Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

27-11-2015

ATPŪTAS UN IZKLAIDES IESPĒJAS NEDĒĻAS NOGALĒ DAUGAVPILĪ


Nedēļas nogalē Daugavpilī var apmeklēt virkni izstāžu, ko piedāvā Marka Rotko mākslas centrs, Novadpētniecības un mākslas muzejs, Latgales centrālā bibliotēka. Zinātkāres centrs “Zili brīnumi” aicina uz aizraujošām aktivitātēm. Daugavpils cietoksnī var ļauties nesteidzīgām pastaigām. Ir iespēja apmeklēt daudzus sporta pasākumus, atpūsties un sportot Olimpiskajā centrā. Dabas mīļotāji var doties uz Zooloģisko dārzu.

 

24. novembrī Daugavpilī sākušās Zviedrijas dienas. Lielāka daļa izstāžu šo dienu ietvaros ir atklāta Daugavpils  universitātē Vienības ielā 13, Parādes ielā 1.

 

27. novembrī 14.00 Krievu kultūras centrā Tematisks pasākums „Mēmais kino Daugavpilī”

Francijas filmas "Mihails Strogovs” demonstrēšana

Ieeja bez maksas

27. novembrī 18.00 Kultūras pilī – Baltkrievu kultūras centrā Virtuāla ekskursija “Iepazīšanās ar Dinaburgu” kopā ar novadpētnieku Aleksandru Prževoski.

28. novembrī 12.00 Kultūras pils Mazā zāle -Tikšanās ar Daugavpils pilsētas dzejniekiem un rakstniekiem

Ieeja bez maksas

28. novembrī 15.00 Vienības nama koncertzālē Daugavpilij 740 - Latvijas novadi Daugavpilī. Latgale.  

Pūtēju orķestra BALVI (diriģents Egons Salmanis) koncerts.

Ieeja bez maksas

28. novembrī plkst. 18.00 Kultūras pilī Šlāgermūzikas koncerts

Vienības namā  (bij.veikals „Globuss”)  atklāta

 -  fotoizstāde „Daugavpils caur laika lēcu”   

Viena  fotogrāfiju  grupa  ieskatās Daugavpils pilsētas ielās 20.gs. sākumā.  Cita fotogrāfiju grupa savieno vienā veco (no arhīva) un mūsdienu dokumentālo fotogrāfiju, veidojot trešo – mākslas foto.  Trešā foto grupa, kuras autors ir Vladimirs Vatmahters, fiksē caur krāsu un faktūru Daugavpils pilsētas  dažādas vietas, noskaņas un sajūtas.

ROTKO MĀKSLAS CENTRĀ:

2015. gada 17. novembrī sākās NOVEMBRA, DECEMBRA, JANVĀRA izstāžu sezona, kuras vienojošs motīvs ir kustība, atklājot septiņas jaunas izstādes: STIPRAIS ŪDENS. Oforta ģildei – 5 gadi; Manuels Šrēders (Vācija) IZSTRĀDES PROCESĀ / PĒDĒJĀ BRĪDĪ; Nele Zirnīte ORIGIN; Dzidra Ezergaile SAULES DZIESMA; Aija Meisters (ASV); 2.starptautiskā tekstilmākslas simpozija FORTRESS MAN izstāde; Inese Lieckalniņa KLUSUMA SKAŅA.

Džemmas Skulmes personālizstādes Viela un forma. Patoss un rezignācija Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā

 27. novembrī 14.00 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā  atklās Džemmas Skulmes personālizstādi Viela un forma. Patoss un rezignācija. Izstādi ir veidojusi mākslas vēsturniece un kuratore Inga Šteimane un tajā  apskatāmi no 1945. gada līdz mūsdienām tapuši Džemmas Skulmes darbi. Tāpat 27. novembrī, izstādes atklāšanas ietvaros norisinās Martas Skulmes dzejas krājuma Tumsā izšķīdis cukura grauds atvēršana.

Zviedrijas dienu ietvaros- Dmitrija Karpenko fotoizstāde „Zviedrija no putna acs lidojuma”.

 

Līdz aprīlim skatāma Matiasa Jansona izstāde

"SKULPTŪRAS"

Beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļu (1999.) Latvijas mākslinieku savienības biedrs (kopš 2003.).

Regulāri piedalās izstādēs, simpozijos un citos mākslas projektos Latvijā un ārzemēs.

