Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

29-01-2016

ATPŪTAS UN IZKLAIDES IESPĒJAS NEDĒĻAS NOGALĒ DAUGAVPILĪ


Nedēļas nogalē Daugavpilī var apmeklēt virkni izstāžu, ko piedāvā Marka Rotko mākslas centrs, Novadpētniecības un mākslas muzejs, Latgales centrālā bibliotēka. Zinātkāres centrs “Zili brīnumi” aicina uz aizraujošām aktivitātēm. Daugavpils cietoksnī var ļauties nesteidzīgām pastaigām. Ir iespēja apmeklēt daudzus sporta pasākumus, atpūsties un sportot. Dabas mīļotāji var doties uz Zooloģisko dārzu.

 

29. janvārī Daugavpils teātris

18:30 Valmieras Drāmas teātra viesizrāde

Alvis Lapiņš KLAIDOŅA LŪGŠANA

Drāma 2 cēlienos

Biļetes - Daugavpils teātra kasē (654 26520) un internetā www.bilesuparadize.lv

 

 

30. janvārī Daugavpils teātris (Rīgas iela 22a)

18:00  Lope de Vega APĶĒRĪGĀ MĪLNIECE

Seno laiku komēdija spāņu gaumē

Biļetes - Daugavpils teātra kasē (654 26520) un internetā www.bilesuparadize.lv

 

 

30. janvārī Daugavpils Kultūras pils Lielā zāle

18:00 Nataļja Korostiļova jautrā un apburošā koncertā-komiksā “Mīlestība un slēpes”

Biļešu iegādes vietas: Daugavpils Kultūras pils kase, TC „Ditton Nams” kase, TC „Solo” Biļešu serviss kase, www.bilesuserviss.lv

 

Ekskursijas Daugavpils skrošu rūpnīcā

 9. – 10.janvāris, plkst. 10:00, 12:00, 14:00, 16:00, Varšavas iela 28, Daugavpils

Informācija: www.dsr.lv

 

 

ROTKO MĀKSLAS CENTRĀ

 

30.- 31. janvārī Grafikas meistardarbnīca - ksilogrāfija

 

No 8. decembra Marka Rotko mākslas centra pētnieciskajā zālē (A Sektorā) būs apskatāma jauna, māksliniekam Markam Rotko veltīta ekspozīcija. Tā nomainīs skatītājiem iepriekš piedāvāto ekspozīciju “ROTKO MEMORIĀLAIS PORTFOLIO”, ko veidoja 13 slavenu britu mākslinieku grafikas darbu kolekcija. 

Jaunā ekspozīcija sniegs skatītajiem pilnīgāku priekšstatu par Marka Rotko daiļrades sirreālisma un klasisko periodu. Izstādē būs skatāmas Rotko darbu reprodukcijas, veidotas saskaņā ar mākslas darbu oriģināliem, uz audekla un papīra. Ekspozīcija ļaus mākslas centra apmeklētajiem iepazīties ar Rotko nozīmīgām grāmatām un uzzināt, kādu mūziku slavenais mākslinieks klausījās savā darba studijā. Īsfilma, ko izveidojis Modernās mākslas muzejs Ņujorkā, ļaus iedziļināties Rotko gleznu tapšanas procesā un uzzināt vairāk par to, cik unikāla un darbietilpīga bija mākslinieka izmantotā tehnika, gleznojot klasiskā perioda darbus.

Jaunā ekspozīcija Marka Rotko mākslas centra pētnieciskajā zālē būs apskatāma līdz 2016. gada 10. aprīlim.

 

Plašāka informācija par Marka Rotko mākslas centra izstādēm pieejama centra mājaslapā- http://www.rothkocenter.com/rmc/ekspozicijas.

 

 

 

Līdz aprīlim skatāma Matiasa Jansona izstāde

"SKULPTŪRAS"

Beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļu (1999.) Latvijas mākslinieku savienības biedrs (kopš 2003.).

Regulāri piedalās izstādēs, simpozijos un citos mākslas projektos Latvijā un ārzemēs.

