Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

29-03-2016

Daugavpils centrālajā laukumā nosvinētas Lieldienas (VIDEO)


Otrajās Lieldienās Vienības laukumā norisinājās galvenie Lieldienu svētku pasākumi. Saskaņā ar latviešu tradīcijām Lieldienas ir patiešām nozīmīgi svētki, par ko liecina to nosaukums: „Lieldienas” jeb „Lielā diena”. Tāpēc senos laikos Lieldienu svinības par godu gaismas uzvarai pār tumsu un nāvi noritēja vairākas dienas. Lieldienām ir raksturīgs liels daudzums dažādu simbolu un tautas tradīciju, kas ir saglabājušās līdz mūsdienām un tiek izmantotas ielu un laukumu rotāšanai. Tās ir gan šūpoles, karuseļi un svētku tirdziņš ar suvenīriem un dažādiem produktiem, gan arī, protams, neatņemami Lieldienu atribūti. Lieldienas apvieno dažādu tautību pārstāvjus, tāpēc šie svētki ir īsteni tautas svētki.

Par dažādu tautu Lieldienu tradīcijām atgādināja radošās darbnīcas, kā arī rotaļas, dziesmas un dejas, ko izpildīja latviešu, poļu, baltkrievu kultūras centru un vācu biedrības „Erfolg” kolektīvi.

Bērni un pieaugušie labprāt fotografējās kopā ar zaķu ģimeni, savukārt tiem, kuri bija sagatavojuši dzejolīti vai dziesmu, Lieldienu zaķis bija sarūpējis saldumus. Bērni aizrautīgi gatavoja Lieldienu suvenīrus, bet galvenais simbols ir olas – dzīvības avots un saules simbols: bērni tās dāvināja, ripināja, krāsoja un piedalījās olu kaujās. Ar koncertu uzstājās Latviešu kultūras centra profesionālais pūtēju orķestris „Daugava” un soliste Irēna Ancāne. Trešais Lieldienu koncerts „Saules gaismā” notika Vienības nama koncertzālē. 30. martā plkst. 17:30 uz svētku koncertu aicina Poļu kultūras centrs. Ieeja bez maksas. Pareizticīgo Lieldienas šogad tiks svinētas 1. maijā, svētku nedēļa ilgs no 2. līdz 8. maijam.

 




Atpakaļ