Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

08-04-2016

Daugavpils reģionālajā slimnīcā strādā 18 ārsti rezidenti (VIDEO)


Jautājums par medicīnas kadru trūkumu reģionālajās slimnīcās Latvijā ir aktuāls kā vēl nekad. Kā piesaistīt jauniešus darbam reģionos? Kas jādara, lai jaunie speciālisti pēc mācību beigšanas izvēlētos rezidentūru dzimtajā reģionā, nevis izlemtu palikt galvaspilsētā vai braukt iekarot klīnikas Vācijā un Norvēģijā? Tie bija tikai daži no jautājumiem, kuri tika pārrunāti darba apspriedes laikā, kas notika 6. aprīlī Stradiņa universitātes rektorāta zālē. Reģionālo slimnīcu vadītāji un augstskolas akadēmiskais personāls apsprieda prakses organizatoriskos jautājumus, mācību rezidentūrā metodiskos aspektus uz reģionālo slimnīcu bāzes, pēcdiploma apmācības iespējas.

Jāatzīst, ka pēdējā laikā valsts līmenī daudz ir paveikts, lai piesaistītu jaunos speciālistus darbam reģionos. Ja rezidents turpina apmācības reģionālajā slimnīcā, tad viņa darba alga ir par 30 % lielāka par to, ko viņš būtu saņēmis, strādājot Rīgā. Pretendentiem uz budžeta vietām rezidentūrā ir priekšrocības, ja viņiem ir noslēgts līgums ar konkrētu pašvaldību. Tostarp arī Daugavpils pašvaldība saviem spēkiem cenšas piesaistīt jaunos speciālistus.

Diviem rezidentiem pašvaldība pilnībā apmaksā mācības rezidentūrā. Pašvaldības stipendijas saņem 2 studenti-ārsti un 21 rezidents. Rezidenta stipendija – 220 eiro mēnesī – ir labs atbalsts mācību laikā.

Daugavpilī priecājas par rezidentiem. Stradiņa universitāte sniedz labu zināšanu bāzi, savukārt pilnveidot ārsta meistarību praksē ir iespējams arī uz vietas. Par laimi, Daugavpils reģionālajā slimnīcā pagaidām netrūkst ārstu, kuri var dalīties savā ilggadējā pieredzē ar jauno ārstu paaudzi. Netrūkst arī pacientu ar interesantiem gadījumiem.

Uz šo brīdi Daugavpils reģionālajā slimnīcā strādā 18 ārsti rezidenti, un tas vieš cerību, ka arī nākotnē pilsēta netiks atstāta bez kvalificētas medicīniskās palīdzības.

 




Atpakaļ