Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

25-04-2016

Seminārs par daudzdzīvokļu ēku atjaunošanu Daugavpilī


Projekta „Ēku renovāciju ietekme uz klimata pārmaiņām un iedzīvotāju energoefektivitātes paradumiem” ietvaros ir veikts pētījums, lai izprastu, uzlabotu un atvieglotu lēmumu pieņemšanu ēku renovācijas procesā Latvijas iedzīvotājiem, kuri dzīvo padomju laikā celtās daudzdzīvokļu ēkās. Pētījuma iegūtos rezultātus un citas aktuālas tēmas plānots prezentēt piecās Latvijas pilsētās. Noslēdzošais seminārs notiks Daugavpilī.

Seminārs notiks otrdien 26.aprīlī Domes ēkas zālē Krišjāņa Valdemārie ielā 1. Semināra sākums plānots 18 :00, bet no 17 :30 notiks dalībnieku reģistrācija. Dalība seminārā ir bez maksas. Semināra programma un reģistrācija

www.sharex.lv

sadaļā "Pasākumi".

Seminārā varēs uzzināt par pašvaldības atbalstu un pieejamo ES fondu līdzfinansējumu daudzdzīvokļu ēku atjaunošanā. Pasākumā par savu pieredzi ēku atjaunošanā stāstīs eksperti no NVO „Ēku saglabāšanas un energotaupības birojs" (ESEB) ut būs arī informācija par dzīvojamo namu atjaunošanas gaitu Daugavpilī.

Seminārs tiek rīkots kā daļa no projekta "Ēku renovāciju ietekme uz klimata pārmaiņām un iedzīvotāju energoefektivitātes paradumiem". Projekts tiek īstenots ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta līdzfinansējumu. Tā ieviešanu nodrošina NVO „Ēku saglabāšanas un energotaupības birojs" ar partneriem Rīgas Tehnisko universitāti un norvēģu sabiedrisko organizāciju "Dabas resursu pārvaldības tīklojums" (CBNRM Networking).

Kristaps Zvaigznītis, ESEB valdes loceklis:

"Ar šī projekta palīdzību esam ieguvuši informāciju par jautājumiem, kuri visvairāk satrauc ēku iedzīvotājus saistībā ar atjaunošanas procesu un problēmām, ar kurām iedzīvotāji saskaras, lai atjaunotu savas mājas. Tas mums turpmāk palīdzēs attīstīt plaša mēroga daudzdzīvokļu ēku atjaunošanas procesu Latvijā tā, lai aizsargātu iedzīvotāju intereses un lai Latvijas iedzīvotājiem nākamos 50 gadus būtu drošs jumts virs galvas".

Projekta rezultāti palīdzēs politikas veidotājiem un pašvaldībām radīt risinājumus, lai iedrošinātu daudzdzīvokļu ēku iedzīvotājus atjaunot savas mājas. Otrkārt, rezultāti sniegs iespēju atjaunošans projektu īstenotājiem labāk izprast un komunicēt ar savu klientu – daudzdzīvokļu mājas iedzīvotāju.

Projekts "Ēku renovāciju ietekme uz klimata pārmaiņām un iedzīvotāju energoefektivitātes paradumiem" tiek īstenots ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta līdzfinansējumu. Projekta ieviešanu nodrošina Ēku saglabāšanas un energotaupības birojs ar partneriem Rīgas Tehnisko universitāti un norvēģu sabiedrisko organizāciju "Dabas resursu pārvaldības tīklojums" (CBNRM Networking ) Projekta gaitā izkristalizējās vairākas problēmas no dzīvokļu īpašnieku skata punkta, kas neļauj laicīgi atjaunot savu privātīpašumu jeb daudzdzīvokļu ēku. Iedzīvotāji saskaras ar to, ka nepieciešamās dokumentācijas sagatavošana projekta pieteikuma izstrādei ir sarežģīts process, un bez iepriekšējas pieredzes šo dokumentu izstrāde ir grūta. Ne visi iedzīvotāji var iegūt bankā aizdevumu ilgtermiņa projektiem, jo neizpilda bankas prasības, lai saņemtu. Iedzīvotājiem reti, kad ir nepieciešamās zināšanas, lai saprastu, kādi darbi daudzdzīvokļu ēkai ir nepieciešami, un kā šos darbus uzraudzīt. Piemēram, visās mājās iedzīvotāji maina dzīvokļu un kāpņu telpu logus, tomēr ne vienmēr projektā iekļauj apkures sistēmas renovāciju un balansējošo vārstu uzstādīšanu, kuri nodrošina sabalansētu dzīvokļos nonākošo siltuma daudzumu. Ļoti bieži vien process apstājas, jo nav iespējams savākt nepieciešamos parakstus. Ir arī diezgan neiespējami atrast tādu cilvēku, kurš uzņemtos šo procesu organizēt – parakstu vākšanu, dokumentu sagatavošanu un darbu organizēšanu.

Kristaps Zvaigznītis (ESEB valdes loceklis) komentārs:

"Būvniecības kvalitāte īstenotajos projektos ir dažādā līmenī. Sastopami ir gan labie, gan sliktie piemēri. Mūsu pētījuma laikā veicām intervijas ar māju iedzīvotājiem un nācās dzirdēt visdažādākos stāstus. Satikāmies ar iedzīvotājiem, kuri uzslavēja būvniekus par paveikto darbu kvalitāti un attieksmi, bet bija arī sliktie piemēri, kad būvnieki darbu veica slikti vai arī neveic vispār, pazūdot ar visu iemaksāto avansu. Iedzīvotāju neapmierinātība ir saistīta arī ar to, ka viņiem kredītsaistības ir uz 10-15 gadiem, bet garantija būvdarbiem tikai 3 gadiem. Šo iemeslu dēļ ESEB atbalsta energoefektivitātes pakalpojuma līgumu, kura ietvaros projekta īstenotājs pats uzņemas kredītsaistības, pats nodrošina rezultātu kvalitatīvu sasniegšanu un ilgtermiņa (15-20 gadi) garantijas,"

Lai pieteiktos semināram, līdz 25. aprīlim (ieskaitot) nepieciešams reģistrēties šeit.

PROGRAMMA

Informāciju sagatavoja:

Kristaps Zvaigznītis

29117126,

kristaps@ekubirojs.lv

 

 




Atpakaļ