Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

21-01-2016

Daugavpilī pieminēja barikāžu aizstāvjus (VIDEO)


Šogad visā Latvijā norisinās pasākumi, kas ir veltīti janvāra barikāžu 25. gadadienai. 20. janvāris ir oficiālā 1991. gada barikāžu aizstāvju atceres diena. Tā laika notikumiem Latgales Centrālās bibliotēkas darbinieki veltīja pārvietojamo izstādi „Domā par Latviju. Piemini barikādes!”. Ekspozīcijā ir iekļauta zinātniskā un mācību literatūra, foto albumi, grāmatas, raksti no periodiskajiem izdevumiem.  Izstāde  ir atvērta līdz 30. janvārim, pēc tam tā tiks eksponēta bibliotēkas filiālēs, lai ar to iepazīties varētu dažādu pilsētas mikrorajonu iedzīvotāji. Ar 20. janvāri, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā ir atklāta slavenā fotogrāfa Teodora Rudāna izstāde „1991. gada janvāri atceroties”. Diemžēl fotogrāfiju autora vairs nav starp mums: viņš aizgāja aizsaulē neilgi pirms ekspozīcijas atklāšanas, 8. janvārī 74. dzīves gadā.

Izstāde, kas veltīta barikāžu aizstāvjiem un fotogrāfiju autoram, būs atvērta pilsētas muzejā līdz 29. februārim. Atceres dienā Svētā Pētera katoļu baznīcā notika dievkalpojums un barikāžu dalībnieku gājiens uz Vienības laukumu, kur tika iedegts piemiņas ugunskurs. Kritušos pieminēja ar klusuma brīdi. Traģiskie notikumi 1991. gada janvārī norisinājās Rīgā pēc tam, kad 1990. gada 4. maijā Augstākā Padome pieņēma Deklarāciju “Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu”. Augstākās Padomes, Preses nama, televīzijas, tiltu un citu svarīgu objektu aizsargāšanai 13. janvāra vakarā sāka celt barikādes. 20. janvāris izvērtās par vistraģiskāko dienu. Rīgas OMON kaujinieki mēģināja ieņemt Iekšlietu ministrijas ēku. Apšaudē Bastejkalnā un tam blakus esošajā parkā gāja bojā cilvēki. Starp barikāžu aizstāvjiem bija arī Latgales un Daugavpils iedzīvotāji – dažāda statusa, vecuma un nacionalitātes cilvēki.

Pasākums turpinājās Vienības namā, tajā piedalījās 1991. gada barikāžu dalībnieku Latgales biedrības pārstāvji un pilsētas skolu skolēni. Skolēnu bija neparasti daudz. Par tā laika janvāra notikumiem daudzi uzzināja no radinieku – barikāžu dalībnieku – stāstītā, aculiecinieku atmiņām un citiem avotiem.

Pēc traģiskajiem 1991. gada janvāra notikumiem tika izveidots barikāžu piemiņas fonds, Rīgā darbojas barikāžu muzejs, aptuveni 30 tūkstoši barikāžu aizstāvju ir apbalvoti ar Piemiņas zīmēm. To vidū arī 125 Daugavpils un Daugavpils novada iedzīvotāji. Svinīgajā pasākumā svētku koncertu sniedza Latviešu kultūras centra un pilsētas skolu kolektīvi.

 




Atpakaļ