Dažādu skulptūru autors pilsētvidē un interjeros. Pārsvarā strādā savā tēlnieka darbnīcā Cēsīs, ,,Siļķēs,, - ko izveidojis un kur strādājis vectēvs prof. Kārlis Jansons, kā arī vecāki tēlnieki Maija Baltiņa un Andrejs Jansons.  Kultūras biedrības ,,ArtCēsis,, līdzdibinātājs (2011.).

  ,,Matiass Jansons savus darbus kaļ granītā, cērt kaļķakmenī, dolomītā, līmē un griež no kūdras klucīšiem un vēl citiem materiāliem. Mākslinieks ļaujas arī fotogrāfijas valdzinājumam. Plašās dažādo izvēlēto materiālu faktūru spēles amplitūda profesionāli virtuozi nostrādātās formās ļauj Matiasam grodi ieskatīties gan modeļu, gan paša pārdzīvojumos un emocionālo brīžu izjūtās. Viņa radīto darbu izteiksmes galvenais vadmotīvs ir forma un kustība, abstrahētu sievietes un zivs tēlu formu plastiskā saspēlē. Skulptūras ikvienam skatītājam, atbilstoši savām sajūtām,sniedz iespēju brīvam interpretējošas fantāzijas peldējumam starp sievietēm un zivīm. Lai sajūtas būtu harmoniski pilnīgas, klāt jāpieliek vēl Matiasa Jansona fotogrāfija, kuras atšķirībā no tēlniecības izstaro tādu kā holivudisku mirdzumu un brīžiem var likties visai mulsinošas. Fotografējot mākslinieks meklē gan formas, gaismēnu un līniju ritmu saskaņu, gan vienlaikus grib ar darbiem sabiedrībā konkurēt ar izklaidi, atpūtu, komerciju un tamlīdzīgām funkcijām. Tā atklājot savas mākslas tēlu sarežģīti pretrunīgo emocionalitāti, Matiass Jansons plastiskā formā akcentē intriģējoši noslēpumainu stāstu par mākslu kā dzīves konversiju... ,,

 

ZINĀTKĀRES CENTRS „ZILI BRĪNUMI”

 

Centrs darbojas kinoteātra „Renesanse” telpās. 12.00-18.00

Zinātkāre ir ceļš uz zināšanām, bet zināšanas izskaidro brīnumus. Zinātkāres centrs "Zili Brīnumi" piedāvā uz zinātnes principiem balstītu interaktīvu ekspozīciju un iespējas pašiem izmēģināt dažādas tehnoloģijas un pārbaudīt dabas likumus. Centra apmeklējums būs interesants gan lieliem, gan maziem, bet īpaši tiek gaidīti bērnudārzu vecāko grupu un 1.-7. klašu audzēkņi.  Centrā tiks organizētas arī aizraujošas un izglītojošas nodarbības, demonstrējumi, bērnu nometnes. Būs iespēja organizēt bērnu jubilejas un citus pasākumus.

 

Šādi bērnu zinātnes centri darbojas gandrīz katrā valstī, un tiem ir nozīmīga loma ne vien šī brīža kontekstā, bet arī ilgtermiņā, domājot par sabiedrības un valsts nākotni, iedvesmojot nākamos zinātniekus un inženierus, kas spēs radīt inovatīvus produktus un pakalpojumus. Biedrībai "V.I.U.C." ir daudzu gadu pieredze šādu centru izveidē un uzturēšanā. "Zili Brīnumi" Daugavpilī ir ceturtais  izveidotais bērnu zinātnes centrs Latvijā. Šāds zinātnes centru tīkls ļauj apkopot spēkus, efektīvāk izmantot resursus un iesaistīties vērienīgāku projektu realizēšanā.

 

Biļetes jāiegādājas no 4 gadu vecuma.

 

Pakalpojumu cenas skatiet mājas lapā www.zilibrinumi.lv Daugavpils sadaļā.

