Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

17-10-2011

Tiek veikta Aleksandra vārtu konservācija Daugavpils cietoksnī


No 3. oktobra līdz 30. novembrim Daugavpils (Dinaburgas) cietoksnī tiks veikti Aleksandra vārtu fasāžu augšējās daļas daļējās konservācijas darbi.

Aleksandra vārti ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, bet ļoti intensīvas izmantošanas dēļ, tas atrodas tehniski neapmierinošā stāvoklī.

Pēc veiktās arhitektoniski mākslinieciskās inventarizācijas, tika secināts, ka steidzīgi ir jāveic neatliekamie darbi: fasāžu augšdaļas nosegšana, hidroizolācijas slāņa atjaunošana, lietusūdens novadīšanas nodrošināšana no ēkas un tās pamatiem, augšdaļas atbrīvošana no krūmājiem u.c.

Pašvaldība jau ir veikusi vārtu jumta daļas attīrīšanu no krūmājiem, bet pašlaik līdz lielu nokrišņu sezonai jāpaspēj nostiprināt vārtu fasāžu karnīžu elementus, jānodrošina hidroizolācija. Rezultātā tiks garantēta ne tikai svarīga pieminekļa saglabāšana, bet arī gājēju un transporta drošība, kas katru dienu mērī savu ceļu uz cietoksni un no tā pa šiem vārtiem.

Konservācijas darbiem Daugavpils pilsētas dome ir piesaistījusi līdzekļus no Valsts Kultūrkapitāla fonda Kultūras mantojuma nozares projektu konkursa ietvaros.

Darbus veic IK Restaurēšanas laboratorija „Semper Idem” (darbu vadītājs Stanislavs Šmeiss, tālr.: 2 963 94 02). Uz darbu veikšanas periodu kustība pa Aleksandra vārtiem netiks slēgta.

Paralēli tiek domāts par vārtu restaurēšanas tehniskā projekta izstrādi un līdzekļu piesaistīšanas iespējām pieminekļa restaurācijai.

Sekojiet visiem Daugavpils cietokšņa jaunumiem arī Tvitera vietnē: @Daugavpils_fort.

 

 

 

Informāciju sagatavoja:

Artjoms Mahļins

Daugavpils pilsētas domes

Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centra

eksperts projektu jautājumos

Tālr.: 654 24 043

e-pasts: artjoms.mahlins@daugavpils.lv




Atpakaļ