Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

11-08-2015

Vai daugavpilieši ir gatavi pieņemt izaicinājumu ziedot asinis regulāri vismaz trīs reizes gadā?


Pirms dažām dienām Latgales keramikai veltītā skulptūra Daugavpilī ieguva jaunu rotu – Lielvārdes jostu. Tā Valsts Asinsdonoru centrs (VADC) aicina daugavpiliešus un pilsētas apkārtnes iedzīvotājus pieņemt izaicinājumu un doties ziedot asinis tepat Daugavpils reģionālās slimnīcas Asins sagatavošanas nodaļā (Viestura iela 5). Turklāt darīt to ne tikai tagad, bet arī regulāri nākotnē. 

Bieži cilvēki nezin, ka vīrieši asinis var ziedot 6 reizes, sievietes - 4 reizes gadā, starp asins nodošanas reizēm ievērojot vismaz 9 nedēļu intervālu. Protams, ne vienmēr izdodas atrast laiku tik daudzas reizes, tomēr būtu vēlams ievērot regularitāti un ziedot asinis vismaz trīs reizes gadā. Tas ir svarīgi, jo Latvijā ik dienu nepieciešams, lai asinis ziedotu vismaz 150 cilvēki, kopā gadā ziedojot 54 750 devas asiņu. 2013. un 2014. gadā katrā ir noziedotas gandrīz 53 000 devas asiņu, tomēr tas ir nepietiekami, lai pilnībā nodrošinātu visu pieprasījumu un būtu gatavi neparedzētiem gadījumiem. Daugavpils reģionālās slimnīcas Asins sagatavošanas nodaļā 2014. gadā kopā asinis ziedot bija atnākuši 1895 cilvēki no tiem 1059 vīrieši un  836 sievietes, kopā noziedojot 3397 devas jeb gandrīz 1700 litrus asiņu, kas ir gandrīz 6,5% no visām Latvijā saziedotajām asinīm. Jāatzīmē, ka šī gada pirmajā pusgadā Daugavpilī donori bijuši nedaudz aktīvāki nekā pagājušā gada pirmajā pusgadā, šogad noziedojot par 281 asinis devu vairāk.

 

Parasti donoru aktivitāte īpaši samazinās vasaras mēnešos un garo svētku laikā, kad, dodoties atvaļinājumā, cilvēkiem prātā ir ceļojumi, atpūta vai dārza darbi, nevis asins ziedošana. Tāpēc ar atgādinājumu, ka mēs visi esam saistīti un kādu dienu asinis var vajadzēt jebkuram no mums, Valsts Asinsdonoru centrs (VADC) īsteno informatīvu kampaņu „Mums ir viena asinsrite”. Kampaņas mērķis ir piesaistīt jaunus donorus un mainīt esošo donoru ieradumus, aicinot cilvēkus ziedot asinis regulāri vismaz trīs reizes gadā, tai skaitā atvaļinājumu un garo brīvdienu laikā. Kampaņa rit jau mēnesi un var apgalvot, ka mērķi ir izdevies pietuvināt. Tā piemēram, Daugavpilī ziedotāji bijuši aktīvāki arī vasarā – šī gada  jūlija  četrās nedēļās ziedot atnākuši par 43 cilvēkiem vairāk nekā pagājušajā gadā tajā pašā periodā.  

 

Arī 11. augustā, kad Daugavpils reģionālā slimnīca īpaši aicināja nākt ziedot asinis, cilvēki bija ļoti atsaucīgi. Šajā dienā asinis ziedot atnāca 50 cilvēki, kas ir divas reizes vairāk cilvēku nekā parastās dienās. Viens no ziedotājiem bija arī Daugavpils domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis, kas iepriekš asinis bija ziedojis tikai studiju laikā: „Neviens no mums nav pasargāts no situācijas, kad nepieciešama palīdzība. Ne vienmēr mēs par to uzzinām, bet kļūstot par asins donoru ikkatram ir iespēja sniegt palīdzīgu roku kādam, kas nonācis nelaimē. Esmu pārliecināts, ka uz asins sagatavošanas nodaļu cilvēku nāk nevis, lai saņemtu kādus labumus, bet lai palīdzētu līdzcilvēkiem.”

