Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

23-03-2016

Centrā „Zili Brīnumi” skolēni demonstrēja ūdens brīnumus (VIDEO)


Katru gadu 22. martā tiek atzīmēta Pasaules ūdens diena.  ANO Ģenerālā Asambleja to iedibināja 1993. gadā, lai pievērstu vispasaules sabiedrības uzmanību ūdens resursu saglabāšanai un apgūšanai. Tieši šajā dienā zinātkāres un izklaides centra „Zili Brīnumi” Daugavpils filiāle kopā ar pilsētas pašvaldības uzņēmumu „Daugavpils ūdens” rīkoja pirmo kopīgo pasākumu ar  nosaukumu „Ūdens brīnumi”. Ideja par šāda pasākuma rīkošanu radās pagājušajā gadā, kad centra rīkotās eko nometnes dalībnieki  apmeklēja uzņēmuma “Daugavpils ūdens” attīrīšanas iekārtas. Uzņēmumam  ir 10 gadu ilga pieredze ekskursiju un bērnu pasākumu rīkošanā. Katru gadu pasākumi tiek rīkoti par kādu noteiktu tēmu. 2015. gadā tā bija „Ūdens un ilgtspējīga attīstība”, savukārt 2016. gadā – „Ūdens darbam”. Abas tēmas ir vienlīdz nozīmīgas uzņēmumam „Daugavpils ūdens”. Pirmā atbild par nepieciešamību attīstīt pilsētas ūdens saimniecību, savukārt otrā palīdzēs nodrošināt  ar tīru ūdeni, kas uzlabos dzīves un darba kvalitāti.

Ir labi zināms, ka bez ūdens uz mūsu planētas nevarētu pastāvēt dzīvība, tai skaitā arī cilvēks. Pieauguša cilvēka organisms 60 % sastāv no ūdens, savukārt smadzenes – pat 85 %. Tostarp saldūdens resursi ir ierobežoti, tāpēc ir svarīgi jau no agras bērnības izprast, cik svarīgs ir saldūdens un kāpēc ir nepieciešams to taupīt. Pasākuma konkursa programma sākās ar mājasdarba un ieteikumu taupīgam ūdens patēriņam prezentāciju.

Konkursos un stafetēs piedalījās 15 skolu komandas, 5.-7. klašu skolēni. Organizatori ļāva bērniem izprast šīs tēmas nozīmību aizraujošā  veidā. Taču uzdevumi nebūt nebija viegli. Lai tiktu ar tiem galā, skolēniem bija nepieciešamas noteiktas zināšanas, apķērība un laba reakcija. Ne katrs pieaugušais spēs ātri samontēt cauruli un uzstādīt uz tās ūdens skaitītāju vai piepildīt tvertni ar precīzi vienu litru ūdens, izmantojot bezizmēra traukus.

Saskaņā ar konkursu rezultātiem pirmo labāko komandu trijniekā komandas iekļuva ar minimālu vienas balles atrāvienu. 1. vietu ieguva Vienības pamatskolas komanda (33 balles), 2. vietā – 12. vidusskolas komanda (32 balles) un 3. vietā – 9. vidusskolas komanda (31 balle).

Pirmo trīs vietu ieguvējiem organizatori pasniedza attīstošas spēles, katrs sacensību dalībnieks balvā saņēma arī saldumus. Bez dāvanām nepalika arī zinātkāres un izklaides centrs. Uzņēmums „Daugavpils ūdens” tam dāvanā pasniedza ūdens skaitītāju. Pasaules ūdens dienai veltītais pasākums drīzumā var kļūt par tradīciju.

 




Atpakaļ