Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

05-05-2016

Varšavas ielā tika nosvinēti trīs svētki (VIDEO)


Pirmajās maija dienās Polijā tiek svinēti uzreiz trīs svētki. Otrais maijs – tā ir Polijas karoga diena un ārpus Polijas dzīvojošo poļu diena, savukārt 3. maijā tiek svinēti vieni no patriotiskākajiem svētkiem – Konstitūcijas diena. Tieši šajā valstī tika pieņemta pirmā konstitūcija Eiropā, kas garantēja visu pilsoņu tiesības.

Šīs dienas tiek plaši svinētas Daugavpilī, kur dzīvo 16 500 poļi. Svinīgais gājiens sākās no Juzefa Pilsudska poļu ģimnāzijas. Kolonnas priekšgalā kopā gāja pilsētas un poļu organizāciju vadītāji. Kolonnu sveica nacionālo kultūras biedrību pārstāvji. Pie Krievu nama jautru dziesmu pavadībā tika vestas rotaļas. Pie ēkas, kurā atradās baltkrievu ģimnāzija, savus draugus sveica Baltkrievu kultūras centrs.

Svētki noslēdzās pie piemiņas krusta kritušajiem poļu karavīriem, kuri palīdzēja atbrīvot pilsētu no boļševikiem. Šeit tika nolikti ziedi, un debesīs tika palaisti sarkani un balti baloni, kuri simbolizēja Polijas karogu.

Aptuveni 20 miljoni poļu šobrīd dzīvo ārpus savas valsts robežām. Turklāt viņi ir saglabājuši ne tikai valodu un kultūru, bet arī ciešu saikni ar savu vēsturisko dzimteni. Nacionālās skolas un kultūras centrus atbalsta arī Polijas vēstniecība Latvijā, kuras pārstāvji arī apmeklēja svētkus.

Šajā dienā poļu diplomāti tikās ar Daugavpils mēru Jāni Lāčplēsi. Tikšanās laikā tika pārrunāti ekonomiskās sadarbības jautājumi. Vēstniece uzskata, ka  Polijas uzņēmējus noteikti ieinteresēs informācija par speciālajām ekonomiskajām zonām Latgalē un biznesa forums, kurš norisināsies Daugavpilī.

 




Atpakaļ