 

Zinātkāres centrs "Zili Brīnumi" Daugavpils aicina bērnus uz izzinošām un radošām darbnīcām:

 

Zinātkāres centrs "Zili Brīnumi" Daugavpils

Vienības iela 30, Daugavpils

Darba laiks: 12:00 - 18:00, bez brīvdienām

Sekojiet līdzi aktualitātēm http://facebook.com/ZiliBrinumiDaugavpils 

 

 

LATGALES CENTRĀLĀ BIBLIOTĒKĀ:

 

Barikāžu 25. gadadienas atcerei Latgales Centrālā bibliotēka (LCB) organizē ceļojošu literatūras izstādi “Domā par Latviju. Piemini barikādes!”. No 12. līdz 30. janvārim tā būs apskatāma LCB lasītavā un turpmākā pusgada laikā apceļos visas Daugavpils publiskās bibliotēkas.

 

 

Izstāde “Piedzīvojumi kopā ar Džeka Londona varoņiem”/Amerikāņu rakstniekam Džekam Londonam — 140/

 

Literatūras izstāde “Osips Mandelštams – “akmeisma rīts” /Krievu dzejniekam Osipam Mandelštamam – 125/

 

Literatūras izstāde "Sprēgājošs humors un talants, kas slēpjas aiz ironiskā ikdienas tēla" /Komponistam Raimondam Paulam – 80/

 

Literatūras izstāde “Domā par Latviju. Piemini barikādes!” /1991.gada 21. janvāris – barikāžu aizstāvju atceres diena/

 

Literatūras izstāde "ASV dabas parki"

 Abonementā  atklāta franču ceļotāja un fotogrāfa Stefana Sudjēra personālizstāde “Latvijas ceļojums”. Izstāde tapusi ar Francijas institūta atbalstu. Atklāšanas pasākumā piedalīsies Francijas institūta Latvijā direktors Žils Bonviāls un kultūras projektu koordinatore Dita Podskočija.

Stefana Sudjēra “Latvijas ceļojums” ir 556 km garš pārgājiens, kas veikts 2014. gada februārī un martā, 26 dienās kājām šķērsojot Latviju no rietumiem līdz austrumiem pa laukiem, mežiem, attāliem nostūriem, lielceļiem, ceļiem un takām. Ar šo izstādi fotogrāfs aicina sekot savās pēdās un iepazīt Latvijas vienkāršo un neskarto ainavu skaistumu. Ceļojuma iespaidus Stefans ne tikai tvēris kameras objektīvā, bet arī aprakstījis tīmekļa žurnālā www.latvia2014.blogspot.fr Ierakstos lasāma neviltota sajūsma par Latvijas dabas nepieradināto skaistumu (aizsalušajiem ezeriem, vairīgo meža zvēru atstāto pēdu nospiedumiem sniegā, krāšņajiem saulrietiem, viensētām, ciemiem un baznīcām). Visam pāri strāvo patiess prieks par ceļā sastapto cilvēku sirsnību un atsaucību, kas darīja vieglāku sarežģīto pārgājienu.

Stefans Sudjērs dzimis 1970. gadā Francijā. Pēc banku zinību studijām Luksemburgā un tieslietu studijām Francijā strādājis Londonā dažādās firmās kā direktors, jurists un ģenerālsekretārs. 2001. gadā no jauna pievērsies studijām, šoreiz apgūstot teoloģiju. Tomēr radošais gars un interese par fotogrāfiju, kas aizsākās 12 gadu vecumā, ņēma virsroku, un Sudjērs pievērsās mākslinieka – fotogrāfa karjerai. Stefans ir aizrautīgs ceļotājs, kopš pusaudža gadiem iepazīst citas zemes un tautas, iemūžinot savus ceļojumus fotogrāfijās.

Izstāde Latgales Centrālajā bibliotēkā būs skatāma līdz 1. februārim darbdienās no 11.00 līdz 20.00, sestdienās no 10.00 līdz 17.00.

