Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

24-10-2016

Daugavpilī notika jubilejas festivāls „PARAD ALLE 2016” (VIDEO)


Ar galā koncertu pagājušajā piektdienā noslēdzās Starptautiskais bērnu un jauniešu cirka mākslas festivāls „PARAD ALLE”. Pirmo reizi tas norisinājās 2006. gadā pēc slavenu cirka mākslinieku, cirka studijas „Jaunība” vadītāju Marijas un Jevgeņija Čirkovu iniciatīvas. Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Jānis Dukšinskis apsveica dalībniekus un skatītājus, un pasniedza festivāla iniciatoriem pašvaldības pateicības rakstus. Šogad uz 10. festivālu, kurš norisinājās Daugavpils Kultūras pilī no 19. līdz 21. oktobrim, ieradās 70 dalībnieki no 14 kolektīviem, kas pārstāvēja sešas valstis: Latviju, Lietuvu, Krieviju, Baltkrieviju, Itāliju un Zviedriju. Neskatoties uz to, ka visi dalībnieki vēl ir ļoti jauni, viņi visi ir piedalījušies dažādos starptautiskos konkursos, kas liecina par Daugavpils festivāla profesionālo līmeni. Rīgas cirka direktore Lolita Lipinska, kas daudzus gadus ir bijusi starptautiskās žūrijas sastāvā, atzina, ka viņai ir liels gods vadīt tiesnešu komandu jubilejas festivālā.

Pirmo reizi žūrijas sastāvā bija cirka mākslinieks, Kijevas plastiskās komēdijas teātra „Mimiriči” producents Igors Ivaščenko (Ukraina) un Krievijas tautas mākslinieks, Cirka mākslas akadēmijas akadēmiķis, kādreizējais daugavpilietis Vitālijs Vorobjovs. Viņš uzskata, ka par profesijas izvēli viņam ir jāpateicas tieši Daugavpilij.

Festivālā tika pārstāvēti praktiski visi cirka mākslas veidi. Rezultātus vērtēja trīs konkursa dalībnieku vecuma grupās (līdz 10 gadiem, no 11 līdz 14 gadiem un no 15 līdz 20 gadiem), katrā grupā žūrija piešķīra trīs vietas. Festivāla konkursa programmu, kas norisinājās 20. oktobrī, atklāja „Maikls Džeksons”. Tā savu uzstāšanos nosauca liels šī dziedātāja cienītājs, jaunākais slavenās Prostetsovu cirka dinastijas pārstāvis Dāvids no Veronas (Itālija). Visjaunākā konkursa dalībniece bija sešgadīgā Uļjana no Južnouraļskas (Krievija). Viņa nodarbojas cirka studijā „Feerija” trešo gadu, pašlaik apgūst ekvilibristiku, tomēr priekšroku dod gaisa vingrošanai.

Uļjana Šumakova un Dmitrijs Ribaks kļuva par uzvarētājiem jaunākajā vecuma grupā (bērni demonstrēja prātam neaptveramus trikus un augstu māksliniecisko līmeni), vidējā vecuma grupā pirmo vietu ieguva Agnese Mamontova (gaisa vingrotāja siksnās, cirka studija „Rovesnik na Ņeve”, Sanktpēterburga, Krievija). Vecākajā konkursantu grupā žūrija piešķīra uzvaru akrobātiskajam numuram „Mūsu pagalma puikas” (tautas cirks „Grotesk”, Gatčina, Krievija). Uzvarētāju trijniekā savās vecuma grupās iekļuva arī Daugavpils cirka studijas „Vivat” audzēkņi un Luīza Prokofjeva no Marijas un Jevgeņija Čirkovu cirka studijas „Jaunība”. Žūriju un publiku savaldzināja Darjas Baškovas uzstāšanās (ekvilibrs uz spolēm, cirka studija „Fantazjori”, Orša, Baltkrievija). Pati Daša atzīst, ka viņas numurs ir sarežģīts, jo ne katram izdodas sakombinēt spoles un vingrošanas riņķus.

Sev un kolektīvam par prieku Daša uzzināja, ka ir ieguvusi festivāla „Grand Prix” balvu. Festivāla organizatori apbalvoja ne tikai konkursa uzvarētājus, bet piešķīra arī specialās balvas, tāpēc neviens cirka festivāla dalībnieks nepalika bez dāvanām. Par godu Daugavpils Starptautiskā bērnu un jauniešu cirka mākslas festivāla „PARAD ALLE” desmitgadei lielajā svētku tortē tika iedegtas desmit svecītes.

 




Atpakaļ