Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

03-02-2016

Par siltumenerģijas apmaksas kārtību (VIDEO)


Rēķini par siltumu vēl nav atnākuši, bet ir skaidrs, ka par janvāri maksāsim vairāk, jo  bija diezgan auksts. Vidējā temperatūra Daugavpilī pagājušajā mēnesī sasniedza mīnus 9,1 grādus.  Bet gadu atpakaļ 2015.gada janvārī temperatūra bija  1,4 grādi.

Ir skaidrs,  jo aukstāk ir ārā, jo lielāks siltuma  patēriņš ir mājās. Tomēr cik lielāks?  Uzņēmuma "Daugavpils siltumtīkli"  speciālisti skaidro, ka  gaisa temperatūras kritums par vienu grādu izraisa izdevumu palielināšanos vidēji par 1 kilovatu stundā uz katru no kvadrātmetriem dzīvojamās platības .Ja aiz loga ir nulle grādu, tad par siltumu  uz vienu kvadrātmetru par mēnesi , patērējas apmēram 21 kilovats stundā.  Ja ir mīnus 10 uz siltumu patērē 31 kilovatu stundā par katru kvadrātmetru. Savukārt, samaksa par kilovatu stundā mainās. Tarifs ir atkarīgs no gāzes cenas, un protams, no energo- efektivitātes paaugstināšanās pasākumiem, kurus veica uzņēmums.

 Tagad tarifs sastāda 51,31 eiro par megavatu stundā ( bez PVN).  Pēc provizoriskiem aprēķiniem viena kvadrātmetra kopējās apsildīšanas izmaksas- janvārī  ir 1,5 euro. Pēdējo gadu laikā tarifs samazinās. Piemēram janvārī 2013.gadā vidējā temperatūra sasniedza mīnus 8 grādus. Tad tarifs bija 66 euro par megavatu stundā. Samaksāja vidēji divus eiro un piecus centus par  apkuri kvadrātmetrā. Tātad, tagad apkure ir lētāka par  23 procentiem.

Tomēr ir skaidrs, ka lielākai daļai iedzīvotāju apmaksāt rēķinus ir grūti. Daudziem iedzīvotājiem palīdz pašvaldības pabalsti par siltumu. Uzņēmums iet pretī patērētājam, lai palīdzētu samaksāt rēķinus par pašu aukstāko mēnesi.

Sinoptiķi prognozē, ka  februāris nebūs īpaši auksts, tātad arī rēķini nebūs pārāk lieli.

 




Atpakaļ