Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

04-09-2015

ATPŪTAS UN IZKLAIDES IESPĒJAS NEDĒĻAS NOGALĒ DAUGAVPILĪ


Nedēļas nogalē Daugavpilī var apmeklēt virkni izstāžu, ko piedāvā Marka Rotko mākslas centrs, Novadpētniecības un mākslas muzejs, Latgales centrālā bibliotēka. Zinātkāres centrs “Zili brīnumi” aicina uz aizraujošām aktivitātēm. Daugavpils cietoksnī var ļauties nesteidzīgām pastaigām. Ir iespēja apmeklēt daudzus sporta pasākumus, atpūsties un sportot Olimpiskajā centrā. Dabas mīļotāji var doties uz Zooloģisko dārzu.

 

Jubilejas festivāls „Artišoks 2015”


 Daugavpils pilsētas domes Jaunatnes departaments visus Daugavpils pilsētas iedzīvotājus un ciemiņus aicina 5.septembrī plkst. 15:00 Vienības laukumā, Dubrovina parkā un Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzeja pagalmā uz Jauniešu festivālu „ARTIŠOKS 2015” 5 gadu jubileju!  

                Jaunatnes departaments 5. septembrī kopā ar: TempArt, Skoptr, Marīte Art, Dienas nagla, Latvijas jaunatnes klubs, Fresh Juice, Latgales džeza klubs-studija, Dagood Studio, DJ School, Jitae, Daugavpils Wushu School Wingchun, Daugavpils Universitātes Studentu padome, ERFOLG, Latgoly Leiga (KVN), Daugavpils Universitātes Veselības veicināšanas centrs, Jauniešu grupa "Par to", Latvijas Sarkanā Krusta Jaunatne Daugavpils pilsētas komiteja, DU Karjeras un iniciatīvu atbalsta centrs, Stoptime Dance Studio, VMK "Robeža", Nevo Drom D, MERO MA, Latvijas atlētiska un fitnesa federācija, OK "Stiga", LATC, Singitaj, D. Karate Academy "LFSKA", Jaunatnes sporta biedrība "Ielu vingrošana", klubs "Musaši", Zumba ar Svetlānu, Daugavpils skolēnu džudo klubs "DSDK", Latgales dizaina biedrība, Zumba ar Nataliju, FREE, GrowDreMediaGroup, Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskola, MALIKA DANCE STUDIO, INTENSE FITNESS, Victory-1, Krievu kultūras centrs, D’SAINT, Leļļu teātris un radošā darbnīca Zabava, Kāpēc 5, J. Org - Jauniešu Organizācija, Biedrība Cirka un deju studija "Vivat", Daugavpils Centra vidusskola, Profesionālās izglītības kompetences centrs, Daugavpils Būvniecības tehnikums, Starpskolu teatrāla laboratorija, Transporta un sakaru institūts, Latgales filiāle, Rekrutēšanas un jaunsardzes centra, Jaunsardzes departamenta, 2.novada nodaļas 309.Daugavpils jaunsargu vienība u.c

 

 

Aicina uz izbraucieniem pa Daugavu no arkas Rīgas ielas galā zem dambja uz motorizētā plosta Sola un liellaivas Dina.
Plosta Sola un laivas Dina plānotie publiskie reisi ir piektdien 18.00, sestdien un svētdien katru stundu no 13.00 līdz 19.00.

Darbadienās pieņem individuālus pasūtījumus.
Plānotais maršruts no Centra ostas pie Daugavas zem arkas pie dambja pretī Rīgas ielai līdz Cietokšņa ostai, pretī Nikolaja vārtiem cietokšņa rajonā.
Tālruņi uzziņām 29493121; 26833538; 26920349 http://plostunoma.lv/

 

ROTKO MĀKSLAS CENTRĀ:

 

Turpinās Laikmetīgo operu cikla LULU vasaras sezona Rotko mākslas centrā. Sestdien 5.septembrī plkst. 15.00 visiem interesentiem tiks piedavata iespēja noskatīties Andra Dzenīša operu „Dauka” videoformātā. 2012. gadā šī opera saņēmusi balvu Kilograms kultūras nominācijā Gada pārsteigums un nominēta kā Gada uzvedums Lielajai Mūzikas balvai 2012.

