Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

02-10-2015

Daugavpils seniori piedalās pirmajā datorprasmju olimpiādē


1. oktobrī Starptautiskajā senioru dienā septiņās Latvijas pilsētās norisinājās pirmā Senioru datorprasmju olimpiāde. Rīgā, Daugavpilī, Rēzeknē, Jēkabpilī, Liepājā, Jelgavā un Cēsīs to rīkoja Lattelecom sociālās atbildības iniciatīvas Pieslēdzies, Latvija! kursu dalībniekiem. Starppilsētu konkurencē pirmo vietu ieguva Jelgava, iegūstot 20 no kopsummā 23 punktiem. Tai sekoja Jēkabpils un Liepāja. Savukārt Daugavpils, tāpat kā Rīga un Rēzekne, ieguva 16 punktus.

Daugavpilī pirmās trīs vietas ieguva attiecīgi 69 gadus vecā Nastazija Karaškeviča, Ļubova Vaide un Arvīds Džeriņš. Pirmās vietas ieguvējs N. Karaškeviča saka: “Senioru datorkursus apmeklēju pirmo gadu, un esmu ļoti pateicīga par šo iespēju. Kursi palīdzējuši kļūt pastāvīgākai un neatkarīgākai. Olimpiāde bija tiešām interesants pārbaidījums, kas atgādināja, ka  ir vēl ļoti daudz lietu, ko gribas iemācīties paveikt  ar saviem spēkiem.”

Senioru datorprasmju olimpiādē dalībnieki veica gan individuālos uzdevumus, gan strādāja komandās. Lielāko azartu sagādāja netradicionālais programmēšanas uzdevums, kas veidots sadarbībā ar programmēšanas pulciņu sākumskolēniem Learn IT. Tā laikā senioriem ar datora palīdzību bija jāpanāk, ka speciāls Lego krokodils izpilda noteiktas darbības – virina muti, čāpstina, “apēd” cepuri u.c. Savukārt individuālajos uzdevumos pēc iespējas ātrāk un precīzāk bija jāizpilda noteiktas darbības, atbilstoši mācību laikā apgūtajam. Tostarp jāsameklē Dailes teātra izrādes Frankenšteins norises datumi un jāprot atrast biļešu iegādes veidi, internetā jāatrod autobusu saraksts, jāspēj strādāt ar Google Maps, jāizpilda uzdevumi no Pieslēdzies, Latvija! mācību programmas un jāveic citas darbības.

“Bija liels prieks redzēt senioru pārsteigumu par uzdevumu ar robotu, kas parādīja, cik daudz var izdarīt ar datoru. Tas senioriem bija tiešām atklājums un jaunas emocijas. Ar pārējo kādam veicās labāk, bet citam dēļ uztraukuma grūtāk. Taču, kā atzīst seniori, tieši tie uzdevumi, ar kuriem neveicās tik raiti, motivē mācīties tālāk. Kopumā var teikt, ka olimpiāde bija labs pārbaudījums tam, ko zinām un kas vēl jāapgūst,“ stāsta Pieslēdzies, Latvija! pasniedzēja no Daugavpils Krievu vidusskolas – liceja Jeļena Azareviča.

Kopš 2008./2009.mācību gada, kad Lattelecom sāka Pieslēdzies, Latvija! iniciatīvu, ar pašvaldību un skolu atbalstu apmācīti jau vairāk nekā 28 tūkstoši senioru. Šogad mācības norisinās Rīgā un citās pilsētās, kur līdz šim bijusi aktīvākā senioru interese - Daugavpilī, Rēzeknē, Jēkabpilī, Liepājā, Jelgavā un Cēsīs. Pieslēdzies, Latvija! septītajā mācību gadā iniciatīvas realizācijā iesaistīta Rīgas Aktīvo senioru alianse (RASA). Biedrības biedri reģistrē iniciatīvas dalībniekus, koordinē mācību grupas un nodrošina mācības Rīgā.

 

Fotogrāfijas no Senioru datorprasmju olimpiādes norises vietām aplūkojamas šeit: https://www.flickr.com/photos/lattelecom/sets/72157659279828456

 

Papildu informācija:

Līga Bite
Lattelecom Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu vadītāja

Tālruņi: 670 55 740, 29109944
e-pasts: liga.bite@lattelecom.lv

www.piesledzieslatvija.lv
www.lattelecom.lv
www.Twitter.com/Lattelecom; www.Facebook.com/Lattelecom; www.Draugiem.lv/Lattelecom; www.flickr.com/photos/lattelecom/




Atpakaļ