Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

03-06-2016

IV Starptautiskajā Austumbaltijas forumā tika pārrunātas Daugavpils ekonomiskās attīstības perspektīvas (VIDEO)


Daugavpilī notika IV Starptautiskais Austumbaltijas biznesa forums. Vairāk nekā 300 dalībnieki no 15 pasaules valstīm pulcējās Latviešu kultūras centra zālē, lai uzzinātu par uzņēmējdarbības perspektīvām Daugavpilī un reģionā, it īpaši Latgales speciālās ekonomiskās zonas izveidošanu.

Tradicionālo uzrunu vietā ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Eglītis, pilsētas mērs Jānis Lāčplēsis un Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis uzreiz sniedza atbildes uz konkrētiem jautājumiem. Šodien Latgalē ir 2,5 reizes mazāk uzņēmumu nekā vidēji Latvijā. Vai Latgales speciālā ekonomiskā zona mainīs šo situāciju? Ministrs uzskata, ka līdz ar plānotajiem ieguldījumiem infrastruktūras attīstībā reģionā parādīsies arī jaunas darbavietas. Pilsētas mērs Jānis Lāčplēsis pastāstīja, ka šobrīd Daugavpilī darbojas vairāk nekā 4 tūkstoši firmu, vairums no kurām ir ražošanas uzņēmumi. Ir ieplānota arī jaunu rūpnīcu būvniecība. Sankcijas pret Krieviju, protams, neuzlaboja ekonomisko situāciju, taču bizness mēģina atrisināt radušās problēmas un attīstīties, neskatoties ne uz ko. Nodokļu atvieglojumi, kas tiks ieviesti pēc Latgales pašvaldību priekšlikuma, nebūs pieejami tikai kādā ierobežotā teritorijā. Tos varēs izmantot jau esošie uzņēmumi, ja būs gatavi paplašināt savu ražošanu.

To, ka šis plāns ir reāls, apstiprināja uzņēmuma „AXON CABLE” vadītāji. Pirms 15 gadiem franču investori atvēra Daugavpilī cehu, kurā bija nodarbināti 20 cilvēki. Tagad darbojas trīs cehi, kuros tiek ražoti kabeļi velosipēdiem, automašīnām, aviācijas rūpniecībai. Šodien šeit jau ir vairāk nekā 400 darbinieki. Ja būs spēkā samazinātā likme peļņai, kas tiek ieguldīta ražošanā, kompānija uzreiz ir gatava pārcelt uz Daugavpili  kabeļu ražošanu kosmosa nozarei un radīt jaunas darbavietas.

Kamēr vieni uzņēmēji apmeklēja viņus interesējošos uzņēmumus, citi piedalījās kontaktu biržas darbā, tas ir, meklēja potenciālos sadarbības partnerus.

Uzņēmēji izklāstīja savus priekšlikumus par izmaiņām nodokļu sistēmā ekonomikas ministram. Ministrs uzskata, ka  priekšlikumi ir lietderīgi un noteikti tiks ņemti vērā.

 




Atpakaļ