Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

05-07-2016

Skanīgi aizritējis pirmais Latvijas kultūru festivāls “Pynu, pynu sītu (Pinu, pinu sietu)”


No 1.-3. jūlijam Daugavpilī un visā Latgales reģionā, pēc LR Kultūras ministrijas Mazākumtautību nevalstisko organizāciju pārstāvju konsultatīvās komitejas iniciatīvas, norisinājās pirmais Latvijas kultūru festivāls „Pynu, pynu sītu” (Pinu, pinu sietu), ko organizēja biedrība “Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs” sadarbībā ar Latgales plānošanas reģionu, Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvaldi, Latvijas Nacionālo kultūras centru un Eiropas Minoritāšu centru (Vācija).

 

1. un 2. jūlijā, skanot 52 mazākumtautību un tradicionālās kultūras kolektīvu dziesmām un dejām, Daugavpils iedzīvotāji un viesi, kā arī paši festivāla dalībnieki varēja apmeklēt vairāk nekā 15 koncertus, vērot festivāla dalībnieku gājienu, sekot līdzi un piedalīties vairāk nekā 9 meistarklašu norisē, ciemoties amatnieku teltīs, baudīt muzikālā tramvaja koncertus pilsētā, piedalīties Latvijas jauniešu forumā, starptautiskajā NVO seminārā u.c. aktivitātes.

1. jūlijā ar „Dvēseles un spēka dziesmām” tika pieskandināta Daugavpils Mārtiņa Lutera evaņģēliski luteriskā baznīca, ar daudzveidīgiem priekšnesumiem tika aizvadīts Rēzeknes mazākumtautību kopu koncerts, savukārt vakarā, piedaloties LR Kultūras ministrei Dacei Melbārdei,  Vācijas vēstniekam Latvijā Rolfam Šutem un Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietniekam Jānim Dukšinskim, izskanēja dažādu kultūru festivāla atklāšanas koncerts.

Savukārt 2. jūlijā tika pieskandināts Daugavpils Cietoksnis, Dubrovina parks, Vienības laukums, Latviešu kultūras centrs un pilsētas tramvajs. Dienas pirmajā pusē festivāla dalībnieki Cietoksnī koncertu  „Munā sātā sītu pyn” ietvaros pieskandināja Ukraiņu un poļu sētu, Mūsu sētu, Baltkrievu sētu, Krievu sētu, Rotko centra pagalmu, kā arī iesaistīja skatītājus lustīgās dejās un rotaļās. Savukārt dienas otrajā pusē Dubrovina parkā notika festivāla dižkoncerti uz trīs skatuvēm: Saulrieta skatuvē izskanēja koncerts „Sapinu sietu no putnu dziesmām”, Daugavas skatuvē – „Sapinu sietu no pļavu smaržām”, savukārt Danču skatuvē tika izdancots koncerts „Sapinu sietu no Daugavas vēja”.

Milzīgu atsaucību dalībnieku un skatītāju vidū izpelnījās „Muzikālo tramvajs”, kurā, ar aizrautīgām dziesmām un lustīgām dejām kolektīvi priecēja iedzīvotājus. Bet 2.jūlija vakarā visi festivāla dalībnieki piedalījās svētku gājienā, kura noslēgumā Vienības laukumā viņus sagaidīja un sveica LR Ministru prezidents Māris Kučinskis, Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis, Latgales plānošanas reģiona Administrācijas vadītāja Iveta Maļina-Tabūne, LR Kultūras ministrijas Sabiedrības integrācijas departamenta vadītāja Solvita Vēvere. Festivāla direktors Oskars Zuģickis u.c.promenentas personas. Festivāla „Pynu, pynu sītu” rituāla noslēgumā Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis svinīgi nodeva festivāla karogu Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētāja vietniecei Ritai Vectirānei. Pēc diviem gadiem Latvijas kultūru festivāls notiks Jelgavā.

Festivāla otrās dienas vakarā Dubrovina parkā dalībniekus un viesus ar baltkrievu dziesmām un dejām priecēja Vitebskas apgabala kolektīvs „Suņičķi” (Baltkrievija) un ar enerģiskām latgaliešu dziesmām jautrās dejās skatītājus iesaistīja postfolkloras grupa „Rikši”.

Festivāla laikā Daugavpils nacionālo biedrību telpās un citviet pilsētā dalībnieki piedalījās dažādās meistarklasēs un ieguva jaunas iemaņas – izbaudīja ukraiņu, krievu nacionālo virtuvi, gatavoja pelmeņus, darināja lelles “Oберег”,  apguva poļu tautas deju pamatelementus, izzināja Latgales podniecības īpatnības, mācījās pīt dažādus vainagus, izgaršoja Latgales nacionālās virtuves īpatnības.

Savukārt festivāla 3.diena turpinājās dažādās Latgales reģiona pašvaldībās. Festivāla mazākumtautību dalībnieki ar vietējās pašvaldības kolektīviem priecēja skatītājus Preiļu kultūras centrā, Viļānu estrādē, Rēzeknes novada Maltas, Dricēnu, Gaigalavas, Nagļu kultūras namā, Dagdas novada Andzeļu Kultūras namā, Līvānu novada Rožupes estrādē, kā arī Ludzas kinoteātrī, bet vakarā uz festivāla noslēguma gājienu un koncertu visi pulcējās Kārsavā. Spītējot laika apstākļiem, festivāla dalībnieki un koncerta apmeklētāji, kas bija ieradušies ļoti kuplā skaitā, izbaudīja kultūru daudzveidību aizrautīgā koncerta vadītāja Roberto Meloni vadībā.

 

Festivāla dalībnieki apliecināja, ka Latvijas unikālā kultūrtelpa sekmē nacionālās identitātes nostiprināšanu, globalizācijas apstākļos uztur,  stiprina un vieno piederības sajūtu Latvijai.

 

Latvijas kultūru festivāls, gatavojoties Latvijas simtgadei, reprezentēja mazākumtautību kultūras daudzveidību un pienesumu Latvijas kultūrtelpai, kā arī  veicināja kopīgo vērtību (brīvība, tiesiskums, solidaritāte u.c.) apzināšanos.

 

Festivāla organizēšanu finansiāli atbalstīja LR Kultūras ministrija, Vācijas Federālā Ārlietu ministrija un Daugavpils pilsētas dome.

 

Sīkāka informācija:

Oskars Zuģickis

Tālr: 26565858

e-pasts: oskars.zugickis@latgale.lv




Atpakaļ