Dažādu skulptūru autors pilsētvidē un interjeros. Pārsvarā strādā savā tēlnieka darbnīcā Cēsīs, ,,Siļķēs,, - ko izveidojis un kur strādājis vectēvs prof. Kārlis Jansons, kā arī vecāki tēlnieki Maija Baltiņa un Andrejs Jansons.  Kultūras biedrības ,,ArtCēsis,, līdzdibinātājs (2011.).

  ,,Matiass Jansons savus darbus kaļ granītā, cērt kaļķakmenī, dolomītā, līmē un griež no kūdras klucīšiem un vēl citiem materiāliem. Mākslinieks ļaujas arī fotogrāfijas valdzinājumam. Plašās dažādo izvēlēto materiālu faktūru spēles amplitūda profesionāli virtuozi nostrādātās formās ļauj Matiasam grodi ieskatīties gan modeļu, gan paša pārdzīvojumos un emocionālo brīžu izjūtās. Viņa radīto darbu izteiksmes galvenais vadmotīvs ir forma un kustība, abstrahētu sievietes un zivs tēlu formu plastiskā saspēlē. Skulptūras ikvienam skatītājam, atbilstoši savām sajūtām,sniedz iespēju brīvam interpretējošas fantāzijas peldējumam starp sievietēm un zivīm. Lai sajūtas būtu harmoniski pilnīgas, klāt jāpieliek vēl Matiasa Jansona fotogrāfija, kuras atšķirībā no tēlniecības izstaro tādu kā holivudisku mirdzumu un brīžiem var likties visai mulsinošas. Fotografējot mākslinieks meklē gan formas, gaismēnu un līniju ritmu saskaņu, gan vienlaikus grib ar darbiem sabiedrībā konkurēt ar izklaidi, atpūtu, komerciju un tamlīdzīgām funkcijām. Tā atklājot savas mākslas tēlu sarežģīti pretrunīgo emocionalitāti, Matiass Jansons plastiskā formā akcentē intriģējoši noslēpumainu stāstu par mākslu kā dzīves konversiju... ,,

 

ZINĀTKĀRES CENTRS „ZILI BRĪNUMI”

Centrs darbojas kinoteātra „Renesanse” telpās. 12.00-18.00

Zinātkāre ir ceļš uz zināšanām, bet zināšanas izskaidro brīnumus. Zinātkāres centrs "Zili Brīnumi" piedāvā uz zinātnes principiem balstītu interaktīvu ekspozīciju un iespējas pašiem izmēģināt dažādas tehnoloģijas un pārbaudīt dabas likumus. Centra apmeklējums būs interesants gan lieliem, gan maziem, bet īpaši tiek gaidīti bērnudārzu vecāko grupu un 1.-7. klašu audzēkņi.  Centrā tiks organizētas arī aizraujošas un izglītojošas nodarbības, demonstrējumi, bērnu nometnes. Būs iespēja organizēt bērnu jubilejas un citus pasākumus

Šādi bērnu zinātnes centri darbojas gandrīz katrā valstī, un tiem ir nozīmīga loma ne vien šī brīža kontekstā, bet arī ilgtermiņā, domājot par sabiedrības un valsts nākotni, iedvesmojot nākamos zinātniekus un inženierus, kas spēs radīt inovatīvus produktus un pakalpojumus. Biedrībai "V.I.U.C." ir daudzu gadu pieredze šādu centru izveidē un uzturēšanā. "Zili Brīnumi" Daugavpilī ir ceturtais  izveidotais bērnu zinātnes centrs Latvijā. Šāds zinātnes centru tīkls ļauj apkopot spēkus, efektīvāk izmantot resursus un iesaistīties vērienīgāku projektu realizēšanā.

Biļetes jāiegādājas no 4 gadu vecuma.

 

Pakalpojumu cenas skatiet mājas lapā www.zilibrinumi.lv Daugavpils sadaļā.

Zinātkāres centrs "Zili Brīnumi" Daugavpils aicina bērnus uz izzinošām un radošām darbnīcām:

Zinātkāres centrs "Zili Brīnumi" Daugavpils

Vienības iela 30, Daugavpils

Darba laiks: 12:00 - 18:00, bez brīvdienām

Sekojiet līdzi aktualitātēm http://facebook.com/ZiliBrinumiDaugavpils 

LATGALES CENTRĀLĀ BIBLIOTĒKĀ:

 Abonementā  atklāta mākslinieces un keramiķes Vēsmas Ušpeles gleznu izstāde “Magones”. Izstāde būs apskatāma līdz 5. decembrim.