Biļetes cena pieaugušajiem 1.50 EUR un 1.00 EUR skolēniem, studentiem un pensionāriem.

 

Svētdien, 6. septembrī Rotko centrā ieeja visiem apmeklētājiem būs par īpašām akcijas cenām. Visas mainīgās izstādes (Sektori B,C,D kopā) varēs apmeklēt tikai par 1.50 EUR, bet pastāvīgo ekspozīciju „MARKS ROTKO. DZĪVE UN MĀKSLA” (Sektors A) par 3.00 EUR. Savukārt, visas mākslas centra izstādes kopā varēs apmeklēt par 4.50 EUR. Svētdienās mākslas centrs strādā no plkst.11.00 līdz 17.00.

 

 

Pāvila vēstules

 

Apustuļa Pāvila 1. vēstules korintiešiem 13. nodaļu var uzskatīt par kristietības esenci, kas papildina Kristus novēlējumu Jāņa evaņģēlijā. Vēstules oriģinālteksts sengrieķu valodā liek aizdomāties par cilvēcisko spēju telpisko neierobežotību un saistību ar ārpusteritoriālām vai ārpus laika pastāvošām vienībām. Jebkurš tulkojums jau kļūst par atspulgu, tādēļ šeit par tulkojumu var uzskatīt senā teksta vizualizāciju grafisko scēnu veidolos, kuras nevar uzskatīt par tiešām ilustrācijām, bet gan par teksta atdzīvināšanas mēģinājumiem. Šāda atdzīvināšana vai augšāmcelšanās var norisināties vienīgi ar aktīvas līdzpārdzīvošanas veidu, ko savā ziņā var uzskatīt par autoru pateicības un pārliecības manifestu.

Izstāde Rotko centra notiek sadarbībā ar galeriju „Pegazs” no 2015. gada 14. augusta līdz 15. septembrim.

 

Ilona Sauša “UN TAD”

 

Izstāde „Un tad” atspoguļo autores pasaules uztveri un filozofiju. Tajā ir iekļauta virkne jaunradīto darbu, kā arī daži pēdējās desmitgades laikā tapušie darbi, kas radīti dažādos vizuālās mākslas medijos.

Izstādes nosaukumā izmantotais saiklis un partikula ir līdzeklis, lai veidotu saikni, pāreju starp cilvēka radīto kultūru un dabu, civilizācijas vēstures laikaposmiem, nojaucot robežas starp laiku, atsevišķām valstīm, kontinentiem un mītiem, sajaucot reālitāti ar izdomājumiem. Izstāde ir kā ceļu tīkls, kurā katram skatītājam ļauts meklēt un atrast savu taku, risinot savu naratīva pavedienu.

Izstāde ir arī autores veltījums saviem kolēģiem. Te atrodami Daugavpils mākslinieku skulpturāli portreti, kuros attēlotajiem personāžiem piešķirtas viduslaiku, jūgendstila, tatāru-mongoļu vai mūsdienu kultūras varoņu iezīmes, izceļot to īpašo tēlu un personības vērtību, kura diemžēl ikdienas dzīvē reti tiek ievērota.

Izstādi var apskatīt no 2015.gada 1.augusta līdz 1.septembrim.