 

Ilona Skrinda, Daugavpils reģionālās slimnīcas Asins sagatavošanas nodaļas vadītāja  uzsver: „Asins donori ir īpaši cilvēki, jo ir gatavi dalīties ar sev dārgāko - paša asinīm. Viena donora asinis var izglābt pat trīs cilvēkus, tāpēc esam ļoti pateicīgi gan tiem, kas ziedo asinis regulāri ikdienā, gan tiem, kas izmantoja iespēju pirmo reizi ziedot asinis papildus nozīmētajās darba stundās 11. augustā. Jūsu ziedotās asinis palīdzēs līdzcilvēkiem ne tikai Daugavpilī un tās apkārtnē, bet arī citviet Latvijā.

 

Daugavpilī asinis var ziedot Daugavpils reģionālās slimnīcas Asins sagatavošanas nodaļā (Viestura iela 5) pirmdienās, otrdienās un trešdienās no plkst. 8:00 - 11:00. Pirms doties ziedot asinis, ieteicams iepriekš pieteikties slimnīcas Asins sagatavošanas nodaļā: tālrunis uzziņām 65405323. Aicinām arī pārliecināties Valsts Asinsdonoru centra tīmekļa vietnē www.donors.lv vai jūsu asins grupas asinis šobrīd ir nepieciešamas.

Atgādinām, ka par asins donoru var kļūt personas vecumā no 18 līdz 65 gadiem; sver ne mazāk par 50 kg; dienā pirms asins nodošanas nav lietojis alkoholu; ir paēdis, izgulējies, atpūties, jūties labi; ir vesels un pēdējā laikā nav slimojis; pirms tam ir lietojis veselīgu uzturu un daudz šķidruma. Ziedojot asins, nepieciešams uzrādīt personu apliecinošu dokumentu – pasi, ID karti vai autovadītāja apliecību. Asins nodošana nekaitē cilvēka veselībai. Nododot asins, organismā tiek stimulēta asinsrades sistēma un atjaunots asins sastāvs.

 

 

VADC Administratīvais departaments,

Tālr.: 67408878, www.donors.lv

 

Informācijai:

Gunta Misāne, kampaņas reģionālo pasākumu koordinatore
29115356, prese@vadc.gov.lv

 

Informācijai par kampaņu

VADC kampaņas „Mums ir viena asinsrite” laikā ar TV, radio un drukātām preses reklāmām tiek atgādināts, ka visi esam vienoti vajadzībā pēc stabilām asins rezervēm un varam ziedot trīs reizes gadā. Kampaņai izvēlēts ļoti simbolisks vizuālais risinājums – Lielvārdes josta, kurai sāk aptrūkties sarkanais pavediens. Kampaņas reklāmas klips apskatāms šeit. Potenciālos un esošos donori tiek uzrunāti arī caur sociālajiem medijiem – Draugiem.lv, Facebook, Twitter  – un īpašā digitālā aplikācijā aicina atzīmēties tos, kas asinis jau ziedojuši. 

Kampaņas laikā VADC izaicina uzņēmumus, pašvaldības, nevalstiskās organizācijas, valsts iestādes, sabiedrībā pazīstamus cilvēkus un ikvienu no mums – ziedot asinis, publicēt vizuālu apliecinājumu sociālajos medijos un, izmantojot mirkļbirku #Izaicinajumsdziviba, mest tālāk izaicinājumu draugiem, paziņām, sadarbības partneriem, konkurentiem vai kaimiņam – ziedot asinis, lai nevienam šovasar nepietrūkst asiņu. Akcijas rezultātiem var sekot www.vadc.gov.lv/izaicinajums

Augustā septiņās pilsētās – Daugavpils, Jēkabpils, Jelgava, Liepāja, Rēzekne, Valmiera, Ventspils – tiks izvietotas pilsētvides instalācijas, kā arī notiks citi pasākumi. VADC kampaņu īsteno Bounce reklāmas aģentūra (SIA „Triple Bounce”)




Atpakaļ