 

Periodikas lasītava, 2. stāvs

 

 Annemarijas Jelinskas zīmējumu izstāde “Solītis”

 

·         Bērnu bibliotēkā “Zīlīte”  klubiņš “Brīvdienas bez garlaicības”

 

Klubiņš “Brīvdienas bez garlaicības” pašiem mazākajiem LCB filiāles Bērnu bibliotēkas “Zīlīte” lietotājiem. Atbilstoši vecumposmam bērniem tiks piedāvātas izzinošas, aktīvas un radošas nodarbības, kas dos iespēju ne tikai piedzīvot lasītprieku, bet arī, visiem kopā līdzdarbojoties, papildināt zināšanas. Pievienojieties mūsu pulkam! Turpmāk tiekamies katru sestdienu plkst. 11.00 Pasaku namiņā.

 

 DAUGAVPILS NOVADPĒTNIECĪBAS UN MĀKSLAS MUZEJĀ:

 

31. janvārī Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā notiks ĢIMENES DIENA. Aicinām ģimenes apmeklēt ekspozīcijas un izstādes par īpaši izdevīgu cenu un plkst. 13.00 piedalīties interaktīvajā nodarbībā „Atver savu logu krāsu pasaulē”.

Lai lasītu – jāpazīst burti, lai mācītos mūziku – jāpazīst notis, bet kas vajadzīgs, lai gleznotu? Vai pietiek ar iedvesmu vien? Mākslai ir arī sava valoda, mākslas ābece – kompozīcijas principi, veidi, krāsu mācība, harmonija un proporcijas, kuru pārzināšana dod iespēju ikvienam entuziastam un amatniekam apzināti sasniegt labu rezultātu.

Ģimenes dienas laikā ikviens interesents varēs iepazīties ar izstādē “Par zemi, par jūru, par mums...” prezentētajiem mākslinieces Dainas Dagnijas oriģināldarbiem un  izveidot savu mākslas darbu.

Nodarbību vadīs pazīstamā māksliniece, muzeja mākslas nodaļas speciāliste Valda Mežbārde.

Ieejas biļete: EUR 1,42 visai ģimenei neatkarīgi no cilvēku skaita.

 

·         1991.gada barikāžu aizstāvju atcerei veltīta T.Rudāna fotoizstāde no muzeja krājuma “1991.gada janvāri atceroties

 

 

 

„Ak, eglīte, ak, eglīte, cik skaista tu gan esi”... kurš gan nezina šo jauko 18. gadsimta dziesmiņu, kas dungojas pati no sevis, kad esam ķērušies pie Ziemassvētku eglītes izgreznošanas.

Šogad arī Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs ir izrotājis eglīti ar seniem un neparastiem rotājumiem.

 Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tiek atvērta eglīšu rotājumu izstāde „Ak, eglīte, ak, eglīte”, kurā būs iespējams aplūkot eglītes rotājumu vēsturi no īsta ābola līdz mūsdienu rotājumu dažādībai. Izstādē eksponēti 20. gadsimta 20.-80. gadu eglīšu rotājumi no muzeja krājuma, kas izgatavoti no kartona, vates, stikla un citiem materiāliem.

Tāpat kā daudzus gadus atpakaļ, arī šajos Ziemassvētkos daudzās mājās tiks izrotātas eglītes, kas daudzu, īpaši bērnu, sirsniņās nesīs prieku, gaišumu un svētku sajūtu. Arī muzeju piepildīs svētku gaisotne un ikvienam lielajam un mazajam apmeklētājam būs lieliska iespēja iejusties brīnumainajā un pasakainajā 20. gadsimta atmosfērā un nobildēties ar labsirdīgajiem Ziemassvētku brīnumdariem, kas katru dienu, līdz pat 2016. gada 31.janvārim, gaidīs izstādes apmeklētājus.

  

 

Mākslinieces ezotēriķes Brigitas Ektermanes gleznu izstāde „Spēka zīmes”

 

B.Ektermane uzskata, ka zīmes ir enerģijas un informācijas nesējas, tautas garīgās satikšanās lauks. Tās ir saules ceļš debesīs, kas runā par to, kā iekārtota pasaule, cilvēka attiecībām ar pasauli, par galvenajiem pasaules spēkiem – Dievu, Laimu, Māru, Pērkonu. Zīmes ir viens no latviešu kultūras kodiem. Brigita Ektermane savu Spēka zīmju redzējumu izveidojusi gleznās.