 

VASARAS PILNBRIEDA IZSTĀDES

 

No 2015. gada 17. jūlija Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā varēs skatīt 5 jaunas izstādes, kas sasaucas kopā ar dabas, mākslas un dzīves briedumu. Vasaras vidū, kad visapkārt vērojams plaukums un pilnbrieds, Rotko mākslas centrs aicina iepazīties ar jaunas izstāžu sezonas jau atzītu un nobriedušu mākslinieku darbiem: Daina Dagnija. Sievietes spēks un brīvība; Bents Holšteins (Dānija). FERWEH; Leonīds Tugaļevs. FotoGrāfs; Marija Maijere (Vācija). Ziedēšanas laiks; Inese Āboliņa, Skaidrīte Cihovska, Violeta Jātniece, Izabella Krolle, Kornēlija Ozoliņa, Silvija Šmidkena. ĶĪPSALAS KERAMIKA.

 

 DAINA DAGNIJA. SIEVIETES SPĒKS UN BRĪVĪBA.

Izstāde iezīmē mākslinieces radošās darbības būtiskākos posmus, parādot gan agrīnos Dainas Dagnijas darbus - Okinavas perioda kompozīcijas - krāsainus, dzīvīgus un tajā pašā laikā simboliskus tēlus, uzlūkotus īpašajā Okinavas vidē, kas raksturo mākslinieces glezniecību 60.gadu beigas un 70.gadu sākumā, gan mākslinieces jaunākos darbus, kas ir  sievietes enerģijas, kosmosa spēka un prāta pilni. Viss mijās, vijās, tiecas, elpo, joņo, triecas, plūst un virmo, atklājot mākslinieces enerģijas spēku. Dainas Dagnijas darbi burtiski staro, ļaujot uzsmaidīt un starot.

Attēls: Daina Dagnija "Sieviete un govs Nr.11", 1985.

 

BENTS HOLŠTEINS (DĀNIJA). FERWEH

Rotko mākslas centrā varēs apskatīt līdz šīm vērienīgāko Dāņu mākslinieka Benta Holšteina darbu izstādi, kurā mākslinieks attēlo galvenokārt dabu, iedvesmojoties no saviem daudzajiem ceļojumiem un parādot savu ļoti personisko dabas elementu interpretāciju. Mākslinieks nepārtraukti eksperimentējis ar jauniem materiāliem, un viens no viņa nesenajiem jaunatradumiem ir glezniecības apvienošana ar foto attēliem uz alumīnija.

 

 

ĶĪPSALAS KERAMIKA. Inese Āboliņa, Skaidrīte Cihovska, Violeta Jātniece, Izabella Krolle, Kornēlija Ozoliņa, Silvija Šmidkena.

Ķīpsalas keramika – 20. gadsimta otrās puses latviešu mākslas un kultūras fenomens, kas veidojis vairākas keramiķu paaudzes un ļāvis nostiprināties latviešu tradīcijām keramikā, kā arī tapt laikmetīgajai keramikai Latvijā. Tas ir tilts, kas savienoja tradicionālo un profesionālo keramiku, no abām paņemot labāko, un šo tiltu būvējuši cilvēki, mākslinieki. Izstādē piedalās mūsu zelta laikmeta, kuras joprojām strādā Ķīpsalas keramikas darbnīcās, kā arī rīko izstādes un piedalās citos mākslas dzīves pasākumos.

Dainas Dagnijas, Benta Holšteina un Ķīpsalas keramiķu izstādes varēs apskatīt līdz 15. septembrim.

 

Keramikas simpozijs

 

Trešo reizi Daugavpilī pulcējās Latvijā un starptautiski atzītas keramikas personas, veidojot domu apmaiņu keramikas valodā, kopā un atsevišķi radot jaunas keramikas formas un diskutējot par keramikas nozīmi laikmetīgajā mākslā.

