Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

08-10-2015

Iraida Šarenkova: „Ar saviem ziediem es izpušķoju gan balkonu, gan kāpņutelpu” (VIDEO)


Iraida Šarenkova dzīvo mājā Zeļinska ielā 22, kas atrodas Ķīmiķu mikrorajonā.  Viņa ir viena no vasaras apstādījumu noformējuma konkursa ilggadējām dalībniecēm. Sacensībās par labāko balkonu, puķu dobju un puķu dārziņu ziedošo noformējumu viņa piedalās jau piecus gadus. Dažādos gados viņa ieguva gan otrās, gan trešās vietas, 2013. gadā uzvarēja, un šogad viņai atkal uzsmaidīja veiksme. 2015. gada konkursā viņa dala pirmo vietu ar Lūciju Jegorovu nominācijā „Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkonu, lodžiju un terašu noformējums”. Ar Iraidu mēs tikāmies dažas dienas pēc apbalvošanas ceremonijas, kas noritēja Daugavpils pilsētas domē. 740.pilsētas jubilejas gadā konkurss noritēja ar devīzi „Daugavpils ir pilsēta, kas zied!”. Gatavojoties konkursam, saimniece nolēma papildināt iecienīto pelargoniju kolekciju.

Vēršoties pie konkursa komisijas locekles Annas Semjonovas, Iraida izteica nožēlu par to, ka šogad konkurss norisinājās vēlāk nekā ierasts, un viņas balkons izskatās ne tik krāšņi un pievilcīgi. „Vai to nevarētu rīkot agrāk, piemēram, jūlijā?” viņa vaicāja. Atbildot uz jautājumu, ainavu arhitekte paskaidroja, ka šogad tā bija dažādu apstākļu sakritība, arī laika apstākļi bija ne visai labvēlīgi. Speciālisti ņems vērā lūgumu, taču Iraida, šķiet, velti pārdzīvo. Vērtēšanas komisija viņas balkonu apskatīja augusta vidū, un tas pārsteidza ar savu krāšņumu un lakonismu.

„Man ir viegla roka,” atzīst Iraida, „lai kur arī es iestādītu puķi, tā aug visur”. Viņas dzīvoklī ir daudz dažādu augu. Viņa īpaši lepojas ar Ziemassvētku zvaigzni un papardi. Pirms trīs gadiem viņa sāka izrotāt ar saviem zaļajiem stādījumiem arī kāpņutelpu, kurā ir patīkami atrasties gan kaimiņiem, gan ar viesiem. Iraida cer arī turpmāk piedalīties tradicionālajā konkursā. Ja veselība ļaus, noteikti izdomās kaut ko jaunu. Balkonu, puķu dobju, pagalmu un piegulošo teritoriju noformējumā ir daudz dažādu nianšu, taču ir dažas galvenās: tās arī ir jāievēro.

Privātmāju īpašniekiem ir jāievēro Latvijas likumdošana, un viņi nedrīkst būvēt necaurredzamus žogus. Vismaz daļai ir jābūt atklātai, lai garāmgājēji varētu ne tikai apbrīnot, bet arī ņemt no citiem piemēru. Pašvaldība aicina pilsētniekus piedalīties 2016. gada konkursā un atcerēties, ka pacietība, darbs un, galvenais, vēlēšanās var radīt brīnumus.

 




Atpakaļ