Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

12-01-2016

In memoriam: Teodors Rudāns (1943-2016)


Teodors Rudāns dzimis 1943. gada 28. maijā Daugavpilī. Kopš bērnības viņš interesējies par vēsturi, literatūru, mākslu, apmeklējis zīmēšanas studiju un pilsētas fotopulciņu. Fotogrāfija kļuvusi par viņa lielāko aizraušanos. Pirmo fotoaparātu "Smena-2" viņš vienmēr nēsājis sev līdzi un, kā pats atcerējies, bija ļoti lepns, ka prot to, ko citi neprot. 1960. gadā Teodors uzvarējis pilsētas jauno fotoamatieru konkursā, kas bija liels stimuls tālākai darbībai.

   1960. gadu beigās T. Rudāns strādājis Klaipēdā uz jūras zvejas kuģiem, tā bijusi pamatīga dzīves skola, jo tieši jūrā viņš izpratis pasaules un cilvēka attiecību mērogus. Pēc tam bijis inženiera darbs Daugavpils rajonā. Tā sagadījās, ka nodarbošanās ar fotogrāfiju kļuvusi par Teodora profesiju, kurā viņš nostrādājis 16 gadus Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā.  

            1980. gadā Teodors Rudāns organizējis Daugavpilī fotostudiju "Ezerzeme" un vadījis to 30 gadus. 1987.gadā kolektīvs saņēmis goda titulu „Tautas fotostudija”. Fotostudijas vadītājs apvienojis Daugavpils un tās apkārtnes fotoamatierus un palīdzējis viņiem sasniegt noteikto līmeni fotomākslā.

            Fotostudija "Ezerzeme" katru gadu organizējusi akciju „Viena Daugavpils diena”, izstādes, plenērus un radošās tikšanās ar pazīstamiem fotomāksliniekiem.  Izstādes bijušas ne tikai Daugavpilī un Latvijā, bet arī Norvēģijā, Polijā, Krievijā, Lietuvā un Itālijā.

Kopš 2011. gada T. Rudāns strādājis ar jauniem fotomāksliniekiem, organizējot fotogrupu "Moment".

            T. Rudāns ļoti aktīvi fotografējis, iemūžinot visu, kas viņam bija interesants un svarīgs – pirmais folkfestivāls, Atmodas laiks, traģiskie notikumi Viļņā un Rīgā, barikādes utt. Viņš daudz ceļojis un organizējies neskaitāmas fotoizstādes gan Latvijā, gan citur, piedalījies daudzos fotokonkursos. Savās fotogrāfijās viņš sevišķi smalki tvēris sejas, dvēseles noskaņojumu, emocijas. Viņš pats atzina, ka nav moderns, neko nekonstruē, bet viņa fotoportretos ļaužu acis ir patiesas, tāds bijis arī pats meistars.

 Atvadas no Teodora Rudāna notiks ceturtdien, 14.janvārī no plkst.11.00 līdz 12.00 komunālo kapu kapličā. Apglabāts viņš tiks Liginišķu kapsētā.

http://www.latgaleslaiks.lv/lv/2003/5/27/13903

http://www.lcb.lv/?lang=lv&nod=Daugavpils_novadnieki&title=Fotografi&cid=36&name=TEODORS_RUDANS_&aid=63

https://sites.google.com/site/ezerzemef/home/vesture/teodors-rudans




Atpakaļ