 

Gads, kura zīmē aizsākas Starptautiskais keramikas mākslas simpozijs Daugavpilī, ir nozīmīgs keramikas nozarei gan Latgalē, gan Latvijā. Pašmāju keramiķu studijai „Latgale” šogad apritēja 35 gadu jubileja, savukārt pašlaik Rotko centrā skatāma izstāde „Ķīpsalas keramika” – tā atspoguļo pagājušā gadsimta otrās puses radošās keramiķu grupas devumu laikmetīgās keramikas tapšanā Latvijā. Neilgi pēc simpozija noslēguma ieskats keramikas mākslas pasaulē turpināsies izstādē „Latvijas laikmetīgā keramika”, kas arī būs skatāma Rotko centrā. Tāpēc Starptautiskajam keramikas mākslas simpozijam CERAMIC LABORATORY šogad tiek piešķirta īpaša pievienotā vērtība – tas ļaus vērtēt Latvijas keramikas mākslas attīstību pasaules mākslas kontekstā.

Izstāde Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā skatāma no 2015. gada 18. augusta līdz 10. oktobrim.

 

Daugavpils Marka Rotko mākslas centra Bērnu istaba Bērnu zīmējumu konkursa „Pastaiga Daugavpilī” darbu izstāde.

 

ZINĀTKĀRES CENTRS „ZILI BRĪNUMI”

 

Kinoteātra „Renesanse” telpās. 12.00-18.00

Zinātkāre ir ceļš uz zināšanām, bet zināšanas izskaidro brīnumus. Zinātkāres centrs "Zili Brīnumi" piedāvā uz zinātnes principiem balstītu interaktīvu ekspozīciju un iespējas pašiem izmēģināt dažādas tehnoloģijas un pārbaudīt dabas likumus. Centra apmeklējums būs interesants gan lieliem, gan maziem, bet īpaši tiek gaidīti bērnudārzu vecāko grupu un 1.-7. klašu audzēkņi.  Centrā tiks organizētas arī aizraujošas un izglītojošas nodarbības, demonstrējumi, bērnu nometnes. Būs iespēja organizēt bērnu jubilejas un citus pasākumus.

 

Šādi bērnu zinātnes centri darbojas gandrīz katrā valstī, un tiem ir nozīmīga loma ne vien šī brīža kontekstā, bet arī ilgtermiņā, domājot par sabiedrības un valsts nākotni, iedvesmojot nākamos zinātniekus un inženierus, kas spēs radīt inovatīvus produktus un pakalpojumus. Biedrībai "V.I.U.C." ir daudzu gadu pieredze šādu centru izveidē un uzturēšanā. "Zili Brīnumi" Daugavpilī ir ceturtais  izveidotais bērnu zinātnes centrs Latvijā. Šāds zinātnes centru tīkls ļauj apkopot spēkus, efektīvāk izmantot resursus un iesaistīties vērienīgāku projektu realizēšanā.

 

Biļetes jāiegādājas no 4 gadu vecuma.

 

Pakalpojumu cenas skatiet mājas lapā www.zilibrinumi.lv Daugavpils sadaļā.

 

 

LATGALES CENTRĀLĀ BIBLIOTĒKĀ:

 

 Latgales Centrālās bibliotēkas Abonementā atklāta fotožurnālista Jurija Dunaiska personālizstāde “Skats caur objektīvu” .

Vairāk nekā 20 gadus Jurijs Dunaiskis darbojas fotoreportāžas žanrā Daugavpils masu medijos. Šobrīd strādā ziņu portālā grani.lv un laikrakstā „Сейчас”, ikdienas fiksējot notikumus un aktualitātes Daugavpils pilsētas un Latgales reģiona dzīvē.
Izstādē būs skatāmas vairāk nekā 40 dažāda žanra fotogrāfijas: krāšņas dabas un izteiksmīgas pilsētas ainavas, portreti, sporta notikumi un fotoreportāžas no ārkārtas situācijām.

