Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

01-04-2016

Piemineklim “Latvijai 100” izvēlēts mets “Saule”


30. martā notika metu konkursa vērtēšanas komisijas kārtējā sēde. Šoreiz Daugavpils speciālisti tikās ar izvēlētajiem trīs metu autoriem, lai uzklausītu viņu skaidrojumus un saņemtu atbildes uz komisijas locekļu jautājumiem. Sanāksmi atklāja Domes priekšsēdētāja 1. vietnieks, vērtēšanas komisijas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis.

Metu konkursu izsludināja biedrība “Latvijai- 100”. Pietikti bija 9 meti. Sākotnēji iesniegtos metus nodeva sabiedriskajai apspriešanai, kura beidzās 3. februārī.   Kopumā iesniegta 371 anketa.

Bet galīgo lēmumu pieņēma komisija. Visus metus izvērtēja eksperts- tēlnieks Gļebs Panteļejevs.

Komisija pieņēma lēmumu pirmo vietu nepiešķirt, bet piešķirt 2. vietu un divas 3. vietas un turpināt strādāt ar autoriem, attīstīt piedāvātās idejas.

2. vieta vienbalsīgi piešķirta metam “Saule” par kuru visvairāk balsoja arī iedzīvotāji. 3. vieta piešķirta metiem “Jāņuguns” un “Akmens”. Jāpiebilst, ka par visiem 3 metiem arī eksperts bija izteicies pozitīvi.

Meta “Saule” autors ir tēlnieks Ojārs Feldbergs, meta “Jāņuguns” autors tēlnieks Kristaps Gulbis un meta “Akmens” autors ir daugavpilietis -  tēlnieks Ivo Folkmanis.

 Pēc metu autoru uzklausīšanas vērtēšanas komisija nolēma, ka turpinās strādāt ar meta “Saule” autoru kolektīvu ( autors Ojārs Feldbergs,

 arhitekts Sergejs Nikiforovs, mākslinieks Jānis Mitrevics). Komisijas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis skaidro, ka tagad ir jāgatavo tehniskais projekts, bet biedrībai “Latvijas 100” tādu resursu nav, tāpēc aktīvi jāsāk ziedojumu vākšanas kampaņa. Sadarbībā ar autoru kolektīvu tiks izstrādātas projekta prezentācijas, lai aktivizētu iedzīvotājus ziedot šī pieminekļa izveidei. Jānis Dukšinskis uzsvēra, ka tas nav tikai piemineklis, tas ir liels komplekss, kas svarīgs ne tikai Daugavpilij, bet arī visai Latvijai.  Iespējams, ka līdz 2018. gadam pieminekli uzstādīt nepaspēs, bet Latvijas simtgadi valsts svinēs 5 gadus, tāpēc ir laiks. Saistībā ar pērējiem metiem, Jānis Dukšinskis skaidro, ka tie nav noraidīti, bet tiks lemts par šo pieminekļu uzstādīšanu citā vietā, piemēram, piemineklis “Jāņuguns” iederētos Stropu estrādes teritorijā.  Gan meta “Saule”  autoru, gan pašvaldības speciālistu viedoklis sakrīt- piemineklim Vienības dārzā nav jāpazūd, bet jāizceļas, jābūt pamanāmam un iespaidīgam.

Meti

Daugavpils pilsētas domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa.




Atpakaļ