"Cilvēkam jāuzņemas atbildība par savu dzīvi, jāspēj ieraudzīt galvenās vērtības. Etnogrāfiskie raksti jau visiem zināmi, bet mans izaicinājums, par ko uzņemos atbildību, ir mana zīmju kompozīcija apvienota ar krāsu terapiju, kas dod jaunu spēku, aizsardzību, kas kurā brīdī cilvēkam vajadzīgs. Kad esmu nogurusi, iededzu sveci, sarunājos ar kādu zīmi. Uzkrājot zināšanas un informāciju, tagad cenšos to visu nodot cilvēkiem, taču joprojām turpinu mācīties.”                                          Brigita Ektermane

Izstāde Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā būs skatāma līdz 2016.gada 10.janvārim.

 

Eiropiete, imigrante, sieviete, gleznotāja, kas domāja savu glezniecisko domu – neatkarīgu no mākslas pasaules modes virzieniem. Māksliniekam visinteresantākā, visnozīmīgākā ir paša radošā domāšana. Tā var būt nebeidzama...”                                                                                                        Daina Dagnija

 Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā t atklāta Dainas Dagnijas glezniecības izstāde „Par zemi, par jūru, par mums...”.

 

Interesantiem ir iespēja viesoties arī MĀLA MĀKSLAS CENTRĀ, apskatīt centrā izvietotos darbus un izbaudīt podnieku piedāvātās aktivitātes.

Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolā  SAULES SKOLĀ jau vairāk kā 20 gadus profesijas pamatus apgūst topošie dizaineri un mākslinieki. Četru gadu laikā jaunieši iegūst  vidējo izglītību,  profesionāli apgūst zīmēšanu, gleznošanu un kādu no dizaina izglītības programmām. Visus šos gadus skolā pastāv TEKSTILA DIZAINA nodaļa, kurā audzēkņi apgūst dažādas tekstiltehnikas, materiālu apstrādes veidus un to pielietojumu unikālos izstrādājumos un dizaina priekšmetos.

            Jebkurš izstrādājums sākas ar ideju. Tiek izvēlēta atbilstoša forma un materiāls. Atrasta iecerei visatbilstošākā  tehnika.  Visu to apvienojot kopā, rodas dizaina priekšmets, mākslas darbs vai tērps.

            Līdz 15.martam Daugavpils Māla Mākslas centrā  skatāma SAULES SKOLAS  Tekstilizstrādājumu dizaina izglītības programmas kvalifikācijas darbu un kursadarbu  izstāde. Izstādē eksponētie darbi ir gan interjera dizaina priekšmeti, gan tērpi.

            Dekoratīvi spilveni, pārklāji, krēsli, gaismas objekti un mīkstās rotaļļietas. Tā ir neliela daļa no izstrādājumiem, kuros varēs redzēt jauno dizaineru radošo varēšanu.

            Skolas audzēkņi, strādājot pedagogu Dignas Gordijenko un Inetas Auzānes vadībā, veidojuši dizaina izstrādājumus, kuros piedāvā savu neparastu  risinājumu  un pielietojumu zināmiem priekšmetiem, oriģināli un negaidīti  pielietojot faktūras un materiālus.

 

Bibliotēkas darba laiks sestdienās 10.00-17.00, svētdiena un pirmdiena ir brīvdiena

Muzeja darba laiks sestdienās 10.00-18.00, svētdienās 10.00-16.00.

Māla mākslas centra darba laiks sestdienās 12.00-18.00, svētdienās 12.00-16.00

Marka Rotko mākslas centra darba laiks sestdienās 11.00-19.00, svētdienās 11.00-17.00.

Latgales Zoodārzs

Vienības iela 27, Daugavpils

Informācija: www. http://latgaleszoo.biology.lv/

Latgales zoodārza darba laiks ir no 10.00- 18.00.

 

Kinoteātris “Silver Screen”,  Cietokšņa iela 60, Daugavpils

Informācija par kino seansu laikiem un valodām: www.silverscreen.lv

 

Informācija: https://www.facebook.com/queenclublatvia/

 

SLIDOŠANA LEDUS HALLĒ

Daugavpils Ledus halle aicina uz nakts diskotēkām uz ledus

Daugavpils Ledus halle aicina visus interesentus uz nakts diskotēkām uz ledus! Šo piektdien visi tiek aicināti uz diskotēku no plkst. 22:30.

