Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

26-04-2016

Senās tradīcijas ir dzīvas arī mūsdienās (VIDEO)


Par to varēja pārliecināties XI Starptautiskā folkloras festivāla laikā, kuru organizēja pilsētas domes Kultūras pārvalde sadarbībā ar Latviešu kultūras centru un folkloras kopu „Svātra”.

Pilsētniekiem bija iespēja iepazīties ar dažādu Latvijas reģionu, kā arī Krievijas, Baltkrievijas, Gruzijas un Īrijas tautu daiļradi. Uz skatuves norisinājās īsti svētki, kuros piedalījās gan bērni, gan pieaugušie.

Jo straujāks ir dzīves temps un jo tehnogēnāka  kļūst pasaule, jo spēcīgāka kļūst cilvēka tieksme izzināt savas saknes. Tautasdziesmas – tā ir ne tikai izklaide, bet atgriešanās pie kultūras un tradīciju pirmsākumiem.

Protams, īpašu interesi skatītājiem izsauca viesu uzstāšanās. Jautras krievu tautasdziesmas un gruzīnu daudzbalsības, īru ritmi un viduslaiku baltkrievu balādes – to visu varēja izbaudīt Latviešu kultūras centra zālē. Turklāt gruzīnu ansamblis „Tirini” ieradās dažas dienas agrāk un sniedza koncertus Latgalē. Mākslinieki atzina, ka viņi tika uzņemti ļoti sirsnīgi.

Festivāla ietvaros Dubrovina parkā tika rīkoti tradicionālie rituāli, kas saistīti ar Ūsiņa dienu. Arī mūsdienās zirgu aizbildnis tautā tiek cienīts. Dalībnieki varēja ne tikai pagaršot tradicionālos latgaliešu ēdienus, ko bija pagatavojusi Aglonas Maizes muzeja saimniece Vija Kudiņa, bet arī noskatīties zirgu dejas (Ilzes Stabulnieces zirgu saimniecība „Klajumi”).

Meistarklases, kas veltītas senajiem mūzikas instrumentiem un tradicionālajai dziedāšanai, uzstāšanās un vienkārši draudzīgas sarunas – tas viss palīdz cilvēkiem labāk saprast vienam otru un apzināties, ka dažādu tautu tradīcijām ir daudz kopīga. Festivāls kļuva par īstu dāvanu skatītajiem, kuri, nepametot Daugavpils robežas, varēja doties ceļojumā uz dažādām pasaules vietām.

 




Atpakaļ