Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

14-12-2015

Modes salons Daugavpils cietoksnī atklāj jaunu ekspozīciju (VIDEO)


Pagājušajā sestdienā, 12. decembrī, modes salons „Itei design” atklāja jaunu izstādi, kurā ir apskatāmi 1850. gada tērpi, priekšmeti un aksesuāri. Biedrības „Atmiņu lāde” dibinātājas Irēna Voitāne un Rasma Ivbule kļuva pazīstamas plašākai sabiedrībai šī gada jūlijā. Starptautiskā kara vēstures rekonstrukcijas festivāla laikā, kurš norisinājās Daugavpils cietoksnī. Viņas bija ģērbušās senlaicīgos tērpos, kas piešķīra pasākumam īpašu šarmu. Augustā modes salons, kurš atrodas bijušajās Nikolaja vārtu apsardzes telpās, uzņēma pirmos apmeklētājus. Savā īsajā pastāvēšanas laikā biedrība ir kļuvusi populāra, bet rokdarbnieču meistarība ir apbrīnas vērta un rada svētku noskaņojumu. Arī jaunā ekspozīcija nav izņēmums.

19. gadsimta vidus ir grācijas un elegances laikmets, kad modē ienāca krinolīns, kas piešķīra svārkiem vajadzīgo apjomu, parādījās anilīna krāsas, kas padarīja apģērbu spilgtāku un dažādoja krāsu gammu. Irēna stāsta, ka tajā laikā dāmas atklāti demonstrēja savu bagātību un skaistumu.

Modes industrijas attīstību sekmēja arī 1851. gadā dibinātā Singer Corporation. Šujmašīnu izmantošana atviegloja un paātrināja apģērbu ražošanu. „Singer” šujmašīnas arī ir apskatāmas izstādē. Starp eksponātiem ir Ziemassvētku un jaunā gada atribūti, senlaicīgi eglīšu rotājumi un priekšmeti, ko izmantoja bērni ziemas prieku baudīšanai. Cara laika ragaviņas Irēnas Voitānes vīram Oļegam palika mantojumā no vectēva, kurš bija militārā orķestra diriģents. Modes salona saimnieces pastāstīja, ka viņas nesaskaras ar īpašām grūtībām, lai sašūtu tērpus vai izveidotu ekspozīcijas. Problēma ir telpu trūkums, jo biedrībai savu telpu nav. Cerēsim, ka tikai pagaidām. Biedrība neatteiksies arī saņemt palīdzību no iedzīvotājiem, kuriem nav žēl šķirties no senlaicīgiem sieviešu garderobes elementiem. „Itei design” tie iegūs jaunu dzīvi, jo salona saimniecēm izdomas netrūkst. Jau tagad viņas strādā pie jaunu ekspozīciju izveidošanas. Informāciju par izstādes apmeklēšanas laiku var iegūt, zvanot pa tālruni 22425156.

 




Atpakaļ