 

 

 6. augustā Latgales Centrālās bibliotēkas filiālē Bērnu bibliotēkā “Zīlīte” notiks tikšanās ar populāru latviešu rakstnieci Inesi Zanderi. Pulksten 10.00 uz dialogu ar autori tiek aicināti pirmsskolēni, savukārt plkst. 11.30 uz tikšanos un radošu sarunu gaidām ģimenes kopā ar bērniem un citus interesentus. Tikšanās laikā varēs tuvāk iepazīt literatūras radīšanas procesu, iesaistīties diskusijā, kā arī aplūkot autoru daiļradei veltītas, īpaši veidotas literatūras izstādes.
Literārā tikšanās tiek rīkota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) atbalstu projekta “Dialogs. Rakstnieki Daugavpilī” 1. kārtas ietvaros.
Gaidām visus interesentus!

 

 DAUGAVPILS NOVADPĒTNIECĪBAS UN MĀKSLAS MUZEJĀ:

 

 

Latgales brīvo mākslinieku asociācijas izstāde "Vēsturiskā Daugavpils"

 

2015. gada 5. augustā Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā, Rīgas 8, notika Latgales brīvo mākslinieku asociācijas izstādes „Vēsturiska Daugavpils” atklāšana.
Latgales brīvo mākslinieku asociācija tika izveidota 2003. gadā. Pašlaik asociācijā darbojas 18 dalībnieku, kas ir gan profesionālie mākslinieki, gan vienkārši mākslinieki amatieri. Asociācijas vadītāja ir Marija Safronova. Radošais kolektīvs aktīvi piedalās kā kolektīvajās, tā arī personālizstādēs. Darbu izstādes ir bijušas ne tikai Latvijā – Daugavpilī, Rīgā, Rēzeknē, Krāslavā, Ilūkstē, Valkā, Viļānos un Ludzā, bet arī Lietuvas pilsētās – Viļņā, Zarasos un Ignalinā. Izstādes „Vēsturiska Daugavpils” darbu autori – Jānis Daukšte, Marija Safronova, Liliāna Čukste, Valentīna Vorotņikova, Anastasija Sazankova un Larisa Sergejeva ir iemūžinājuši gan Daugavpils burvīgos dabasskatus, gan klusās dabas ainas, gan arī nozīmīgākos pilsētas arhitektūras pieminekļus.
Kopumā izstādē ir apskatāmas 25 Daugavpils autoru gleznas, kas atklāj mākslinieku radošo enerģiju, izjūtas un vērtības.
Izstāde būs apskatāma līdz 6. septembrim.

 

 

 

P.Hudobčenoka telpisko mākslas darbu izstāde „Dvinskas stāsti”

 

Darbojas visas pastāvīgās ekspozīcijas.

Interesantiem ir iespēja viesoties arī MĀLA MĀKSLAS CENTRĀ, apskatīt centrā izvietotos darbus un izbaudīt podnieku piedāvātās aktivitātes.

.

Bibliotēkas darba laiks sestdienās 10.00-17.00, svētdiena un pirmdiena ir brīvdiena

Muzeja darba laiks sestdienās 10.00-18.00, svētdienās 10.00-16.00.

Māla mākslas centra darba laiks sestdienās 12.00-18.00, svētdienās 12.00-16.00

Marka Rotko mākslas centra darba laiks sestdienās 11.00-19.00, svētdienās 11.00-17.00.

Latgales zoodārza darba laiks ir no 10.00- 18.00.

 

SLIDOŠANA LEDUS HALLĒ

Piektdiena: 12:30, 19:45
Sestdiena: 13:10, 20:15
Svētdiena: 13:30, 16:00, 19:45

OLIMPISKĀ CENTRA BASEINU KOMPLEKSS

Darba dienās: 09:00-21:00
Brīvdienās:      09:00-21:00

OLIMPISKĀ CENTRA TRENAŽIERU ZĀLE

Darba dienās: 09:00 - 21:00
Sestdienās:     09:00 - 15:00
Svētdiena:       brīvdiena

 

SPORTA PASĀKUMI:

6. septembrī 10.00 Šaha klubā notiks Daugavpils kausa izcīņa dambretē.

Domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa




Atpakaļ