Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

24-03-2016

Sākusies kokskaidu granulu rūpnīcas Daugavpilī būvniecības projekta sabiedriskās apspriešanas otrā kārta (VIDEO)


23. martā Daugavpils pilsētas domes konferenču zālē atkārtoti notika diskusija par kokskaidu granulu rūpnīcas būvniecības ieceri.  Projekta pirmā sabiedriskās apspriešanas kārta notika pagājušajā gadā un izraisīja negatīvas atsauksmes no vairākiem desmitiem pilsētnieku. Uzbūvēt objektu piedāvā firma „Baltic Pellets Energy”. Apbūvei ir paredzēta teritorija Čerepovas mikrorajonā (Dunduru ielā 5B, 5D un 5H), kas pilsētas attīstības plānā ir noteikta kā rūpnieciskās darbības teritorija. Augsti tehnoloģiskajā un praktiski pilnībā automatizētajā ražošanā kā izejvielas tiks izmantota šķelda, skaidas, miza, zari, krūmi un citi kokapstrādes un lauksaimnieciskās ražošanas atkritumi. Tie tiks sasmalcināti, izžāvēti, sapresēti, atdzesēti un pārstrādāti  granulās – tā saucamajā „zaļajā”, ekoloģiski tīrajā kurināmajā, kas kļūst arvien populārāks privāto mājsaimniecību un ražošanas vajadzībām. Tas tiek dēvēts arī par premium klases kurināmo. Šāda uzņēmuma analogu mūsu pilsētā nav. Uzņēmēji plāno ieguldīt ražošanā vairākus desmitus miljonus eiro un radīt līdz 100 darbavietām pašā uzņēmumā, kas nozīmē papildus simts darbavietu radīšanu ar uzņēmumu saistītajās ražotnēs. Ieceres iniciatori uzskata, ka pilsētnieku bažas par transporta plūsmas palielināšanos, kas radītu papildus gaisa piesārņojumu, ir nepamatotas.

Vides pārraudzības valsts birojs ir veicis ražošanas ietekmes uz vidi novērtējumu. To sagatavoja firma „Vides Konsultāciju Birojs”, un novērtējuma rezultāti tika nodoti sabiedriskās apspriešanas otrajai kārtai 23. martā. Saskaņā ar atskaites rezultātiem kokskaidu granulu rūpnīcas darbība nenodarīs nekādu būtisku kaitējumu apkārtējai videi.

Pilsētnieki neizrādīja lielu interesi, taču klātesošie uzdeva jautājumus un izteica dažādus viedokļus.

Sabiedriskā apspriešana ilgs līdz 15. aprīlim. Visa nepieciešamā informācija, tai skaitā koordinātes, uz kurieni ir jānosūta rakstiski priekšlikumi, ir pieejama pilsētas domes mājas lapā. 





Atpakaļ