Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

13-10-2016

Daugavpils domē notika senioru tikšanās ar ekspertiem par sociālajiem un veselības aizsardzības jautājumiem (VIIDEO)


12. oktobrī pilsētas domes konferenču zālē notika pirmā tikšanās no četrām, kas uz šo gadu tika ieplānotas 1. Daugavpils Senioru foruma Rezolūcijā. Senioru forums notika 1. oktobrī, un tas bija veltīts Starptautiskajai veco ļaužu dienai. Diskusijas laikā tika runāts par sociālajiem un veselības aizsardzības jautājumiem. Ņemot vērā cienījamo vecumu, pensionārus visvairāk uztrauc medicīnas problēmas. Nozares reformas valsts līmenī – tas ir sarežģīts un ilglaicīgs process, taču medicīniskā palīdzība senioriem ir nepieciešama katru dienu. Ņemot vērā viņu vēlmes, pašvaldībai izdevās rast iespēju apmaksāt 4 dienu ārstēšanos ne tikai Daugavpils reģionālajā slimnīcā, bet arī vēl 30 klīnikās visā Latvijā. Tiek segti arī transporta izdevumi 15 eiro apmērā. Bet šāds lēmums nav mazinājis pieprasījumu pēc slimnīcas pakalpojumiem.

Negatīvu ietekmi rada arī valsts finansējuma un ārstu trūkums. Tomēr pašvaldība aktīvi strādā arī šajā virzienā. Pateicoties stipendiju izmaksai medicīnas augstskolu studentiem un rezidentiem, kuri ir noslēguši līgumu ar Daugavpils reģionālo slimnīcu, nākotnē slimnīcā darbu uzsāks 34 jauni ārsti. Joksta kungs norādīja, ka vislielākais speciālistu skaita pieaugums gaidāms ap 2020. gadu. Tikšanās laikā senioriem tika sniegti daudzi praktiski padomi un noderīga informācija: sākot no aptieku saraksta, kur iespējams saņemt kompensējamos medikamentus, līdz kontrolējošo institūciju un konsultatīvo dienestu bezmaksas tālruņa numuriem. Piemēram, viņi uzzināja par to, ka par receptes saņemšanu nav jāmaksā pacienta iemaksa, kāpēc ir nepieciešama Eiropas veselības apdrošināšanas karte, kādos gadījumos ātrās palīdzības izsaukums ir maksas un kādos – bezmaksas. Seniorus interesēja arī jautājumi par pensijām, jo viņu labklājība ir tieši atkarīga no ienākumu līmeņa. Par pensiju aprēķina, pārrēķina un indeksācijas kārtību, kas tika veikta šī gada 1. oktobrī, informēja VSAA Daugavpils filiāles vadītāja Dace Raciņa.

Jāatgādina, ka pensijas aprēķina valsts, pašvaldība, no savas puses, var tikai palīdzēt un palīdz padzīvojušiem cilvēkiem, īpaši trūcīgajiem, tikt galā ar materiālajām grūtībām. Daugavpilī dzīvo 24 131 pensionārs (25,3 % no kopējā iedzīvotāju skaita), 6 000 ir Sociālā dienesta klienti, no viņiem lielākā daļa ir vecāki par 75 gadiem. Speciālisti pastāstīja par pabalstiem, kas viņiem tiek izmaksāti, kā arī par sniegtajiem pakalpojumiem. To klāsts ir plašs un tiek pastāvīgi papildināts. Piemēram, pašlaik  izskata jautājumu par bezmaksas braukšanu pilsētas sabiedriskajā transportā  visiem pensionāriem, tiek gatavotas papildus izmaiņas Sociālā dienesta darbā, lai palīdzētu pēc iespējas lielākam pilsētas senioru skaitam.

Vientuļie pilsētas pensionāri var vērsties pēc palīdzības aprūpes mājās birojā, viņiem ir pieejams arī pakalpojums „Drošības poga”. Apkopojot rezultātus, pašvaldības vadītāji aicināja seniorus aktīvāk izmantot valsts institūciju, pašvaldības dienestu un brīvprātīgo piedāvātās iespējas, piedalīties sabiedriskajā dzīvē un veselības programmās. Nākamā tikšanās notiks 19. oktobrī. Kopā ar ekspertu grupu pensionāri pārrunās pilsētas saimniecības un infrastruktūras attīstības jautājumus.

 




Atpakaļ