Vēsma glezno tradicionālā eļļas tehnikā uz audekla un koka. Mākslas maģistre Evija Vasilevska Vēsmas darbus raksturo šādi: “Vēsmas darbu gleznieciskais spēks ir dažādu izteiksmes līdzekļu mērķtiecīgā lietojumā, kurā dominē radošais spēks, intuitīvās zināšanas par gleznojamo tēlu, vidi, objektiem. Mākslinieciskā vide Vēsmas darbos veido ekspresīvu krāsu uzlicienu, kurā intensīvi veidota faktūra mijas ar maigi izstrādātu virsmu.”

 

9.novembris – 30.novembris Vizuālās mākslas skolotājas Natālijas Kudiņas un skolnieces Lauras Muratovas izstāde “Ceļojums”

Ieeja bez maksas

 

No 14. novembra Latgales Centrālās bibliotēkas filiālē Piekrastes bibliotēkā  apskatāma bērnu zīmējumu izstāde, kas ir veltīta latviešu literātu Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai.

Izstādē apskatāmie darbi tapa Starptautiskā bērnu radošo darbu konkursa “Sēd uz sliekšņa pasaciņa” rezultātā. Konkursa mērķis ir iepazīt latviešu literatūru un kultūru, popularizēt Raiņa un Aspazijas daiļradi Krievijā, kā arī stiprināt Latvijas un Krievijas sadarbības saites kultūras jomā. Izstādes idejas autori ir Kaļiņingradas apgabala A. Gaidara bērnu bibliotēka sadarbībā ar Latvijas Republikas vēstniecības Krievijas Federācijā konsulārās nodaļas kanceleju Kaļiņingradā.

 

 Abonementā  atklāta Zviedru institūta izstāde “Zviedru kriminālromānu ainas”. Izstāde tiek rīkota Zviedru dienu ietvaros, kas risināsies Daugavpilī no 24. līdz 30. novembrim. Tā dāvās priekšstatu par mūsdienu populārākajiem kriminālromānu autoriem Zviedrijā un sniegs ieskatu viņu daiļradē. Izstādes atklāšanas pasākumā piedalīsies Ziemeļu Ministru padomes biroja direktors Jans Vidbergs un izdevniecības Zvaigzne ABC pārstāve Una Orinska.

Zviedru kriminālromāni ir guvuši plašu atpazīstamību visā pasaulē. Tiem raksturīgi spēcīgi raksturi, interesants sižeta savērpums ar daudziem samezglojumiem un negaidītiem pavērsieniem, dinamiska notikumu virzība un meistarīgs lokālā kolorīta atveidojums – cilvēciskās kaislības un noziegumi risinās gan miegainās mazpilsētās, gan nomaļās Ziemeļjūras piekrastes salās, gan Stokholmas ļaužu pilnajās ielās. Latvijā Zviedru kriminālromānu tulkojumi un ekranizācijas bauda īpašu popularitāti. Heninga Mankela radītais inspektors Valanders un Stīga Lārsona “Tūkstošgades triloģija” par žurnālistu Mikaēlu Blumkvistu un hakeri Līsbeti Salanderi ir tikai daži spilgti piemēri.

Ceļojošā izstāde “Zviedru kriminālromānu ainas” piedāvā tekstuālu un fotogrāfisku ieskatu 21 populāra Zviedru kriminālromānu autora daiļradē, kā arī sniedz priekšstatu par vidi, kurā risinās autoru radīto romānu darbība. Izstādes mērķis ir paplašināt Zviedru kriminālromānu cienītāju loku un piesaistīt jaunus lasītājus. Tā būs apskatāma līdz novembra beigām.

 

Ziemassvētkus un Jauno gadu sagaidot, Latgales Centrālā bibliotēka rīko ikgadēju rokdarbu izstādi “Lasītāju vaļasprieki”.

Aicinām visus interesentus piedalīties rokdarbu izstādē „Lasītāju vaļasprieki” un iesniegt dažādās tehnikās darinātus dekorus Latgales Centrālās bibliotēkas Abonementā, Rīgas ielā 22a, 2. stāvā līdz 14. decembrim. Papildus informācija pa tālruni 654 26065.

