Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

07-10-2015

Grāmatu suņi iemācīs bērniem lasīt skaļi (VIDEO)


Daugavpils Bērnu bibliotēkā „Zīlīte” tika prezentēts Latvijā pirmais pilotprojekts, kurā suņi palīdzēs bērniem mācīties lasīt grāmatas. Mums ir labi zināmi suņi - pavadoņi, sargi, gani, ģeologi, glābēji un pat ārsti. Dažādu slimību ārstēšanas metode ar dzīvnieku palīdzību ieguva pasaules atzinību un strauji izplatījās 20. gadsimta vidū. To sauc par „kanisterapiju” (tulkojumā no latīņu valodas „canis” nozīmē suns). Ar kanisterapiju Latgales reģionālais dzīvnieku mīļotāju centrs nodarbojas 8 gadus, pēdējo gadu laikā centra speciālisti ir apguvuši vēl vienu populārās metodes virzienu – ar speciāli apmācītu dzīvnieku palīdzību palīdzēt bērniem pārvarēt grūtības lasīt skaļi vai grupā. Interneta laikmetā ir grūti atraut bērnus no monitora un piespiest lasīt, taču suns var kļūt par labu motivāciju.

Uz prezentāciju ieradās bērni ar dažādu sagatavotības līmeni, taču visiem bija interesanti iepazīt un satikt trīsgadīgo Muhtaru un divgadīgo Lūku. Patiesu līdzjūtību raisīja Muhtara smagais liktenis. Viņš bija neredzīgo pavadonis, taču viņa pēdējais saimnieks bieži sita suni, tas saslima un kļuva bailīgs. Suni gribēja iemidzināt, taču Antoņina paņēma viņu savā centrā, notestēja un saprata: no Muhtara iznāks lielisks grāmatu suns. Nesavtīgā dzīvnieka mīlestība ir galvenais un noteicošais faktors, kas spēj turēties pretī cilvēka ciešanām, kompleksiem un bailēm. Ar uzmanību apveltītie suņi centās izrādīt sevi visā krāšņumā, turklāt izpildīja visas bērnu un pieaugušo komandas un, protams, klausījās, kā bērni lasa. Tas viss pārsteidza un iepriecināja vecākus, kuru bērni mācās sazināties, runāt, pārvarēt kautrību un brīvi paust savas emocijas.

Turpmāk bezmaksas nodarbības bērniem notiks individuāli atsevišķā Bērnu bibliotēkas „Zīlīte” telpā (Mihoelsa ielā 58). Nodarbībās piedalīsies suns un pieredzējis kanisterapeits. Domājot par nākotni, centra speciālisti vēlas piesaistīt dalībai projektā pensionētos skolotājus. Izejot iepriekšēju apmācību, arī viņi varētu palīdzēt bērniem pārvarēt grūtības, kas rodas lasot priekšā skaļi.

 




Atpakaļ