Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

18-07-2016

Festivāls „Dinaburg-1812” izraisīja lielu interesi (VIDEO)


- Faktiski šie ir otrie pilsētas svētki, - tādas bija skatītāju atsauksmes par Daugavpils cietoksnī notikušo kara vēstures rekonstrukcijas klubu festivālu.

Festivāls tika atklāts ar balli ampīra stilā. 15. jūlijā parkā pie pieminekļa 1812. gada Tēvijas karam – tieši tajā vietā, kur pirms pusotra gadsimta mēdza pulcēties grezni tērpusies publika – pāri griezās dejā. Daugavpils mūzikas vidusskolas orķestrim Romāna Saikovska vadībā, gatavojoties ballei, nācās papildināt savu repertuāru ar polonēzi, menuetu, kadriļu. Biedrība „Atmiņu lāde” piedāvāja cepures un kleitas, kas bija modē 19. gadsimtā. Šo ieceri atbalstīja deju kolektīva „Souldance” dalībnieki.

Balle nav iedomājama bez militārpersonām. Šoreiz blakus dejā griezās gan krievu gusāri, gan franču ulāni, gan Šveices grenadieri.

Sestdienas rīts sākās ar parādi, kurā piedalījās visi desmit uz Daugavpili atbraukušie klubi – no Latvijas, Krievijas, Polijas, Lietuvas, Baltkrievijas. Īpašu iespaidu uz skatītajiem atstāja kavalēristi. Skanīgie pakavu klaudzieni pret akmeņu bruģi palīdzēja iztēlē radīt tos notikumus, kuri norisinājās šeit deviņpadsmitā gadsimta sākumā.

Festivāla centrālais notikums – Dinaburgas cietokšņa aplenkuma rekonstrukcija. Pasākuma vadītāji stāstīja par to, kā notika Napoleona armijas uzbrukums. 1812. gada jūnijā Krievijas I Rietumu armija, atkāpjoties uz Drisu, pavēra pretiniekam ceļu uz Dinaburgu. Napoleons nosūtīja maršala Udino korpusu uz Dinaburgu, lai pārbaudītu ceļu uz Pēterburgu. Cietokšņa garnizons tobrīd sastāvēja no nedaudz vairāk nekā 2500 vīriem un 80 lielgabaliem. Udino korpusā ietilpa vairāk nekā 30 tūkstoši kājnieku un 2400 kavalēristi. Neskatoties uz lielo pārsvaru, franči trīs dienas nevarēja ieņemt cietoksni.

Skatītāju acu priekšā tika izspēlētas kaujas epizodes. Šāva no lielgabaliem un šautenēm, karavīri cīnījās tuvcīņā, krita ievainotie un bojāgājušie. Par laimi, pēc piecdesmit minūtēm visi bija sveiki un veseli un kopā atgriezās cietoksnī.

Šāda festivāla rīkošana ir milzīgs darbs. Tomēr rezultāts – arvien pieaugošais apmeklētāju skaits – iedvesmo tālākam darbam.

Festivāls „Dinaburg-1812” ir kļuvis par tradīciju, to ir iecienījuši pilsētnieki, un tas ir ieinteresējis arī tūristus. Tāpēc arī nākamgad franči mēģinās ieņemt cietoksni, un viņu uzbrukumu atkal atvairīs drošsirdīgie garnizona vīri.

 




Atpakaļ