 

9.novembris – 30.novembris Vizuālās mākslas skolotājas Natālijas Kudiņas un skolnieces Lauras Muratovas izstāde “Ceļojums”

Ieeja bez maksas

 

·         Bērnu bibliotēkā “Zīlīte”  klubiņš “Brīvdienas bez garlaicības”

Klubiņš “Brīvdienas bez garlaicības” pašiem mazākajiem LCB filiāles Bērnu bibliotēkas “Zīlīte” lietotājiem. Atbilstoši vecumposmam bērniem tiks piedāvātas izzinošas, aktīvas un radošas nodarbības, kas dos iespēju ne tikai piedzīvot lasītprieku, bet arī, visiem kopā līdzdarbojoties, papildināt zināšanas. Pievienojieties mūsu pulkam! Turpmāk tiekamies katru sestdienu plkst. 11.00 Pasaku namiņā.

 

 DAUGAVPILS NOVADPĒTNIECĪBAS UN MĀKSLAS MUZEJĀ:

Ģimenes dienā muzejā varēs iemēģināt roku stikla rotājumu izveidē

29. novembrī no plkst.13.00 līdz 16.00 Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs aicina uz kārtējo Ģimenes dienu, kuras dalībniekiem būs unikāla iespēja apskatīt Līvānu stikla kausēšanas darbnīcas kausētu stikla darbu ekspresizstādi un piedalīties radošajā darbnīcā stikla apstrādē, veidojot Ziemassvētku rotājumus.

Līvānos stikls ir kaut kas vairāk, nekā vienkārši materiāls. Stikla kausēšanai ir senas tradīcijas.

Šobrīd Līvānos, Latgales mākslas un amatniecības centra telpās jau vairākus gadus darbojas stikla kausēšanas darbnīca. Tas nav tas, kas palicis pāri no Stikla fabrikas, tā ir no jauna izveidota Stikla kausēšanas darbnīca, kurā tiek izgatavoti stikla izstrādājumi vairākās stikla kausēšanas tehnikās.

Latgales reģionā Līvānu stikla kausēšanas darbnīca ir vienīgā, kurā var apskatīties vairākas stikla kausēšanas tehnikas un arī pašiem pamēģināt stikla pērļu kausēšanu liesmā un kausēšanu krāsnī.

Pašlaik darbnīcā tiek uzsākta vēl viena jauna stikla apstrādes tehnika – Tifany tehnika, kas paver jaunas iespējas darbam ar stiklu.

Lai iepazīstinātu Latgales iedzīvotājus ar Līvānu stikla kausēšanas darbnīcas darbiem un dotu iespēju pašiem darboties ar stiklu, „Radošā apvienība „Perspektīva”” projekta ietvaros, ar VKKF un Latgales reģiona attīstības aģentūras atbalstu, sadarbībā ar Latgales mākslas un amatniecības centru, organizē ekspresizstādes un radošās darbnīcas Latgales pilsētās: Rēzeknē 10.novembrī, Preiļos 24.novembrī, Krāslavā 27.novembrī, Daugavpilī 29.novembrī, Līvānos 5.decembrī.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja apmeklētāji Ģimenes dienas ietvaros varēs aplūkot izstādi, piedalīties radošajā darbnīcā, kā arī apskatīt muzeja vēstures ekspozīciju, iegādājoties īpašās biļetes par 1,42 EUR visai ģimenei, neatkarīgi no cilvēku skaita. Vietu skaits ierobežots!

 

 Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā (Rīgas ielā 8) laikā no 20. novembra līdz 17. decembrim tiek rīkota tradicionāla Ziemassvētku labdarības akcija „Sniedzot prieka mirkli”, kurā aicināti piedalīties visi pilsētas iedzīvotāji un organizācijas.

Sadarbībā ar Daugavpils dzīvnieku patversmi šogad aicinām dāvāt sirds siltumu un atbalstīt bez saimnieku gādības palikušos dzīves pabērnus – 70 kaķus un 30 suņus, kas nonākuši pilsētas dzīvnieku patversmē.

Visvairāk dzīvniekiem nepieciešama profesionāla sausā barība un konservi, noderēs arī spēļmantiņas kaķēniem un vecie pledi, lai ziemā ķepas un sirdis siltas.

Esiet atsaucīgi! Būsiet mīļi gaidīti ik dienas muzeja darba laikā:

Otrdien – sestdien – 10.00 – 18.00;

Svētdien, pirmdien – 10.00  – 16.00.

Vairāk informācijas pa tālruni 654 24155.

