Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

20-07-2015

Atvērts šķiroto atkritumu pārkraušanas laukums


Līdz ar šķiroto atkritumu pārkraušanas stacijas atvēršanu Daugavpilī, pilsētas uzņēmumiem ievērojami lielākas iespējas samazināt savus izdevumus par sadzīves atkritumu izvešanu.  

Kā zināms, iedzīvotāji un uzņēmumi, šķirojot atkritumus, samazina savus tēriņus par sadzīves atkritumu izvešanu, tiesa, tikai gadījumā, ja šķirotajos atkritumos nav sadzīves atkritumu piejaukuma.

Maksa par sadzīves atkritumu izvešanu tiek aprēķināta par izvešanai paredzēto apjomu un, ja pasūtītajā konteinerā netiek izmests, piemēram, nesaplacināts iepakojums un pudeles, tad atkritumu apjoms, par kura izvešanu jāmaksā, ievērojami samazinās.

“Sadzīves atkritumu izvešanai pasaulē un Latvijā jau tuvākajā laikā būs tendence kļūt dārgākai. Tas saistīts ar vides saglabāšanas tendencēm visā pasaulē un ar vien stingrākām Eiropas Savienības normām, kas dalībvalstīm uzliek par pienākumu atkritumus apsaimniekot atbildīgi, veicinot to atgriešanos atkārtotā apritē,” Clean R izpilddirektors Valerijs Stankevičs.

Daugavpils atkritumu apsaimniekotājs Clean R, atverot jaunu šķiroto atkritumu pārkraušanas staciju, aicina juridiskās personas – uzņēmumus un namu apsaimniekotājus aktīvāk izvēlēties dalītu atkritumu vākšanas risinājumus: konteinerus, preses.

Valērijs Stankevičs stāsta, ka Daugavpilī jau šobrīd ir virkne uzņēmumu, kuri papīru un plastmasu šķiro, bet, tā kā alternatīvu nav bijis, nodod to, piemēram, Lietuvas kompānijām.

Atkritumu šķirošana pēc iespējas tuvāk atkritumu rašanās vietai – uzņēmumā, organizācijā, mājsaimniecībā, ir vienīgais veids kā maksimāli saglabāt vidi, jo, piemēram, papīrs, kas nonācis sadzīves atkritumos vairs nevar tikt izmantots pārstrādei kā izejviela; ir atkritumi, kas ir videi kaitīgi un tos atkritumos izmest nedrīkst. Tādēļ kopējās tendences, kā arī atbildīgo un uzraugošo iestāžu prasības būs par labu šķirošanas veicināšanai. 




Atpakaļ