Ledus halle šogad piedāvā lielisku piektdienas vakara pavadīšanas veidu – slidošanu uz ledus jautras mūzikas pavadījumā. Nakts diskotēkas laikā darbosies arī bufete.

Ieeja atļauta personām no 18 gadu vecuma. Labā ziņa, ka nakts diskotēkas ieejas cena neatšķirsies no ierastās masu slidošanas cenas.

Vairāk par cenām: http://www.sportaparvalde.lv/sporta-parvalde/masu-slidosana/cenas

Slidošana Vienības laukumā

Darba laiks: No 10:00 līdz 22:00 (ar  pārtraukumiem no plkst. 13:00 līdz 14:00 un 17:00 līdz 18:00).

Informācija: www.sportaparvalde.lv

 

 

 

 Stropu aktīvās atpūtas un sporta trase

Informācija: www.sportaparvalde.lv

 

Boulings “Orange Bowling”

Cietokšņa iela 60, Daugavpils

Informācija: +371 65427102, http://www.visitdaugavpils.lv/lv/turisms/orange-bowling

 

OLIMPISKĀ CENTRA BASEINU KOMPLEKSS

Darba laiks:

Darba dienās 08.00-23.00
Brīvdienās 09.00-22.00

OLIMPISKĀ CENTRA TRENAŽIERU ZĀLE

Darba laiks:

Darba dienās no 9:00 līdz 22:00

Sestdienās 10:00 līdz 20:00

Svētdienās 10.00 līdz 15.00

www.daugavpilsoc.lv

 

SPA viesnīca “Olimpija”

Speleokamera (sāls istaba), infrasarkano staru kabīne, turku pirts, somu pirts

Valkas iela 2u,  Daugavpils

Informācija: http://www.hotel-olimpija-sk.lv/

 

Viesnīca “Park hotel Latgola”***

Sauna, džakuzi un atpūtas telpa

Ģimnāzijas iela 46, Daugavpils

Informācija: www.hotellatgola.lv 

 

Atpūtas komplekss viesnīcā “Good Stay DINABURG”***

Baseins ar pretstraumi, SPA hidromasāžas baseins, turku pirts ar aromaterapiju

Informācija: www.dinaburghotel.lv

 

SPORTA PASĀKUMI:

 

Šajā nedēļas nogalē Daugavpilī notiks sacensības svarcelšanā, telpu futbolā, basketbolā, volejbolā, hokejā un futbolā.

Sestdien vieglatlētikas manēžā norisināsies sporta meistara Valērija Petrova kausa izcīņas sacensības svarcelšanā. Sacensību sākums plkst. 10:00. Daugavpils Olimpiskajā centrā no plkst. 13:00 līdz 17:00 tiks aizvadītas Daugavpils pilsētas telpu futbola čempionāta 6. kārtas spēles.

 

Plkst. 14:00 stadionā „Celtnieks” pārbaudes spēli pret Lietuvas klubu „Utenis” aizvadīs BFC „Daugavpils” futbolisti, kuri gatavojas jaunajai Virslīgas sezonai.

 

Daugavpils BJSS lielajā zālē sestdien un svētdien Baltijas volejbola līgas mačus aizvadīs Daugavpils Universitātes vīriešu komanda. Sestdien plkst. 18:00 paredzēta cīņa ar „Selver”, bet svētdien plkst. 17:00 ar „Jarvamaa”. Daugavpils Ledus hallē gan sestdien, gan svētdien tiks aizvadītas pilsētas čempionāta cīņas.

 

Svētdien Kultūras un sporta pils zālē kārtējo Jaunās Sieviešu basketbola līgas spēli aizvadīs Daugavpils Universitātes basketbolistes. Spēle pret „Filter” iesāksies 12:30

 

Domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa sadarbībā ar Sporta pārvaldi un Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūru




Atpakaļ