Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

27-04-2016

Pilsētas mērs pārbaudīja ēdināšanas kvalitāti skolu ēdnīcās (VIDEO)


Šajā gadā bērnu ēdināšanai – sākot no sagatavošanas grupām līdz 9. klasei – pašvaldība un valsts ir piešķīrušas 1 917 674 eiro. Katrs bērns saņem pilnvērtīgas pusdienas, turklāt ievērojot visas medicīniskās normas – nepieciešamo dārzeņu un olbaltumvielas saturošo produktu daudzumu. Jāņem vērā, ka skolu ēdnīcās sen ir aizliegts pārdot saldinātos gāzētos dzērienus, čipsus – visu to, ko mediķi uzskata par kaitīgu veselībai. Tomēr daži vecāki sūdzas, ka bērni paliek neēduši, viņi vienkārši atstāj uz šķīvjiem neapēstu to, ko viņiem piedāvā skolu ēdnīcās.

Lai pārbaudītu ēdināšanas kvalitāti, pilsētas mērs Jānis Lāčplēsis un vicemērs Jānis Dukšinskis nolēma pamēģināt skolas pusdienas un aprunāties ar skolēniem un tiem, kuri atbild par ēdināšanu. Negaidītie viesi iegriezās vairākās pilsētas skolās. Centra vidusskolā uzmanība tika pievērsta tam, ka arī daudzi skolotāji pusdieno skolas ēdnīcā. Saka, ka ir garšīgi un nav dārgi.

Anketēšana apstiprina, ka lielākais bērnu daudzums tomēr pastāvīgi ēd kečupu, asas garšvielas, čipsus, tas ir, ne visai veselīgus produktus. Turklāt katrs trešais bērns nepaspēj no rīta mājās paēst brokastis. Tas nozīmē, ka daudzi vienkārši nav pieraduši pie dārzeņu salātiņiem un diētiskajām kotletēm, tāpēc arī atstāj tās uz šķīvja neapēstas.

Tai pat laikā nevar nepamanīt arī dažas problēmas ēdināšanas organizēšanā. Ne visur pietiek telpu, lai skolēni spētu paēst pusdienas bez steigas.

Taču ir arī tādas problēmas, ko ir iespējams atrisināt ātri un bez liekiem izdevumiem. Piemēram, diez vai mēs mājās gatavojam savam bērnam salātus no vieniem kāpostiem, noteikti pievienojam vismaz kādu spilgtu burkānu, gurķīti. Tāpēc nav brīnums, ka kāpostiem gandrīz neviens no bērniem pat nepieskārās. Šobrīd vienam bērnam tiek piešķirts 1 eiro un 42 centi dienā, neatkarīgi no vecuma. Visās skolās jaunāko klašu skolēni neapēd savas porcijas, toties pusaudži ir gatavi apēst arī papildus porciju.

Skolām ir tiesības gan patstāvīgi organizēt ēdināšanu, gan algot firmu šī pakalpojuma sniegšanai. Tomēr vairums dod priekšroku nodot šīs funkcijas privātām struktūrām. Garantēti vairāki simti klientu dienā – tas ir labs bonuss firmai. Tomēr pakalpojumu kvalitāte dažādās skolās ievērojami atšķiras.

Pilsētas vadības pārstāvju vizītes skolu ēdnīcās notiks arī turpmāk. Ir jāpastiprina ēdināšanas kvalitātes kontrole. Gandrīz divus miljonus eiro, kas tiek piešķirti šim mērķim, ir jāizlieto tā, lai tie dotu lielāku labumu mūsu bērniem.

 




Atpakaļ