Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

22-03-2016

Daugavpils cietoksnī tiks realizēti jauni projekti (VIDEO)


Kārtējā Daugavpils cietokšņa saglabāšanas un attīstības padomes sēdē tika apspriesti projekti, kuru realizācija tiks uzsākta šogad.

Padomes sastāvā ietilpst pieminekļu aizsardzības speciālisti, vēsturnieki un novadpētnieki. Viens no pirmajiem jautājumiem, kas tika pārrunāts sēdē, ir obeliska atjaunošana, kurš bija uzstādīts uz aizsargdambja par piemiņu pilsētas nosargāšanai no plūdiem 1841. gadā. Speciālisti uzskata, ka šis piemineklis kļūs par vienu no promenādes, kas tiks uzbūvēta gar Daugavas krastu, ievērojamākajiem objektiem.

Daugavpils cietokšņa pārvaldnieks Jānis Ostrovskis un eksperts projektu jautājumos Artjoms Mahļins pastāstīja par jaunajiem cietokšņa attīstības projektiem. Jau ir gatavs tehniskais projekts pulvera pagraba ēkas rekonstrukcijai. Šeit tiks izvietota izcilā keramiķa Pētera Martinsona pilsētai dāvātā kolekcija. Savukārt Inženierarsenāla ēkā tiks atvērts tehnikas muzejs. Ekspozīcijās tiks iekļauti arī eksponāti no privātkolekcijām un vairāki interesanti automobiļi no Rīgas muzejiem. Ir ideja arī  atjaunot vasaras koncertzāli, kur varētu rīkot interesantus pasākumus.

Tie ir nākotnes projekti. Taču ir darbi, kurus ir jāveic nekavējoties. Piemēram, ir jānozāģē vairāki koki un jāizcērt krūmi. Parks, par kura likteni uztraucas iedzīvotāji, tiks rūpīgi saglabāts, tāpat arī vecās liepu alejas. Runa ir tikai par slimajiem kokiem un tiem, kas bojā cietokšņa vaļņus.

Cietokšņa attīstības padomes locekļi pārrunāja arī dažu cietokšņa būvju likteni, kas atrodas tik sliktā stāvoklī, ka jebkurā mirklī draud sabrukt. Tās var  saglabāt, piesaistot līdzekļus no dažādiem fondiem.

Starp citu, jau pirmajos šī gada mēnešos tūristu skaits, kas ir apmeklējuši cietoksni, ir pieaudzis par 50 procentiem. Jūlijā pilsētnieki un pilsētas viesi tiek aicināti uz kara rekonstrukcijas klubu festivālu, kura laikā notiks īpašs pasākums – retro balle pūtēju orķestra mūzikas pavadījumā. Ir laiks šūdināt balles kleitas!

 




Atpakaļ