Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

11-01-2011

No Harbinas atvesti daudzi sadarbības piedāvājumi


3.-10. janvārī Daugavpils Domes delegācija- Domes priekšsēdētāja vietniece Žanna Kulakova, izpilddirektora vietnieks Valērijs Kononovs, Attīstības departamenta vadītāja Sarmīte Ķikuste uzturējās Daugavpils sadraudzības pilsētā Harbinā (Ķīna).

Vizītes mērķis bija sadarbības veicināšana ar tālo sadarbības partneri- Harbinu. ( Sadarbības līgums noslēgts 2002. gadā).

Daugavpils delegāciju uzņēma Harbinas mērs Lin Duo. Notika tikšanās ar vicemēriem, sociālo lietu un ārlietu speciālistiem, bet par tūrismu runāja ar Arodbiedrību vadītājiem.  Žanna Kulakova pastāstīja, ka bija interesanti iepazīt Ķīnas iekšējo iekārtu, izrādījās, ka par tūrisma jomu atbild arodbiedrība.

Sarunu laikā tika panāktas vienošanās par sadarbības attīstīšanu vairākās jomās. Abas puses interesē kultūras apmaiņa, tūrisma iespējas. Harbinas puse izteica vēlmi sākt studentu apmaiņu, tāpēc tuvākajā laikā pašvaldība sāks darbu ar Daugavpils augstskolām par iespēju uzņemt studentus no Ķīnas.

Harbinā ir ļoti ieinteresēti ekonomiskajos kontaktos. Žanna Kulakova pārliecinājās, ka Ķīnā ir vēlme iet uz Eiropu, ir interese un arī finansiālās iespējas.  Vizītes laikā ir panākta vienošanās par to, ka Harbinas delegācija septembrī apmeklēs Daugavpili, lai piedalītos Investīciju forumā. Daugavpilieši iesniedza informāciju no Daugavpils uzņēmējiem par sadarbības un investīciju iespējām mūsu pilsētā.

Daugavpils Domes Attīstības departamenta vadītāja Sarmīte Ķikuste uzsvēra, ka investori ir jāmeklē, plaši jāreklamē Daugavpils, jāstāsta par sevi, tāpēc ir jāizmanto katra tāda iespēja, jāpiekrīt uzaicinājumiem, jo tas ir visērtākais un pieejamākais veids, kā parādīt Daugavpili pasaulei. Sarmīte Ķikuste pastāstīja, ka Harbinā plaši tika informēts par Daugavpils lielākajiem projektiem- Lidostu, Cietoksni, Rotko centru. Izrādās, ka Ķīnā labi pazīst un ciena šo mākslinieku, tāpēc bija ļoti pārsteigti un ieinteresējās tieši par šo projektu.

Daugavpils delegācija apmeklēja Tirdzniecības un ekonomikas gadatirgu, piedalījās starptautiskā konferencē, kur skatīja tēmas par Harbinas starptautiskās zinātniskās platformas realizāciju, attīstības stratēģiju un rūpniecības un tūrisma attīstību Harbinā. Konferencē piedalījās 21 delegācija, bet tikai divu delegāciju pārstāvjiem bija dota iespēja uzstāties Ķīnas televīzijā- tie bija no Daugavpils Žanna Kulakova un Čehijas pārstāvis. To uzskata par ļoti svarīgu zīmi, tas nozīmē, ka sadarbība ar Daugavpili Harbinu interesē.

Daugavpils delegācija apmeklēja arī tradicionālo Sniega un ledus festivālu Harbinā. Žanna Kulakova uzskata, ka šādu, tikai nelielu festivālu varētu rīkot arī Daugavpilī. Harbina pat gatava  atsūtīt savus speciālistus.

Vēl viena pozitīva ziņa no Harbinas. Jau dodoties mājās mūsu delegācija uzzināja, ka tieši Latvijas divi mākslinieki ieguva 1. vietu ledus skulptūru konkursā. Par cik Daugavpils delegācija no Latvijas bija vienīgā, iespējams, ka arī morālais atbalsts bija jūtams un tas  kaldināja mākslinieku uzvaru.

 

Informāciju sagatavoja Daugavpils Domes preses sekretāre Līga Korsaka.




Atpakaļ