caurviju kompetencēs, kas attiecas uz visiem cilvēka darbības virzieniem. Starp svarīgākajām kompetencēm ir valodu kompetence, ko skolēni apgūst skolas laikā. Jaunais izglītības saturs prasīs ciešāku sadarbību starp skolotājiem pieredzes apmaiņā un problēmu risināšanā, kas ir saistītas ne tikai ar priekšmeta zināšanām, bet arī komunikāciju, spriešanas spējām un prasmi izteikt savas domas. Mērķa sasniegšanai ikvienas valodas skolotājs izmanto dažādus metodiskos paņēmienus: sākot no rotaļām un grupu darbu, līdz pat retorikas apgūšanai un zinātnisko darbu izstrādei.

Dzīve strauji mainās, radot arvien jaunus izaicinājumus, tāpēc skolotāju uzdevums ir motivēt skolēnus tālākai izglītībai.

Pirmo kopīgo forumu organizēja Daugavpils pilsētas domes Izglītības pārvaldes metodiķi sadarbībā ar Amerikas Savienoto Valstu vēstniecību, Britu padomi, Latvijas latviešu, krievu un angļu valodas skolotāju asociācijām un izdevniecībām. Forumā piedalījās aptuveni 500 pedagogi no Latgales un citiem novadiem, 74 skolotāji dalījās savā pieredzē. Nākamā gada plānos ir uzaicināt uz forumu arī citu priekšmetu skolotājus.

 




Atpakaļ