Mākslinieces ezotēriķes Brigitas Ektermanes gleznu izstāde „Spēka zīmes”

 

B.Ektermane uzskata, ka zīmes ir enerģijas un informācijas nesējas, tautas garīgās satikšanās lauks. Tās ir saules ceļš debesīs, kas runā par to, kā iekārtota pasaule, cilvēka attiecībām ar pasauli, par galvenajiem pasaules spēkiem – Dievu, Laimu, Māru, Pērkonu. Zīmes ir viens no latviešu kultūras kodiem. Brigita Ektermane savu Spēka zīmju redzējumu izveidojusi gleznās.

"Cilvēkam jāuzņemas atbildība par savu dzīvi, jāspēj ieraudzīt galvenās vērtības. Etnogrāfiskie raksti jau visiem zināmi, bet mans izaicinājums, par ko uzņemos atbildību, ir mana zīmju kompozīcija apvienota ar krāsu terapiju, kas dod jaunu spēku, aizsardzību, kas kurā brīdī cilvēkam vajadzīgs. Kad esmu nogurusi, iededzu sveci, sarunājos ar kādu zīmi. Uzkrājot zināšanas un informāciju, tagad cenšos to visu nodot cilvēkiem, taču joprojām turpinu mācīties.”                                          Brigita Ektermane

Izstāde Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā būs skatāma līdz 2016.gada 10.janvārim.

 

Eiropiete, imigrante, sieviete, gleznotāja, kas domāja savu glezniecisko domu – neatkarīgu no mākslas pasaules modes virzieniem. Māksliniekam visinteresantākā, visnozīmīgākā ir paša radošā domāšana. Tā var būt nebeidzama...”                                                                                                        Daina Dagnija

 Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā t atklāta Dainas Dagnijas glezniecības izstāde „Par zemi, par jūru, par mums...”.

 

 

 

 

P.Hudobčenoka telpisko mākslas darbu izstāde „Dvinskas stāsti”

 

 

Darbojas visas pastāvīgās ekspozīcijas.

 

     

Interesantiem ir iespēja viesoties arī MĀLA MĀKSLAS CENTRĀ, apskatīt centrā izvietotos darbus un izbaudīt podnieku piedāvātās aktivitātes.

 

Bibliotēkas darba laiks sestdienās 10.00-17.00, svētdiena un pirmdiena ir brīvdiena

Muzeja darba laiks sestdienās 10.00-18.00, svētdienās 10.00-16.00.

Māla mākslas centra darba laiks sestdienās 12.00-18.00, svētdienās 12.00-16.00

Marka Rotko mākslas centra darba laiks sestdienās 11.00-19.00, svētdienās 11.00-17.00.

Latgales zoodārza darba laiks ir no 10.00- 18.00.

 

SLIDOŠANA LEDUS HALLĒ

Daugavpils Ledus halle aicina uz nakts diskotēkām uz ledus

Daugavpils Ledus halle aicina visus interesentus uz nakts diskotēkām uz ledus! Šo piektdien visi tiek aicināti uz diskotēku no plkst. 22:30.

Ledus halle šogad piedāvā lielisku piektdienas vakara pavadīšanas veidu – slidošanu uz ledus jautras mūzikas pavadījumā. Nakts diskotēkas laikā darbosies arī bufete.

Ieeja atļauta personām no 18 gadu vecuma. Labā ziņa, ka nakts diskotēkas ieejas cena neatšķirsies no ierastās masu slidošanas cenas.

Vairāk par cenām: http://www.sportaparvalde.lv/sporta-parvalde/masu-slidosana/cenas

Piektdiena: 11:00, 12:25, 18:30, 23:00 (nakts diskotēka)
Sestdiena: 12:45, 20:30
Svētdiena: 12:15, 17:30, 20:15

OLIMPISKĀ CENTRA BASEINU KOMPLEKSS

Darba laiks:

Darba dienās 08.00-23.00
Brīvdienās 09.00-22.00

OLIMPISKĀ CENTRA TRENAŽIERU ZĀLE

Darba laiks:

Darba dienās no 9:00 līdz 22:00

Sestdienās 10:00 līdz 20:00

Svētdienās 10.00 līdz 15.00

SPORTA PASĀKUMI:

28. novembrī 16.00 Baltijas volejbola līgas spēles Bērnu un jauniešu sporta skolā un 18.00 Olimpiskajā centrā.

29. novembrī 12.00 Baltijas volejbola līgas spēle Bērnu un jauniešu sporta skolā.

29. novembrī 13.00 Olimpiskajā centrā notiks sporta deju sacensības “Draugu deja”

29. novembrī 11.00 Atklātais čempionāts dambretē Šaha klubā.

 

Domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa




Atpakaļ